WHBC-GR: Ο Banksy επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και στρέφεται κατά του Ερντογάν

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ο Banksy επέστρεψε στη Νέα Υόρκη και στρέφεται κατά του Ερντογάν

Λίγο μετά την εμφάνιση ενός αρουραίου (χαρακτηριστικού έργου του Banksy) στο Μανχάταν, ένα δεύτερο έργο εμφανίστηκε στους δρόμους της αμερικανικής μητρόπολης - αυτή τη φορά, αφιερωμένο στη φυλακισμένη δημοσιογράφο Ζεχρά Ντογάν ...

Πρώτα ήταν ένας αρουραίος. Το σήμα κατατεθέν του διάσημου καλλιτέχνη και ακτιβιστή εμφανίστηκε σε ένα ρολόι τοίχου στην πρόσοψη κτιρίου στο Γκρίνουιτς Βίλατζ, στη βορειοδυτική γωνία της Εκτης Λεωφόρου και του 14th Street στο Μανχάταν.

O ίδιος ο Banksy ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram δύο φωτογραφίες με το έργο του. Μάλιστα, στο φόντο της μίας, φαίνεται ευδιάκριτα το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Ετσι, όλοι έπιασαν το μήνυμα: ο Banksy επέστρεψε στη Νέα Υόρκη μετά πέντε χρόνια.

Λίγες ημέρες μετά εμφανίστηκε και το δεύτερο έργο του Banksy στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Αυτή τη φορά, η δημιουργία του καλλιτέχνη ήταν άκρως πολιτική: μία τοιχογραφία αφιερωμένη στη φυλακισμένη κούρδη δημοσιογράφο και ζωγράφο, Ζεχρά Ντογάν. 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy) στις
Η Ζεχρά Ντογάν (Zehra Dogan) φυλακίστηκε επειδή φιλοτέχνησε έναν πίνακα, ο οποίος απεικόνιζε την καταστροφή που προκάλεσαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στη συνοικία Νουσαϋμπίν της επαρχίας Μαρντίν, μια κουρδική περιοχή στην Τουρκία. Ο πίνακας βασίστηκε σε μια εικόνα που κυκλοφόρησε ο τουρκικός στρατός στα social media.

Η Ντογάν, λοιπόν, συνελήφθη στις 21 Ιουλίου 2016 κατηγορούμενη για «προπαγάνδα» και συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση» και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων, εννέα μηνών και 22 ημερών. Σε δήλωσή του στους New York Times ο Banksy μιλώντας για τη φυλάκιση της Ντογκάν, είπε: «Πραγματικά τη νιώθω. Έχω ζωγραφίσει πράγματα πολύ πιο αξιόποινα».

Η νέα τοιχογραφία φτιάχτηκε σε συνεργασία με τον Borf, κατά κόσμον Τζον Τσομπίκος, που επίσης φυλακίστηκε λόγω της τέχνης του και απεικονίζει το σύνολο των ημερών που έχει περάσει η Ζεχρά Ντογκάν στη φυλακή (273) μαζί με μια εικόνα της πίσω από τα κάγκελα και τη φράση «Ελευθερία στη Ζεχρά Ντογκάν».







  

Δεν υπάρχουν σχόλια: