WHBC-GR: Συγκινητικό, τα 2 επιζώντα μέχρι σήμερα μέλη των Doors στο Λος Άντζελες

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Συγκινητικό, τα 2 επιζώντα μέχρι σήμερα μέλη των Doors στο Λος Άντζελες

Τον Ιανουάριο του 2017 στην παραλία του Λος Άντζελες, στην Βενετία της πόλης, εκεί όπου άρχισαν όλα για τους Doors πριν από 52 χρόνια, ο Robbie Krieger και ο John Densmore που είναι οι δύο επιζήσαντες από τα μέλη τους, έκαναν μία μικρή γιορτή για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ...


Ο John Densmore μουσικός, γνωστός ως ντράμερ του ροκ συγκροτήματος The Doors

Ο Ντένσμορ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1944 και ασχολήθηκε με την μουσική από την παιδική του ηλικία, μαθαίνοντας αρχικά, πιάνο και στη συνέχεια τύμπανα. Σπούδασε στο "City College" της Σάντα Μόνικα και στο "California State University" μελέτησε την τζαζ μουσική.

Στα 21 του χρόνια ανέλαβε τα τύμπανα των Doors, παραμένοντας μαζί τους μέχρι τη διάλυση τους το 1973, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του τραγουδιστή Τζιμ Μόρισον. Μαζί τους, γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τα έξι στούντιο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν μέχρι το 1971 να ανεβαίνουν στο Top-10 του Billboard και να γίνονται πλατινένια, ενώ ένας δίσκος και δύο σινγκλ τους σκαρφάλωσαν στην κορυφή των αμερικάνικων τσαρτ.

Ο Ντένσμορ έδειξε κατά καιρούς τη δυσαρέσκεια του για την καταστροφική συμπεριφορά του Μόρισον, παραιτούμενος για μία ημέρα το 1967. Μετά τον θάνατο του Μόρισον, οι Doors συνέχισαν ως τρίο, κυκλοφορώντας δύο δίσκους με μέτρια εμπορική επιτυχία, πριν διαλυθούν οριστικά το 1973.
Μετά την διάλυση των Doors, ο Ντένσμορ δημιούργησε τους Butts Band μαζί με τον κιθαρίστα Ρόμπι Κρίγκερ, ηχογραφώντας δύο άλμπουμ μέχρι το 1975, όταν και διαλύθηκαν.

Κατά την δεκαετία του '80, ασχολήθηκε με την χορευτική μουσική περιοδεύοντας για δύο χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Bess Snyder and Co.. Μέσα στη δεκαετία έλαβε το βραβείο "LA Weekly Theater Award" για την μουσική στο "Methusalem" του Τιμ Ρόμπινς και το "NAACP award" για το έργο "Rounds". Στη συνέχεια, συμμετείχε στις ταινίες "Get Crazy", "Dudes" και "The Doors".
Το 1990, εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο "Riders On The Storm", ενώ το 1993 εντάχθηκε στο "Rock and Roll Hall of Fame" μαζί με τους Doors.

Το 2006, κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με το συγκρότημα του, τους Tribaljazz και επτά χρόνια αργότερα επανήλθε στα φώτα της δημοσιότητας με το βιβλίο "The Doors Unhinged", το βιβλίο που έγραψε για την δικαστική του διαμάχη με τους Κρίγκερ και Μάνζαρεκ για τα δικαιώματα του ονόματος των Doors.

Ο Robbie Krieger (Κιθαρίστας)

Ο Κρίγκερ γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1946 από γονείς εβραϊκής καταγωγής και από την παιδική του ηλικία ασχολήθηκε με την μουσική, αρχικά μαθαίνοντας την κλασική μουσική. Την ίδια εποχή άρχισε να ακούει ροκ εντ ρολ καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Φατς Ντόμινο και ξεκίνησε να παίζει πιάνο.

Κατά την εφηβική του ηλικία έμαθε να παίζει κιθάρα, ενώ μετά το σχολείο σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στην Σάντα Μπάρμπαρα. Στα 19 του χρόνια, εντάχθηκε στους νεοσύστατους Doors, μαζί με τον τραγουδιστή Τζιμ Μόρισον, τον κιμπορντίστα Ρέι Μάνζαρεκ και το ντράμερ Τζον Ντένσμορ. Το συγκρότημα γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία στη Βόρεια Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60 και τις αρχές της δεκαετίας του '70, με έξι πλατινένιους δίσκους, οι οποίοι σκαρφάλωσαν στο Top-10 του Billboard, ενώ είχαν και οκτώ Top-40 επιτυχίες. Μετά τον θάνατο του Μόρισον στο Παρίσι το 1971, ο Κρίγκερ μαζί με τους Μάνζαρεκ και Ντένσμορ αποφάσισαν να συνεχίσουν ως τρίο, κυκλοφορώντας τα άλμπουμ "Other Voices" (1971) και "Full Circle" (1972), με μέτρια επιτυχία.

Οι Doors διαλύθηκαν το 1973 και ο Κρίγκερ σχημάτισε τους Butts Band μαζί με τον Τζον Ντένσμορ, κυκλοφορώντας τους δίσκους "The Butts Band" το 1974 και "Hear and Now" το 1975. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Robby Krieger & Friends" το 1977, για να ακολουθήσουν τα "Versions", "Robby Krieger", "No Habla" και "Door Jams" κατά την δεκαετία του '80.

Το 1982, συμμετείχε στον δίσκο "Extraterrestrial Live" των Blue Öyster Cult και την ίδια χρονιά έπαιξε στο "Panic Station" των Acid Casualties. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 σχημάτισε το τρίο Robby Krieger Organization μαζί με τον κιμπορντίστα Σκιπ Βαν Γουίνκλ και το ντράμερ Ντέιλ Αλεξάντερ.

Από το 1996 μέχρι το 1998 περιόδευσε σε όλο τον κόσμο με το προσωπικό του σχήμα και το 2000 κυκλοφόρησε το ορχηστρικό "Cinematix", με τις συμμετοχές των Έντγκαρ Γουίντερ και Μπίλι Κόμπαμ.

Το 2002, σχημάτισε τους Doors of the 21st Century μαζί με τον Ρέι Μάνζαρεκ, τον Ίαν Άσμπερι των The Cult στα φωνητικά και το ντράμερ των The Police, Στιούαρτ Κόουπλαντ. Λόγω δικαστικής διαμάχης με τον Τζον Ντένσμορ για το όνομα του συγκροτήματος, μετονομάστηκαν σε Ray Manzarek and Robby Krieger of the Doors.

Τον Μάιο του 2012, ο Κρίγκερ περιόδευσε με τους Roadhouse Rebels με τον κιμπορντίστα Στιβ Μόλιτζ και τον μπασίστα Τζον Αβίλα και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε στο ομώνυμο κομμάτι από το άλμπουμ "Puppet Strings" των Fuel.

Τα χρόνια πέρασαν τόσο γρήγορα όπως αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες.

(Με στοιχεία από el.wikipedia.org - apotis4stis5.com)


  


Δεν υπάρχουν σχόλια: