WHBC-GR: Ταρζάν: Εκατόν τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του ο άρχοντας της ζούγκλας επιστρέφει (trailer)

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Ταρζάν: Εκατόν τέσσερα χρόνια μετά τη γέννησή του ο άρχοντας της ζούγκλας επιστρέφει (trailer)

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε περιοδική έκδοση το 1912. Δύο χρόνια αργότερα έγινε βιβλίο. Και από τότε η επιτυχία που συνάντησε ήταν τόσο μεγάλη, που δεν έχει πάψει κατά καιρούς να επιστρέφει, όχι μόνον στη λογοτεχνία αλλά σε κάθε είδος ψυχαγωγίας που μπορεί να φανταστεί κανείς. Κόμικ, ραδιόφωνο, σινεμά, τηλεόραση, κινούμενα σχέδια, θεατρικό μιούζικαλ...


Ως και ελληνικό τραγούδι έχει γίνει! Κατά καιρούς η μορφή του βεβαίως άλλαζε, μα στην ψυχή ήταν πάντα ο ίδιος.

Παραπάνω από 200 ταινίες, τηλεταινίες και σειρές έχουν ως κεντρικό ήρωα τον Ταρζάν, τον άρχοντα της Ζούγκλας, στον οποίο φυσικά αναφερόμαστε, δημιούργημα του συγγραφέα Εντγκαρ Ράις Μπάροουζ, και έναν από τους πιο δημοφιλείς ήρωες των παιδικών µας χρόνων. Οσο για το ελληνικό τραγούδι που αναφέραμε πιο πάνω, είναι φυσικά το «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν» του Θέμη Ανδρεάδη.

♦Σκηνές όπως αυτή δεν θυμίζουν παραδοσιακή ταινία Ταρζάν

Τον εφετινό Ιούλιο ο Ταρζάν επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, σε μια επική 3D περιπέτεια και με τη μορφή του Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, γιου του επίσης ηθοποιού Στέλαν Σκάρσγκαρντ, υπό τον τίτλο «Ο θρύλος του Ταρζάν». Ο Αλεξάντερ είναι γνωστός τοις πάσι χάρη στον Ερικ, τον ήρωα που υποδύεται στη διάσημη σειρά του HBO «True Blood». Ηδη κυκλοφορεί το επίσημο τρέιλερ της ταινίας και, όπως βλέπουμε, είναι τουλάχιστον χορταστικότατο.   

♦Ο Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ ως Ταρζάν και η Μάργκοτ Ρόμπιν ως Τζέιν σε τρυφερή σκηνή της τελευταίας ταινίας του Ταρζάν

Η επίσημη σύνοψη της τελευταίας περιπέτειας του Ταρζάν έχει ως εξής: 

«Πάνε χρόνια από τότε που ο κάποτε γνωστός ως Ταρζάν άφησε πίσω του την αφρικανική ζούγκλα για την κοσμοπολίτικη ζωή του Τζον Κλέιτον Γ', λόρδου του Γκρέιστοουκ, µε την πολυαγαπημένη του σύζυγο Τζέιν στο πλευρό του. Οταν τον προσκαλούν να επιστρέψει στο Κονγκό, ως έφορος της κυβέρνησης, δεν γνωρίζει ότι είναι πιόνι σε μια σκοτεινή υπόθεση απληστίας και εκδίκησης, σχεδιασμένη από τον βέλγο στρατηγό Λεόν Ροµ. Αυτοί όμως που κρύβονται πίσω από την τρομερή σκευωρία δεν έχουν ιδέα τι πρόκειται να επακολουθήσει».

♦Τα πρώτα εξώφυλλα του Ταρζάν. Αριστερά το περιοδικόστο οποίο εμφανίστηκε και δεξιά το βιβλίο του 1914

Η σκηνοθεσία της τελευταίας ταινίας Ταρζάν είναι του Ντέιβιντ Γέιτς, σκηνοθέτη των τελευταίων τεσσάρων ταινιών «Χάρι Πότερ». Το βασικό καστ της ταινίας συμπληρώνουν οι Σάµιουελ Λ. Τζάκσον, Μάργκοτ Ρόµπι (Τζέιν), Τζον Χερτ και ο δις βραβευμένος µε Οσκαρ Β' ρόλου Κρίστοφ Βαλτς που κάπως προβλέψιμα υποδύεται τον «κακό» της ιστορίας, Λέον Ρομ.

♦Πόστερ από τα κινηματογραφικά σίριαλ του Μπάστερ Γκρέιμπ

Ο πρώτος Ταρζάν του κινηματογράφου λέγεται Ελμο Λίνκολν και χρονολογείται από το 1918 (!), τέσσερα δηλαδή χρόνια μετά την έκδοση του μυθιστορήματος του Μπάροουζ. Με την είσοδο του ομιλούντος κινηματογράφου στα τέλη της δεκαετίας του 1920 ο Ταρζάν δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί τις αίθουσες με περιπέτειες που κράτησαν 30 ολόκληρα χρόνια.

Από το 1932 ως το 1948 τον Ταρζάν υποδύθηκε ο ολυμπιονίκης κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ ο οποίος «έκτισε» τον ήρωα με υλικά του την πρωτόγονη αγνότητα. Η εκδοχή του δεν ήταν ακριβώς μέσα στο πλαίσιο του κειμένου του Μπάροουζ. Η πιο χαρακτηριστική φράση του κινηματογραφικού Ταρζάν πάντως, το θρυλικό πλέον «Me Tarzan, you Jane», ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Βαϊσμίλερ.

♦Ο Σουηδός Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ αναμένεται να κάνει θραύση ως Ταρζάν

Ο Ταρζάν πάντως υπήρξε ρόλος-καταδίκη για πολλούς ηθοποιούς που ταυτίστηκαν μαζί του σε τέτοιο σημείο που τελικά δεν τους θυμόμαστε για κάτι άλλο που έχουν κάνει.  

Ο Βαϊσμίλερ είναι μια τέτοια περίπτωση, όπως και κάποιοι άλλοι ηθοποιοί που τον υποδύθηκαν, ο Λεξ Μπάρκερ και ο Μπάστερ Γκρέιμπ.

Στη δεκαετία του 1980 ο σκηνοθέτης Χιου Χάντσον δημιούργησε έναν πιο «σοφιστικέ» Ταρζάν, κοντινότερο στο μυθιστόρημα του Μπάροουζ. Εδωσε τον ρόλο στον Κριστόφ Λαμπέρ, τη μεγάλη ευκαιρία της ζωής του. Η ταινία όμως δεν είχε επιτυχία και η συνέχεια της καριέρας τού Λαμπέρ δεν υπήρξε και τόσο αξιόλογη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: