WHBC-GR: Γιόχαν Κρόιφ: Αποχαιρετισμός σε μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Γιόχαν Κρόιφ: Αποχαιρετισμός σε μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα

"Footbal is a game you play with your brain". Αυτή ή φράση - μέσα στην όποια υπερβολή εμπεριέχει - αποτυπώνει τη φιλοσοφία ενός από τους σπουδαιότερους ανθρώπους του ποδοσφαίρου όλων των εποχών.Του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ, που πέθανε νικημένος από τον καρκίνο...
 
Ο Κρόιφ (μαζί με τον άλλο μεγάλο της ίδιας εποχής, τον Φραντς Μπεκεμπάουερ) είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα που πέρασε από το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Παίκτης τεράστιας κλάσης, αναμφίβολα ένας από τους 10 καλύτερους όλων των εποχών. Καλός προπονητής. Πετυχημένος παράγοντας με άποψη και φιλοσοφία. Ένας από τους ελάχιστους που άλλαξαν τη μοίρα των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκαν.   

"Αυτό ήταν εν τέλει που ξεχώριζε τον Κρόιφ από τους άλλους μεγάλους: ότι δεν επαναπαύθηκε στο απίστευτο ποδοσφαιρικό ταλέντο που του χάρισε η φύση, αλλά μεγαλώνοντας και ωριμάζοντας μετέτρεψε τις ποδοσφαιρικές του εμπειρίες σε μια ολοκληρωμένη άποψη όχι μόνο για το ποδόσφαιρο αλλά και για τη ζωή την ίδια." 

Johan Cruyff (L), Johan Neeskens (R)

Η Εθνική Ολλανδίας γνώρισε τις πρώτες διακρίσεις της χάρη σε αυτόν και τον μέντορά του, τον σπουδαίο Ρίνους Μίχελς. Ο Άγιαξ του Κρόιφ υπήρξε η μεγαλύτερη ομάδα της εποχής της. 

Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν στη Μπαρτσελόνα, με την οποία κατέκτησε τίτλους ως παίκτης και το πρώτο της πρωτάθλημα Ευρώπης ως προπονητής. Που πάνω απ’ όλα, όμως, αποτέλεσε τον ιθύνoντα νου πίσω από το σημερινό οικοδόμημά της. 

Johan Cruyff (L),Pele (R)

Τον άτυπο τεχνικό σύμβουλο, τον ιδιοφυή consigliere  που έφτιαξε την κορυφαία ομάδα της σύγχρονης εποχής. Το σχέδιο αξιοποίησης των ακαδημιών, η δημιουργία ενός οργανισμού που θα λειτουργεί με ενιαία φιλοσοφία από τα παιδικά τμήματα μέχρι την πρώτη ομάδα, η επένδυση σε man of the club, αποφάσεις με ρίσκο, όπως η αποδέσμευση σπουδαίων παικτών για να προωθηθεί ο Μέσι, ήταν όλα ιδέες του Κρόιφ, που άλλαξαν τις πεποιθήσεις για το πώς δημιουργούνται οι μεγάλες ομάδες, για το πώς έρχονται οι επιτυχίες.  



Δημοσιεύτηκε από Johan Cruyff στις Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016




Δεν υπάρχουν σχόλια: