WHBC-GR: Εκείνα τα χαρισματικά παιδιά που έφυγαν πρόωρα...

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Εκείνα τα χαρισματικά παιδιά που έφυγαν πρόωρα...

Από τη Μαίρη Τσώνη στον Παύλο Σιδηρόπουλο: Τα χαρισματικά εκείνα παιδιά που έφυγαν πρόωρα. Μάχες με την κατάθλιψη, τα ναρκωτικά, τον καρκίνο, το Aids. Η απώλεια, το πένθος, ο θάνατος που βύθισε στη θλίψη συγγενείς κι αγαπημένους φίλους. Και πέρα και πάνω απ' όλα μια ερώτηση αμείλικτη: Γιατί τόσο νωρίς;...

Μαίρη Τσώνη: (1987 - 2017)

«Είμαι φοβικό άτομο, φοβάμαι γενικά, φοβάμαι τα πάντα. Καμιά φορά και τους ανθρώπους. Είμαι μεγάλο ελάττωμα αυτό, γι' αυτό κουράζω όσους είναι δίπλα μου...» Η Μαίρη Τσώνη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 30 χρονών  χάνοντας μια μεγάλη μάχη με την κατάθλιψη. Η ηθοποιός που είχε πρωταγωνιστήσει στον βραβευμένο Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου στο  τμήμα «Ενα κάποιο βλέμμα» του Φεστιβάλ των Κανών έσβησε βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς της ανθρώπους: «Ομόψυχα από όλους μας αγαπήθηκε αυτό το κορίτσι. Ίσως γιατί δεν έκρυψε καθόλου το τι της συνέβαινε (Η ορθόδοξη κουλτούρα του πένθους που κουβαλάμε δίνει τουλάχιστον λίγο χώρο για τους εσταυρωμένους αυτής της ζωής)...», έγραψε στο Facebook η φίλη της, Βασιλική Τρουφάκου. 

Νίκος Τριανταφυλλίδης (1966 - 2016)

«Σήμερα από τις 17.00 το απόγευμα και μέχρι τα ξημερώματα το σπίτι μας θα είναι ανοιχτό για φίλους και γνωστούς , αγαπημένους και "περαστικούς" για να πιούμε στην μνήμη του και να ακούσουμε τους δίσκους του που τόσο αγαπούσε», ήταν η ανάρτηση της συντρόφου του Νίκου Τριανταφυλλίδη, Μαίρης Δανέζη, στο λογαριασμό της στο Facebook που σκόρπισε τη συγκίνηση εκείνο την ημέρα του Ιουνίου του 2016. Ηταν η ημέρα που ο γνωστός σκηνοθέτης, παραγωγός ταινιών και ιδρυτής του συναυλιακού χώρου Gagarin 205, Νίκος Τριανταφυλλίδης, γιος του μεγάλου κωμικού, Χαρυ Κλυν, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο. 

Παύλος Σιδηρόπουλος: (27 Ιουλίου 1948 - 6 Δεκεμβρίου 1990)

Ηταν 6 Δεκεμβρίου 1990 όταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος πέρασε στη Γειτονιά των Αγγέλων σε ηλικία 42 χρονών χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη. Πάντα Απροσάρμοστος και Φλου. Η μουσική σταδιοδρομία του Παύλου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη. Με τον Παντελή Δεληγιαννίδη δημιούργησαν το ντουέτο Δάμων και Φιντίας. Στα τέλη του 1977, ο Σιδηρόπουλος, έχοντας ήδη έτοιμο το υλικό για το δίσκο «Φλου», γνωρίζεται με τους Σπυριδούλα, οι οποίοι τότε ήταν ένα νέο ροκ συγκρότημα -είχαν δημιουργηθεί το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς από τους αδερφούς Σπυρόπουλους, Βασίλη και Νίκο. 

Τον Μάιο του 1979 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Φλου.  Αρχές του 1980, ο Παύλος Σιδηρόπουλος βρίσκεται και πάλι στη διαδικασία αναζήτησης μουσικών. Δοκιμάζει αρκετούς μουσικούς και σιγά-σιγά διαμορφώνεται η τελική σύνθεση της ομάδας που θα ηχογραφήσει τον επόμενο δίσκο. Ο λόγος για τους Απροσάρμοστους. Το φθινόπωρο του 1979, όταν ο Παύλος ήταν 31 ετών, ξεκίνησε η σχέση του με την ηρωίνη. Την άνοιξη του 1990 χάνει τη μητέρα του, στην οποία είχε μεγάλη αδυναμία, γεγονός που τον καταβάλλει. Στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, βρισκόμενος στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο, έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στον  Ευαγγελισμό, χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη.

Κατερίνα Γώγου (1940 - 1993) - Μυρτώ Τάσσιου (1967 - 2015)

Τον Σεπτέμβριο του 2015 βρέθηκε νεκρή η Μυρτώ Τάσιου, κόρη της αντισυμβατικής ηθοποιού και ποιήτριας Κατερίνας Γώγου που τερμάτισε τη ζωή της το 1993 και του σκηνοθέτη Παύλου Τάσιου ενώ βρισκόταν σε ταξίδι στην Αθήνα, ύστερα από πολλά χρόνια διαμονής στο Ουτζέντο της Ιταλίας. Ο θάνατός της αναγγέλθηκε από ανάρτηση των εκδόσεων Καστανιώτη στο facebook. H 48χρονη Μυρτώ Τάσιου, οκτώ μήνες πριν το θάνατό της , τον Ιανουάριο του 2015, είχε μιλήσει στο theTOC για τη μάχη της με τα ναρκωτικά, για τη σχέση της με τους γονείς της, για τη ζωή της στην Ιταλία με τον σύντροφό της, για τη ζωή... 

Αλέξης Μπίστικας (1964 - 1995) 

Είχε μόλις ολοκληρώσει την ταινία «Το Χάραμα», ένα ηθελημένο μελόδραμα στο χώρο της Αθηναϊκής νύχτας, με τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου που τον είχε κάνει ευρύτερα γνωστό όταν έφυγε από τη ζωή μετά από νοσηλεία στον «Ευαγγελισμό» χτυπημένος από την «ασθένεια του αιώνα». Πρωταγωνιστές, ο μόνιμος συνεργάτης του Σταύρος Ζαλμάς (α βραβείο ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1994) και η τραγουδίστρια Κατερίνα Κούκα. «Το Χάραμα» πήρε μέρος σε πολλά ξένα φεστιβάλ και απέσπασε καλές κριτικές. Ο Αλέξης Μπίστικας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 γιός των γνωστών δημοσιογράφων Βαγγέλη και Ελένης Μπίστικα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο London School of Economics κα κινηματογράφο στο Royal College of Art.. Εκτός το «Χάραμα» γύρισε και έξι ταινίες μικρού μήκους: «Τα μάρμαρα», «Το φιλί», «Ποτσόν - ποτσόν», «Το στήθος», «Το ξέφωτο» και «Η γραβάτα». 

Ο Νικόλας Άσιμος (20 Αυγούστου 1949 – 17 Μαρτίου 1988)

Ήταν περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά τον τρόπο ζωής. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Το 1975 σημειώθηκε η πρώτη του παρουσία στη δισκογραφία με ένα δίσκο 45 στροφών που περιείχε τα τραγούδια «Ο Μηχανισμός» (Α' πλευρά) και «Ο Ρωμιός» (Β' πλευρά) σε ενορχήστρωση του Γιώργου Στεφανάκη.Κυκλοφόρησε από τη «Λύρα» του Αλέκου Πατσιφά (1912 - 1981) και έπεσε θύμα λογοκρισίας:Μπορούσε κάποιος να τον αγοράσει στα δισκοπωλεία, αλλά απαγορευόταν η μετάδοσή του από την δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Nikolas_Asimos-#RIP
Την ίδια χρονιά ο Άσιμος συμμετείχε στο πρόγραμμα του Μουσικού Καφενείου «Σούσουρο» (υπόγειο στην οδό Αδριανού 134 στην Πλάκα), ενός, κατά κάποιον τρόπο, πολιτικού καμπαρέ της Μεταπολίτευσης. Το 1978 ξεκίνησε η περιπέτειά του για να αποφύγει την στράτευση. Πήρε απαλλαγή προσποιούμενος τον ψυχοπαθή και κατάφερε να του αναγνωριστεί ότι πάσχει από σχιζοειδή ψύχωση. Όπως περιγράφει στο βιβλίο του «Αναζητώντας Κροκάνθρωπους», ιδιωτική έκδοση με πλήθος αυτοβιογραφικών στοιχείων, την οποία τύπωσε το 1980 και διακινούσε ο ίδιος, υιοθέτησε αυτή την συμπεριφορά γιατί ήταν αντίθετος προς τη στράτευση. Το 1987 ο 'Ασιμος κατηγορήθηκε για το βιασμό μίας κοπέλας. 

Η Δαμόκλειος Σπάθη της επικείμενης δίκης είχε βαρύτατες συνέπειες στη ψυχοσωματική του κατάσταση. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 17 Μαρτίου 1988 έδωσε τέλος στη ζωή του, πριν δικαστεί. Κρεμάστηκε από σωλήνα ύδρευσης στο «Χώρο Προετοιμασίας» όπως αποκαλούσε το τελευταίο μαγαζόσπιτό του στην οδό Καλλιδρομίου 55 στα Εξάρχεια Πέθανε σε ηλικία 38 ετών.

Βλάσσης Μπονάτσος: 30 Νοεμβρίου 1949 - 14 Οκτωβρίου 2004

«Γαρύφαλλε γαρύφαλλε» ήταν το τραγούδι των ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΕΚΙΟΥ, από το οποίο θα τον θυμούνται οι παλαιότεροι. Τι σήμαινε τελικά το όνομα ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΕΚΙΟΥ; Δεν άργησε να αποκαλυφθεί ότι το όνομα του συγκροτήματος βγήκε από τα αρχικά των επιθέτων των μελών του. Σ' αυτό ξεχώρισε ο Βλάσσης Μπονάτσος που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή στα τέλη της δεκαετίας του '60. Οι νεότεροι τον γνώρισαν από τα σόου και τα τηλεπαιχνίδια. 

Ο Βλάσσης Μπονάτσος ήταν ένας καλλιτέχνης με ιδιαίτερο χιούμορ, σπιρτόζος και ατακαδόρος που συνδέθηκε επίσης με την «εθνική σταρ» Αλίκη Βουγιουκλάκη. Θρυλική ήταν η «Εβίτα» που ανέβασαν με τον ίδιο στο ρόλο του «Τσε» στο θέατρο «Αλίκη» τη σαιζόν '81 - '82 και εν συνεχεία στο Κηποθέατρο «Αλίκη» το καλοκαίρι του '82 με ουρές θεατών. Μετά τον χωρισμό τους, ο Βλάσσης συνέχισε την πορεία του στην τηλεόραση, παρουσιάζοντας σόου και τηλεπαιχνίδια. Παντρεύτηκε την κόρη της Ζωής Λάσκαρη, Μάρθα Κουτουμάνου κι απέκτησαν μια κόρη. Εφυγε ξαφνικά τον Οκτώβριο του 2004, σε ηλικία 55 ετών, από «αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα».
Θάνος Ανεστόπουλος (3 Φεβρουαρίου 1967 - 3 Σεπτεμβρίου 2016)

«Πρωτοστάτησε στην ανανέωση του ελληνικού ροκ, και στην σωτηρία της ψυχής και της τιμής αυτού του μουσικού ρεύματος που ξέρει να μιλάει στην καρδιά και στο κορμί των αγέραστων και αγέρωχων ρομαντικών. Ακριβώς, ο ρομαντισμός ήταν ο σκληρός πυρήνας του Θάνου και της μπάντας του, και μάλιστα στην εποχή, την τόσο αντιρομαντική, της καθέλκυσης του ταχύπλοου νεοκυνισμού», έχει αναφέρει για τον Ανεστόπουλο ο Γιώργος Ικαρός Μπαμπασάκης. Ο Θάνος Ανεστόπουλος, ιδρυτής και ψυχή των Διάφανων Κρίνων, που γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 49 ετών χτυπημένος από καρκίνο.Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την ασθένειά του μέσω του facebook το 2015.

Με πληροφορίες από τη wikipaideia και προσωπικές ιστοσελίδες καλλιτεχνών




Δεν υπάρχουν σχόλια: