WHBC-GR: Το Μουσείο του Λούβρου και η αγριότητα του πολέμου (εικόνες)

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Το Μουσείο του Λούβρου και η αγριότητα του πολέμου (εικόνες)

Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, στις όχθες του Σηκουάνα και εκθέτει 35.000 έργα, μεταξύ των οποίων και πολλά ελληνικά...


Το Λούβρο έγινε μουσείο μετά την Γαλλική επανάσταση. Μέχρι τότε ήταν ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας και πιο πριν απλώς φρούριο. Τα πρώτα έργα της συλλογής άρχισαν ουσιαστικά να συγκεντρώνονται γύρω στο 1500 από τον Φραγκίσκο Α΄. Ο Φραγκίσκος ήταν εκείνος που απέκτησε (το 1519) τη Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι όπως και την "Ωραία Κηπουρό" και την "Αγία Οικογένεια" του Ραφαήλ.

Ο λόγος, που αναφέρουμε το συγκεκριμένο μουσείο είναι διότι πριν λίγο ανέβασε φωτογραφίες από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στις φωτογραφίες εμφανίζονται γνωστά εκθέματα πακεταρισμένα, όπως και δική μας Αφροδίτη της Μήλου. Οι αίθουσες είναι άδειες και γενικότερα το αποτρόπαιο και η βιαιότητα του πολέμου, έχει μετατρέψει το μουσείο σε σπαρακτική εικόνα.

Πιο συγκεκριμένα, για να μεταφερθούμε στην ταραγμένη εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το Λούβρο άδειασε και έμειναν εκεί μόνο έργα που ήταν δευτερεύουσας αξίας ή ήταν αδύνατον να μετακινηθούν

Η Τζοκόντα λέγεται πως "πέρασε" 4 χρόνια μέσα σε ένα φορτηγό, το οποίο μετακινείτο διαρκώς. Γενικά, όλα τα πολύτιμα εκθέματα πακεταρίστηκαν πυρετωδώς μέσα σε δύο μέρες και φορτώθηκαν σε εκατοντάδες φορτηγά που ξεκίνησαν προς πολλούς διαφορετικούς και μυστικούς προορισμούς, ώστε τα έργα να μην καταστραφούν από βομβαρδισμούς αλλά και γενικά το μουσείο να μην απογυμνωθεί από λεηλασίες.


Τα περισσότερα εκθέματα μεταφέρθηκαν κυρίως σε φρούρια (châteaux) της περιοχής του Λίγηρα (Loire). Με τη λήξη του πολέμου άρχισε και η επάνοδος των έργων στο Λούβρο.







Δεν υπάρχουν σχόλια: