WHBC-GR: Gibson/ Η κιθάρα της ροκ βάζει λουκέτο

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Gibson/ Η κιθάρα της ροκ βάζει λουκέτο

Το πιο σόλο ροκ του περασμένου αιώνα θα μπορούσε ξαφνικά να βγει από την πρίζα. Οι κιθάρες Gibson, οι οποίες όπλισαν τα χέρια μεγάλων μορφών της μουσικής ιστορίας, όπως ο Τζίμι Πέιτζ, ο Τσακ Μπέρι, ο Ερικ Κλάπτον και ο Σλας, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν λόγω πτώχευσης...

Ο Γκιρ ντε Λομπάρντε περιγράφει στο NashvillePost την φθίνουσα πορεία της πιο μυθικής εταιρείας της παγκόσμιας μουσικής. Ο Ορβιλ Γκίμπσον ξεκίνησε με το μαντολίνο. Στη δεκαετία του ‘30 ήρθαν οι ακουστικές κιθάρες. 

Το 1952 το θορυβώδες ντεμπούτο της ηλεκτρικής κιθάρας Les Paul και η έναρξη του ντέρμπι με τις αντίστοιχες κιθάρες της Fender. Και έτσι, όταν το 2011 ξέσπασε η διαμάχη, όταν η εταιρεία δέχτηκε επίθεση από την ίδια κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη χρήση ξύλου από προστατευόμενα δένδρα, οι άνεμοι έπνευσαν ακόμη πιο δυνατά σε μια εταιρία που είχε ήδη χρέη.

Πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία έλαβε δάνειο έκτακτης ανάγκης 130 εκατομμυρίων δολαρίων από την GSO Capital Partners, μια επιχείρηση η οποία είχε ήδη προειδοποιήσει τους επενδυτές. «Είμαστε στη φάση δημιουργίας εσόδων από τα περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, με σκοπό την επένδυση σε μια επιχείρηση που λειτουργεί», είναι η απάντηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Gibson, Χένρι Γιουσκίβιτς.

Αλλά η εφημερίδα του Τενεσί είναι πολύ πιο επιφυλακτική. «Ερχεται το πλήρωμα του χρόνου για την Gibson και μάλιστα γρήγορα». Για την μυθική εταιρεία υπάρχουν τρεις δυνατότητες: 
«Να παραιτηθεί από το κεφάλαιο, να επαναδιαπραγματευτεί τα χρέη ή να ξεκινήσει διαδικασία πτώχευσης».

Και άντε να φανταστείς τη μουσική επένδυση.




  

Δεν υπάρχουν σχόλια: