WHBC-GR: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας...

Η πρώτη Διεθνής Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Σήμερα, σε πολλές χώρες, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας. Όμως σε πολλές περιοχές, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητα των γυναικών.

Το φεμινιστικό κίνημα στη Δύση τονώθηκε από τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Τι λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας;

Ο Ban Ki-moon, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, είπε πως ξεκίνησε ο ίδιος μία προσωπική εκστρατεία για  την δημοκρατική εκπροσώπηση  των γυναικών σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο.

«Προσπαθούμε να βάλουμε ένα τέλος στις προκαταλήψεις του παρελθόντος, ώστε οι γυναίκες να μπορέσουν να αναπτύξουν τις ικανότητες τους, πέρα από τα όρια που τους έχουν υποβάλλει», τόνισε.

Το παρακάτω βίντεο μπορείτε να το δείτε με ελληνικούς υπότιτλους:




Δεν υπάρχουν σχόλια: