WHBC-GR: Σήμερα το βράδυ το σπάνιο φαινόμενο της «Μαύρης Σελήνης»

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Σήμερα το βράδυ το σπάνιο φαινόμενο της «Μαύρης Σελήνης»

Ένα σπάνιο «μαύρο φεγγάρι» θα ανατείλει σήμερα το βράδυ, κάνοντας τον ουρανό πιο σκοτεινό καθώς οι δυτικές χώρες θα δουν τη δεύτερη νέα σελήνη μέσα σε ένα μήνα...
Οι κάτοικοι των ανατολικών χωρών θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι τον επόμενο μήνα για το δικό τους «μαύρο φεγγάρι».

Αν έχετε μπερδευτεί με όλα τα διαφορετικά είδη «φεγγαριών» – ματωμένα φεγγάρια, μπλε φεγγάρια, και super-φεγγάρια να σας ενημερώσουμε ότι η μαύρη σελήνη είναι νέα εισαγωγή που επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν τον ορισμό της.

Κάποιοι λένε ότι η μαύρη Σελήνη εμφανίζεται περίπου μία φορά κάθε 19 χρόνια, όταν το μήνα Φεβρουάριο δεν υπάρχει πανσέληνος.

Άλλοι λένε ότι περιγράφει ένα μήνα που προσπερνάει ένα νέο φεγγάρι – την πρώτη φάση του σεληνιακού κύκλου, όταν η Σελήνη και ο Ήλιος έχουν το ίδιο ελλειπτικό γεωγραφικό μήκος.

Αλλά ο πιο κοινός ορισμός για το μαύρο φεγγάρι είναι ότι αποτελεί τη δεύτερη νέα σελήνη σε έναν ημερολογιακό μήνα, το οποίο σημαίνει ότι αυτή τη Παρασκευή είναι η δεύτερη φορά μέσα τον Σεπτέμβριο που η Σελήνη θα είναι εντελώς αόρατη στον ουρανό τη νύχτα.

Αν είστε εξοικειωμένοι με τους σεληνιακούς κύκλους, θα ξέρετε ότι πανσέληνος συμβαίνει όταν η Γη βλέπει την πλευρά της Σελήνης που φωτίζεται από τον Ήλιο στο σύνολό της, χάρη στην τροχιακή θέση του σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα του μήνα.

Η επικείμενη μαύρη σελήνη θα συμβεί στις 20:11 (ανατολική ώρα) την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου και θα είναι «ορατή» στη Βόρεια και Νότια Αμερική, καθώς και σε ορισμένα δυτικά τμήματα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Η συγκεκριμένη Μαύρη Σελήνη ακολουθεί μια ακόμα πιο σπάνια περίπτωση: το πρώτο νέο φεγγάρι του μήνα είχε ένα «δαχτυλίδι φωτιάς» λόγω της ηλιακής έκλειψης που πραγματοποιήθηκε συγχρόνως.

Δείτε το βίντεο με τους σεληνιακούς κύκλους όπως τους εξηγεί η NASA:





Δεν υπάρχουν σχόλια: