WHBC-GR: Διαδραστικός χάρτης μας ενημερώνει για 50 μνημεία πολιτισμού ανά τον κόσμο που κινδυνεύουν να χαθούν

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Διαδραστικός χάρτης μας ενημερώνει για 50 μνημεία πολιτισμού ανά τον κόσμο που κινδυνεύουν να χαθούν

Το World Monuments Fund είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 1965 από ιδιώτες που εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την καταστροφή καλλιτεχνικών θησαυρών ανά τον κόσμο...

Εδώ και 20 χρόνια όμως επέκτεινε τη δραστηριότητα του, εγκαινιάζοντας ένα νέο παγκόσμιου βελhνεκούς πρόγραμμα, το World Monuments Watch που με τη σειρά του έρχεται να εντοπίσει τουs κινδύνους που διατρέχουν χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς και να φροντίσει για τη χρηματοδότησή τους και την παροχή της απαραίτητης τεχνικής υποστήριξης για τη συντήρηση και διατήρησή τους.

Τώρα, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για το 2016 στην οποία περιλαμβάνονται 50 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς σε 36 χώρες ενώ μπορείτε να δείτε και ενημερωθείτε για όλα τα μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο σε αυτό τον χρηστικό διαδραστικό χάρτη. Πατώντας πάνω στις σημαίες που εμφανίζονται σε κάθε χώρα εμφανίζονται φωτογραφίες και στοιχεία για το αντίστοιχο μνημείο.

Μεταξύ αυτών και η αρχαία πόλη που βρίσκεται «βυθισμένη» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μεταξύ της νησίδας Παυλοπέτρι και της ομώνυμης παραλίας στη Λακωνία. Υπολογίζεται πως χτίστηκε πριν από περίπου 5.000χρόνια και θεωρείται μοναδική στο είδος της αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον Nicholas Flemming και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Συνολικά υπάρχουν 15 κτίρια σε βάθος 3 με 4 μέτρων και οι πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν πως η πόλη έχει έκταση 9στρ. Πιθανολογείται ότι η πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. γεγονός που εκτιμάται πως βοήθησε να διατηρηθούν τα σημερινά ευρήματα εφόσον δεν χτίστηκε ξανά. Παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σύμφωνα όμως με το World Monuments Watch η πόλη κινδυνεύει από την μόλυνση και τη διέλευση μεγάλωνα πλοίων.






Δεν υπάρχουν σχόλια: