WHBC-GR: 96η επέτειος από τη γέννηση του Ravi Sankar

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

96η επέτειος από τη γέννηση του Ravi Sankar

Ο θρυλικός βιρτουόζος του σιτάρ και τραγουδοποιός Ραβί Σανκάρ, έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τα 96 χρόνια από τη γέννησή του...

Ο Ινδός μουσικός και συνθέτης - από τους γνωστότερους δεξιοτέχνες του σιτάρ κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και συνθέτες της ινδουστανικής κλασικής μουσικής - έκανε την ινδική μουσική γνωστή σε όλο τον κόσμο, και επηρέασε σημαντικά τους μουσικούς και τη μουσική της Δύσης, από τους Beatles έως στον Γεχούντι Μενούχιν.

Ο Σανκάρ γεννήθηκε στο Μπενάρες, στη Βρετανική Ινδία και πέρασε τα νεανικά του χρόνια περιοδεύοντας την Ινδία και την Ευρώπη με την ομάδα χορού του αδελφού του Ουντάι Σανκάρ (Uday Shankar).

♦Ο Shankar με την γυναίκα του και την κόρη του Anushka

Από το 1938 μαθήτευσε κοντά στον μεγάλο Ινδό μουσικό Ustad Allauddin Khan. Το 1957 πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στις ΗΠΑ. Το 1962 ίδρυσε την Kinnara School of Music στη Βομβάη. Το 1965 και για λίγους μήνες, δίδαξε το σιτάρ στον Τζορτζ Χάρισον των Beatles, και πρώτοι αυτοί χρησιμοποίησαν το όργανο αυτό στις ηχογραφήσεις τους.

Ο Σανκάρ, ασχολούμενος με τη δυτική μουσική έγραψε συνθέσεις για σιτάρ και ορχήστρα, ενώ περιόδευσε στον κόσμο κατά τις δεκαετίες 1970 και 1980. Από το 1986 έως το 1992, υπηρέτησε ως διορισμένο μέλος της Ράτζια Σάμπα της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ινδίας. Ήταν ενεργός μουσικός έως το τέλος της ζωής του. Το 1999, του απονεμήθηκε η υψηλότερη τιμητική διάκριση της Ινδίας, το βραβείο Bharat Ratna.

Η αναγνώριση του Σανκάρ ως μετρ του σιτάρ οφείλεται στην εξαιρετική τεχνική του, τη δημιουργικότητα του και το ευρύ φάσμα της μουσικότητάς του. Στη Δύση, το όνομά του αποτελεί συνώνυμο της μουσικής της Ινδίας.

♦Τζορτζ Χάρισον και Ραβί Σανκάρ, Αύγουστος 1967.

Ο Τζορτζ Χάρισον τον είχε αποκαλέσει «νονό της παγκόσμιας μουσικής», ενώ κόρη του είναι η διάσημη ερμηνεύτρια Νόρα Τζόουνς.



Δεκέμβριος 2012- Sir Paul McCartney, Ravi Shankar and Ringo Starr (Photo by KMazur/WireImage)

Δεν υπάρχουν σχόλια: