WHBC-GR: Σαν σήμερα Ο John Lennon ηχογραφεί το Imagine

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Σαν σήμερα Ο John Lennon ηχογραφεί το Imagine

Η παγκόσμια επιτυχία «Imagine» είναι ένας ύμνος στην ειρήνη. Πρόκειται για μια σύνθεση περίπου 3 λεπτών του  John Lennon, από το ομότιτλο LP του και ηχογραφήθηκε το 1971...

Κυκλοφόρησε ως σινγκλ στην Αμερική στις 11 Οκτωβρίου του 1971 (με b-side το «It's So Hard») και στην Αγγλία στις 24 Οκτωβρίου του 1975 (με b-side το «Working Class Hero»)...

Στο Billboard Hot 100 της Αμερικής έφτασε στην τρίτη θέση, στη Βρετανία στην έκτη και στην Αυστραλία στην κορυφή των charts για 5 εβδομάδες. Μετά τη δολοφονία του καλλιτέχνη, το σινγκλ «ξαναμπήκε» στο βρετανικό chart τον Ιανουάριο του 1981 και παρέμεινε στην κορυφή για 4 εβδομάδες.
Το «Imagine», το «Instant Karma» και το «Give peace a chance» είναι τα τρία τραγούδια του Λένον (από τα 500 συνολικά του Rock and Roll Hall of Fame) από τη σόλο καριέρα του που θεωρείται ότι διαμόρφωσαν το rock and roll. Μάλιστα το Imagine βρέθηκε στην τρίτη θέση των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών. Το 1999 η Broadcast Music Inc συμπεριέλαβε το τραγούδι στη λίστα με τα 100 καλύτερα εκτελεσμένα τραγούδια ενώ το βίντεο που συνόδευε το τραγούδι, πήρε αργυρό Λέοντα στο φεστιβάλ των Καννών.

Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε πριν δολοφονηθεί, ο Λένον δήλωσε ότι το Imagine ήταν εξίσου καλό με όσα τραγούδια είχε γράψει όσο καιρό ήταν στους Beatles.

Λέγεται ότι το ρεφραίν του τραγουδιού είναι μερικώς εμπνευσμένο από ποιήματα της Γιόκο Ονο, στο βιβλίο διηγημάτων της με τίτλο Grapefruit. Σε κάποιο από αυτά αφηγούνταν τα παιδικά της χρόνια στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Στο βιβλίο «Lennon in America» από τον συγγραφέα Geoffrey Giuliano, ο John Lennon σχολίασε: «το τραγούδι είναι αντιθρησκευτικό, αντιεθνικιστικό, αντισυμβατικό, αντικαπιταλιστικό αλλά επειδή φτιάχτηκε με γλυκά υλικά, έγινε αποδεκτό».

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε (ανάμεσα σε πολλούς καλλιτέχνες) και από τους: 

Τζοάν Μπαέζ, Νταϊάνα Ρος, Ρίτσαρντ Ελιοτ, Ντέιβιντ Μπάουι, Τρέισι Σπένσερ, Ρομπέρτο Κάρλος και Γκαμπριέλα, Μπλουζ Τράβελερ, Τζεφ Βερλίν, Ευα Κάσιντι, Κόρι Φέλντμαν, Τζιλμπέρτο Τζιλ, Κέιτι Τάργκετ Ανταμς, Ερικ Μπέρντον, Αλισον Κρόου, Ντόλι Πάρτον, Ρικ Σπρίνγκφιλντ, Ετα Τζέιμς, Καλέ, Αβρίλ Λαβίν (μαζί με τους Γουίλι Νέλσον, Τζακ Τζόνσον και Μέσελ Ντετσιότσελο), Γκρεγκόριαν.

Επίσης ηχογραφήθηκε και από το καστ του τηλεοπτικού σόου Glee.


Οι στίχοι του τραγουδιού

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one



Δεν υπάρχουν σχόλια: