WHBC-GR: 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τιμώμενο πρόσωπο ο σκηνοθέτης Μιρτσέα Ντανελιούκ

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τιμώμενο πρόσωπο ο σκηνοθέτης Μιρτσέα Ντανελιούκ

Στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ρουμάνος σκηνοθέτης Μιρτσέα Ντανελιούκ μίλησε στους δημοσιογράφους την Δευτέρα το μεσημέρι και σημείωσε τα εξής: «Η επιχορηγούμενη τέχνη μπορεί να αποδώσει καρπούς εάν γίνεται σε κράτος που ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό...

»Την εποχή του Νικολάε Τσαουσέσκου είχαμε αξιόλογες ταινίες. Μετά από αυτόν, η ελευθερία έχει πολύ ιδιαίτερη γεύση. Δεν υπάρχει ίδια πίεση μήπως κάνει κανείς ατόπημα και υπάρξουν επιπτώσεις για την ταινία. Ενδεχομένως είναι καλύτερη περίοδος, υπό αυτή την έννοια, όμως οι σημερινές ταινίες είναι απλουστευμένες, διηγούνται απλώς μια ιστορία».

O φετινός τιμώμενος του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» είναι ο Ντανελιούκ και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τόσο μεγάλο αφιέρωμα στο έργο του εκτός Ρουμανίας, όπως επεσήμανε και ο Δημήτρης Κερκινός, υπεύθυνος του τμήματος.

Ο Ντανελιούκ θεωρείται ένας από τους σκηνοθέτες που επηρέασε με το έργο του το ρεύμα του ρουμανικού κινηματογράφου των ημερών μας, καθώς έχει καταγράψει στις ταινίες του τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συνέβησαν στη Ρουμανία. «Οι ταινιες του αποτελούν σημαντική ανακάλυψη για όλους μας», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κ. Δημήτρης Εϊπίδης. 







Δεν υπάρχουν σχόλια: