WHBC-GR: Και το βραβείο πάει στο «Γρα - Γρου»

Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Και το βραβείο πάει στο «Γρα - Γρου»

Περισσότερο μοιρασμένα από ό,τι συνήθως, τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς 2018 απονεμήθηκαν κατά την πρώτη μέρα του φεστιβάλ του Comicdom. Κάποια ήταν αναμενόμενα και κάποια αποτέλεσαν εκπλήξεις. Μεγάλος νικητής ήταν αναμφίβολα το «Γρα - Γρου»..

Μία από τις σημαντικότερες στιγμές του φεστιβάλ του Comicdom κάθε χρόνο είναι η απονομή των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς από την Ακαδημία Κόμικς. Κυρίως γιατί η επιλογή των υποψηφίων και ακόμη περισσότερο των νικητών συνοψίζει κατά κάποιον τρόπο τα πιο επιτυχημένα κόμικς της ελληνικής σκηνής και δίνει κίνητρα σε δημιουργούς και εκδότες να συνεχίσουν την πορεία τους σε μια αγορά που αν και συρρικνώνεται βλέπει την παραγωγή κόμικς να αυξάνεται διαρκώς.

Στα φετινά βραβεία που απονεμήθηκαν στην αίθουσα τελετών του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθήνας, σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο κλίμα στο οποίο συνέβαλε καθοριστικά η ομάδα «Στενός Κορσές» που είχε αναλάβει την παρουσίαση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ξεχώρισαν τα πολλά ονόματα νέων δημιουργών στις υποψηφιότητες και η διασπορά των βραβείων σε πολλούς τίτλους.

Ενα από τα σημαντικότερα βραβεία, αυτό του «καλύτερου νέου καλλιτέχνη» απονεμήθηκε στη Γεωργία Ζάχαρη για το «Ξεμάτιασμα». Η Ζάχαρη που εκτός από δημιουργός κόμικς είναι και ιστορικός τέχνης, στο φετινό φεστιβάλ παρουσίασε τη νέα της δουλειά με τίτλο «Το Εγχειρίδιο Κεντήματος για το Τέλος του Κόσμου». Λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα των έργων της σε συνδυασμό με το νεαρό της ηλικίας της, είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα μας απασχολήσει πολλές φορές με τα κόμικς της.

Αν και στην κατηγορία «Ενθετα και Αλλα Εργα» που αφορά κόμικς δημοσιευμένα σε εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ. ήταν υποψήφιοι τρεις συνεργάτες του Καρέ Καρέ (Δημήτρης Καμένος για τη σειρά «Μεφίστο», Αλέξια Οθωναίου για τη σειρά «Μαντάμ Ξυδέα - Πομπιντού» και Πάνος Ζάχαρης για τη σειρά «Scary Tales», το βραβείο απέσπασε ο Μιχάλης Διαλυνάς για τα «Γυμνά Οστά» από τον Μπλε Κομήτη.

Το βραβείο Καλύτερης Αυτοέκδοσης πήγε στο ονειρικό «Πυρ Νυξ Αλώπηξ» της Σιαδώρας Παπαθεοδώρου που εξελίσσεται σε μια εξαιρετική σχεδιάστρια με πολύ συναίσθημα στα σενάρια της, ενώ το βραβείο Καλύτερης Καλλιτεχνικής Επιμέλειας πήρε ο Νίκος Καμπουρόπουλος για την ελληνική έκδοση του «Σύννεφου» των Κώστα Ζαχόπουλου και Vincenzo Balzano. 

Η Σιαδώρα Παπαθεοδώρου απέσπασε και το βραβείο Καλύτερου Εξωφύλλου για το «Πυρ Νυξ Αλώπηξ» ενώ ως Καλύτερη Μεταφρασμένη Εκδοση βραβεύτηκε το «Mezolith» των Ben Haggarty και Adam Brockbank σε επιμέλεια της Ελευθερίας Σκλάβου και μετάφραση της Βασιλείας Βαξεβάνη.

Και οι δύο παρέλαβαν τα βραβεία τους από τον Πάνο Ζάχαρη, λίγο πριν αυτός παραλάβει με τη σειρά του το βραβείο του Καλύτερου Διαδικτυακού Κόμικς για τη σειρά «Working Dead» που φιλοξενείται στον δικτυακό τόπο της ΙΟΝ - Σοκοφρέτας, www.socomic.gr. Το βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Μα Γιατί μου Φταίνε Ολα;» των Βασίλη Παπαθεοδώρου και Τάσου Μαραγκού, μετά από την ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος οι αναγνώστες επιλέγοντας το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Σε κάθε απονομή, όμως, τα σημαντικότερα βραβεία είναι και τα τελευταία. Οι Τάσος Ζαφειριάδης («Σπιφ και Σπαφ», «Το Σκορποχώρι» κ.ά.) και Γιάννης Παλαβός που έχουν συνεργαστεί και παλαιότερα («Το Πτώμα») απέσπασαν το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου για το «Γρα - Γρου», σε σχέδια του Θανάση Πέτρου, μια ιστορία μυστηρίου και εσωτερικής εξερεύνησης στην ελληνική επαρχία και την ελληνική Ιστορία.

Το Βραβείο Καλύτερου Σχεδίου πήρε μια ακόμη νεαρή δημιουργός, η Αγγελική Σαλαμαλίκη («Monsieur Charlatan» κ.ά.) για το πρώτο τεύχος της σειράς «Η Μητρόπολη του Χρυσού», μια ιστορία φαντασίας και μυστηρίου με εξαιρετικά, σκοτεινά ασπρόμαυρα σχέδια που αναμένεται να έχει ακόμα πολλές συνέχειες. Τέλος, το σπουδαιότερο βραβείο, αυτό του Καλύτερου Κόμικς, απέσπασε το «Γρα - Γρου», κατακτώντας έτσι τα δύο από τα τρία σημαντικότερα βραβεία της βραδιάς.

Στα θετικά της απονομής πρέπει να καταγραφεί η νεαρή ηλικία των περισσοτέρων εκ των υποψηφίων και ορισμένων εκ των βραβευθέντων, γεγονός που μόνο ελπιδοφόρα μηνύματα δίνει ως προς το μέλλον των ελληνικών κόμικς.

Η συνολική εικόνα των «Ελληνικών Βραβείων Κόμικς 2018» είναι μια ακόμα απόδειξη του εύφορου εδάφους πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η ένατη τέχνη στη χώρα μας παρά τις αντιξοότητες του κόσμου «εκεί έξω». Τα πράγματα για την ελληνική σκηνή πάνε από το καλό στο καλύτερο. Το Καρέ Καρέ με τους συνεργάτες του και η «Εφ.Συν.» ως χορηγός επικοινωνίας του Comicdom μόνο τιμή αισθάνονται που αποτελούν με τον τρόπο τους μια μικρή συνιστώσα αυτής της σκηνής.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: