WHBC-GR: National Geographic: Οι 30 πιο συγκινητικές φωτογραφίες της χρονιάς

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

National Geographic: Οι 30 πιο συγκινητικές φωτογραφίες της χρονιάς

Κάθε χρόνο οι photo editors του National Geographic παρουσιάζουν μία επιλογή από τις φωτογραφίες που τους προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συγκίνηση...


Τις πιο αστείες, θλιβερές και εντυπωσιακές φωτογραφίες στις οποίες, όπως λένε και οι ίδιοι, στέκονται λίγο περισσότερο εξαιτίας των συναισθημάτων που τους προκαλούν.   Φέτος από σχεδόν 2 εκατομμύρια εικόνες επέλεξαν τις 30 πιο αγαπημένες τους. 

Φυσικά το «αγαπημένες» είναι εντελώς υποκειμενικό. Το πώς κοιτάς μια φωτογραφία έχει άμεση σχέση με τη διάθεση της στιγμής, τον χρόνο, τις αναμνήσεις ή και τους κρυφούς συμβολισμούς που φέρει για τον καθένα ξεχωριστά μια φωτογραφία.   Πάντα, όσο δύσκολη και να είναι η επιλογή τους, μας θυμίζει πόσο όμορφος και πολύπλοκος είναι ο κόσμος μας. Παρουσιάζουμε την επιλογή τους.  

Το πώς κοιτάς μια φωτογραφία έχει άμεση σχέση με τη διάθεση της στιγμής, τον χρόνο, τις αναμνήσεις ή και τους κρυφούς συμβολισμούς που φέρει για τον καθένα ξεχωριστά μια φωτογραφία. 

«Με το που φτάσουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό πρέπει να ετοιμάσουν τις σκηνές τους με μπαμπού και μουσαμά», λέει ο φωτογράφος William Daniels. «Σε όποια σκηνή μπήκα υπήρχε κάποιος άρρωστος ή τραυματισμένος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του είχε σκοτωθεί μπροστά στα μάτια του. Στη φωτογραφία τα παιδιά του Nur Kober και η σύζυγός του Joleka ήταν άρρωστοι με πυρετό». 
📷Φωτο: William Daniels, National Geographic 

Μετά από δύο εβδομάδες χωρίς φάρμακο για την ασθένειά του ο Oseas Ríos περπατούσε με δυσκολία. Οι ιερείς της αυτόχθονης θρησκείας της María Lionza καλούν πνεύματα των Βίκινγκ σε μια θεραπευτική τελετή στους πρόποδες του όρους Sorte Mountain κοντά στη Chivacoa, Βενεζουέλα. 📷Φωτο: Meridith Kohut, National Geographic 

 Η Baby, ένα δεκάχρονο κορίτσι στη Safeda Basti, μια παραγκούπολη στο Δελχί της Ινδίας, είναι ολοφάνερα υποσιτισμένη. Η διάρροια και η έλλειψη τροφής είναι ένα γενικό φαινόμενο στη παραγκούπολη, λέει ο νοσηλευτής Balram Yadare. «Υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν έχουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που θα έπρεπε για την ηλικία τους. Οι τουαλέτες είναι σπάνιες όπως επίσης και η παροχή νερού». 
📷Φωτο: Andrea Bruce, National Geographic. 

Σε ένα καταφύγιο στη Vrindavan της Ινδίας, που είναι γνωστή και ως «η πόλη των χήρων», η Lalita (δεξιά) έχει κομμένα μαλλιά και φοράει λευκό μαντήλι, όπως επιβάλλεται από τον πολιτισμό της να κάνουν οι χήρες. Η υπεύθυνη του καταφυγίου, η Ranjana, μια πολύ νεότερη χήρα είναι λιγότερο προσηλωμένη στα παραδοσιακά έθιμα. 
📷Φωτο: Amy Toensing, National Geographic 

Σε μια φάρμα στο Κεντάκι η 13χρονη Emma Langley, η 10χρονη Camille McCay και η επίσης 10χρονη «Emerald» Shean παίζουν κάνοντας ένα διάλειμμα από την ολοήμερη μητρική κατήχηση για να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τα σώματά τους που μεταμορφώνονται με την έλευση της εφηβείας. 
📷Φωτο: Kitra Cahana, National Geographic

Στο Kabanga της Τανζανίας ο δεκάχρονος Melas Luge και οι αδερφές του Zawia, 11 ετών, και Shamima Kassimu μπορούν να δουν μόνο από πολύ κοντά. Οι άνθρωποι με αλμπινισμό έχουν πολύ φτωχή όραση που βελτιώνεται ελάχιστα με τα γυαλιά. Τα καταφέρνουν στο σχολείο γιατί κάθονται στα πρώτα θρανία και στηρίζονται πολύ στους συμμαθητές τους για σημειώσεις. 
📷Φωτο: Stephanie Sinclair, National Geographic 

Το 2011 το καρτέλ των Zetas στο Μεξικό θέλοντας να εκδικηθεί τα μέλη που θεωρούσε πως ήταν πληροφοριοδότες ξεχύθηκε στην Allende και τις γειτονικές πόλεις σκοτώνοντας δεκάδες, πιθανότατα και εκατοντάδες. Σ' αυτή την πληγείσα κοινότητα, η γιορτή της «Μέρας των Νεκρών» με την οποία οι Μεξικανοί τιμούν τους προγόνους τους έχει μια ιδιαίτερη σημασία. 
📷 Φωτο: Kirsten Luce, National Geographic 

Κλεμμένη από το φυσικό της περιβάλλον αυτή η νεαρή Nona (Nona σημαίνει δεσποινίς) ζει πλέον αλυσοδεμένη με μια οικογένεια στο Kumersot της Ινδονησίας. Το να είναι οικόσιτοι οι μακάκοι είναι παράνομο και υπάρχουν πολλές φιλοζωικές ομάδες που τους βρίσκουν και τους σώζουν. 
📷Φωτο: Stefano Unterthiner, National Geographic 

Πολεμιστές των Samburu στην Κένυα βρήκαν αυτό το μικρό ελεφαντάκι φυλακισμένο. Όταν κατάλαβαν ότι η αγέλη του δεν θα επέστρεφε το πήγαν σε ένα καταφύγιο και παρόλο που το φρόντισαν όπως έπρεπε πέθανε μερικές εβδομάδες αργότερα. 
📷Φωτο: Ami Vitale, National Geographic.

Σακούλες με πτώματα φαλακρών αετών κρατούνται σε κατάψυξη. Το 2016 κρατήθηκαν εκεί 2.700 πουλιά. 
📷Φωτο: Amber Bracken, National Geographic 

Ένας πρόσφυγας στέκεται σε ένα οροπέδιο κοντά στην καλύβα του στο καινούργιο τμήμα του στρατοπέδου Kutupalong στο Μπαγκλαντές. Οι περισσότεροι Ροχίνγκιας που ζουν εδώ, έφτασαν πρόσφατα μετά από την τρομοκρατική εναντίον τους επιχείρηση που οργανώθηκε στην Μιανμάρ από τον στρατό. 
📷Φωτο: William Daniels, National Geographic 

Κορίτσια από το χωριό Masanga της Σιέρα Λεόνε συμμετέχουν στην εναλλακτική τελετή Bondo που γιορτάζει την γυναικεία ενηλικίωση τους χωρίς να χρειάζεται να κάνουν κλειτοριδεκτομή. Από το 2010 περισσότερα από 600 κορίτσια έχουν συμμετάσχει σ' αυτήν. 
📷Φωτο: Stephanie Sinclair, National Geographic 

Για πέντε χρόνια η Trina ήταν «στον δρόμο» - μια τζαμαϊκανή έκφραση που χρησιμοποιείται για τις τρανς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εκδίδονται για να επιβιώσουν. Η Trina έχει δεχθεί επιθέσεις με οξύ, με μαχαίρια και όπλο. Μας δείχνει το σημάδι από τη σφαίρα στον γοφό της. 
📷Φωτο: Lynn Johnson, National Geographic 

Η Rose Dena προσπαθεί να καθαρίσει ότι έμεινε από το σπίτι της στα βουνά της νότιας Αϊτής, έναν μήνα μετά από την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Μάθιου τον Οκτώβριο του 2016. 
📷Φωτο: Andrea Bruce, National Geographic 

Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της Michele Trieb, μεταξύ των οποίων και μερικά από την παιδική της ηλικία, στοιβαγμένα στο κρεβάτι του σπιτιού της. 
📷Φωτο: Erin Trieb, National Geographic

Φορώντας μια κουρτίνα και ένα χάρτινο στέμμα η Kristina Khudi γίνεται η πριγκίπισσα της τούνδρας στο καταυλισμό Nenets κοντά στη Θάλασσα του Κάρα. Η οκτάχρονη είπε ότι η πιο ευτυχισμένη στιγμή του καλοκαιριού ήταν όταν ένα ελικόπτερο της Gazprom την έφερε μαζί με τα άλλα παιδιά από το σχολείο για τις καλοκαιρινές διακοπές στον καταυλισμό όπου μένουν οι οικογένειές τους. Το φθινόπωρο όταν το ελικόπτερο επέτρεψε να τα πάρει, όλα τα παιδιά κρύφτηκαν στην τούνδρα. 
📷Φωτο: Evgenia Arbugaeva, National Geographic 

«Για έναν τύπο που καταφέρνει να είναι πάντα σε ετοιμότητα με γραβάτες και κουστούμια το να βρίσκεται στη μέση του ωκεανού πρέπει να είναι κάτι υπέροχο» λέει ο φωτογράφος Brian Skerry. Ελπίζει η εικόνα αυτή του Barack Obama να ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται για την προστασία των ωκεανών. 
📷Φωτο: Brian Skerry, National Geographic 

Ορθόδοξοι Αιθίοπες γιορτάζουν το Πάσχα στην εκκλησία του Πανάγιου Τάφου. Όντας σε μια μακρόχρονη διαμάχη με τους Αιγύπτιους Κόπτες οι Αιθίοπες μοναχοί έχουν καταλάβει τον πάνω όροφο ενός μοναστηριού εδώ και 200 χρόνια αξιώνοντας να έχουν την εκκλησία τους. 
📷Φωτο: Alessio Romenzi, National Geographic

Η επιθυμία τους να διδάξουν πληροφορική τα παιδιά τους οδήγησε αυτές τις γυναίκες της φυλής Samburu στα θρανία σε έναν χώρο βόρεια του Ναϊρόμπι. Μαθαίνουν για τον τρόπο που μπορούν μέσω του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Η τεχνολογία έχει φθάσει και σε απομονωμένες περιοχές της Αφρικής κυρίως με τη μορφή σχετικά φθηνών κινητών τηλεφώνων. 
📷Φωτο: Ciril Jazbec, National Geographic 

«Όταν είσαι κορίτσι το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να υποκρίνεσαι ότι είσαι αγόρι», λέει η Avery Jackson, από το Kansas City του Μιζούρι. 
📷Φωτό: Robin Hammond, National Geographic 

Ο Angelito Luciano, 41 ετών, ήταν ένας ένας ντόπιος εθελοντής που βοηθούσε την αστυνομία στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών. Τελικά σκοτώθηκε σε συμπλοκή. 
📷Φωτο: Adam Dean, National Geographic 

Ο καταστηματάρχης από το Καράτσι Ghulam Ishaq δεν εμπιστεύθηκε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Τώρα κατηγορεί τον εαυτό του για τη διπλή δυστυχία της τετραετούς κόρης του Ραφία: ένα πόδι μαυρισμένο από πολιομυελίτιδα, το άλλο σπασμένο από ένα αυτοκίνητο που δεν μπόρεσε να αποφύγει. 
📷Φωτο: William Daniels, National Geographic 

Ο χώρος υγειονομικής ταφής Ghazipur που βρίσκεται έξω από το Δελχί στην Ινδία είναι ιδανικός για την επτάχρονη Zarina γιατί εκεί βρίσκει αντικείμενα για να πουλήσει. Όπως κι άλλα κορίτσια σε άλλα μέρη του κόσμου που ζουν στην απόλυτη φτώχεια έχει ελάχιστη πρόσβαση στην εκπαίδευση. 📷Φωτο: Stephanie Sinclair, National Geographic 

Ένας τουρίστας από τη βάρκα του, που βρίσκεται στη Laguna San Ignacio στο Μεξικό βάζει τα χέρια του στο νερό ελπίζοντας να αγγίξει κάποια από τις πολλές γκρίζες φάλαινες που συχνάζουν στον κόλπο για να ζευγαρώσουν και να φροντίσουν τα μικρά τους. 
📷Φωτο: Thomas P. Peschak, National Geographic 

Όταν έρθει η ώρα να γεννήσουν οι συνήθως πολύ κοινωνικές μαϊμούδες Guassa απομονώνονται για να αποφύγουν την επιθετική συμπεριφορά των άλλων μαϊμούδων και παραμένουν σιωπηλές. 
📷Φωτο: Jeffrey Kerby και Trevor Beck Frost, National Geographic 

Κουρασμένος παρά τα μόλις οκτώ του χρόνια ο Delagha Qandagha δεν έχει πει στους γονείς του στο Αφγανιστάν για το άγριο ταξίδι του στην Ευρώπη. «Με ρώτησαν αν περνάω δύσκολα και τους είπα πώς όχι. Δεν θέλω να ανησυχούν». 
📷Φωτο: Muhammed Muheisen, National Geographic 

Επιστήμονες έβαλαν κολάρα-πομπούς σε 11 καμηλοπαρδάλεις στο Loisaba Wildlife Conservancy και στο Leparua Community Conservancy. 
📷Φωτο: Ami Vitale, National Geographic 

Στο Αμαζόνιο ημερήσια ταξίδια που περιλαμβάνουν την αλληλεπίδραση με την άγρια φύση είναι εξαιρετικά δημοφιλή παρόλο που εγείρουν ανησυχίες. Εδώ πλήθος τουριστών φωτογραφίζεται με ένα ροζ δελφίνι έξω από το Μανάους της Βραζιλίας. Οι γρατζουνιές στο σώμα του δελφινιού έχουν προκληθεί από καυγά του με άλλα δελφίνια. 
📷Φωτο: Kirsten Luce, National Geographic 

Η στιγμή που ξεκίνησε η ολική έκλειψη του Αυγούστου του 2017 που κατέγραψε ο φωτογράφος του National Geographic, Babak Tafreshi. 
📷Φωτο: Babak Tafreshi, National Geographic 


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: