WHBC-GR: Σε δύο Ιρακινές Γεζίντι, θύματα του ISIS, το βραβείο Ζαχάρωφ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Σε δύο Ιρακινές Γεζίντι, θύματα του ISIS, το βραβείο Ζαχάρωφ

Την Νάντια Μουράντ ( Μπάσι Τάχα και τη Λαμίγια Ατζί Μπασάρ τίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης, με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 27 Οκτωβρίου...


Οι Τάχα και Μπασάρ υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS.

Eίναι υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, της θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

«Απονέμοντας το βραβείο, αποδεικνύουμε ότι ο αγώνας τους δεν είναι μάταιος και ότι είμαστε στο πλευρό τους στη μάχη που δίνουν ενάντια στην βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο εξακολουθεί να απειλεί πολλούς ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ανακοινώνοντας την απόφαση.

Στις 3 Αυγούστου 2014, το ISIS δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho, στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ, τόπο καταγωγής των δύο γυναικών

Μετά τη σφαγή, το Ισλαμικό Κράτος προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών.

Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Μπασάρ και Μουράντ, καθώς και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: