WHBC-GR: Οι πιο δυστυχείς χώρες του κόσμου

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Οι πιο δυστυχείς χώρες του κόσμου

Εκεί όπου οι κάτοικοι δεν γελούν, δεν διασκεδάζουν και δεν έχουν καμία ελπίδα για το μέλλον τους. Πού κατατάσσεται η Ελλάδα;..


Αναζητώντας τους πιο ευτυχισμένους λαούς του κόσμου, το Ινστιτούτο Gallup διενήργησε έρευνα σε 143 χώρες. 1.000 άτομα σε κάθε μία από αυτές απάντησαν σε ερωτήσεις που έχουν σχέση με την καθημερινότητά τους και δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διάθεσή τους.

Οι ερωτήσεις ήταν: 
Κατά τη χθεσινή μέρα, νιώσατε ξεκούραστος; Σας φέρθηκαν με σεβασμό; Χαμογελάσατε ή γελάσατε; Μάθατε ή κάνατε κάτι ενδιαφέρον; Διασκεδάσατε;

Τα αποτελέσματα ήταν έκπληξη καθώς ολόκληρη η πρώτη δεκάδα των ευτυχισμένων καταλαμβάνεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής με κορυφαία πεντάδα τις Παραγουάη, Κολομβία, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα και Ονδούρα. Οι χώρες αυτές πέτυχαν σκορ στον «δείκτη ευτυχίας» από 89 έως 82 (με άριστα το 100).

Στο άλλο άκρο τα πράγματα είναι πιο μοιρασμένα με δύο χώρες στη χειρότερη δεκάδα να βρίσκονται στην Αφρική, πέντε στην Ασία και τρεις στην Ευρώπη με σκορ από 47 έως 55.

Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στη μέση της κατάταξης, στην 77η θέση με δείκτη ευτυχίας 77, ανάμεσα σε Κύπρο, Χονγκ Κονγκ, Μποτσουάνα, Ιορδανία, Σλοβενία κ.ά. και σε πολύ καλύτερη θέση από Ρωσία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βουλγαρία κ.ά.

Ας δούμε, όμως τις δέκα χειρότερες.

ΣΟΥΔΑΝ
Δείκτης ευτυχίας: 47

Σημαδεμένο από τον πολυετή εμφύλιο και πρόσφατα διαμελισμένο -το Νότιο Σουδάν δημιουργήθηκε από πρώην εδάφη του- έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από όλες τις χώρες του κόσμου.


ΤΥΝΗΣΙΑ
Δείκτης ευτυχίας: 52

Η Αραβική Άνοιξη δεν έχει καταφέρει ακόμα να αλλάξει τη διάθεση των κατοίκων της χώρας που εμφανίζονται ως οι δεύτεροι πιο δυστυχισμένοι του κόσμου.

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Δείκτης ευτυχίας: 54

Μια από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 877 ευρώ), κατάσταση που αντικατοπτρίζεται και στη διάθεση των κατοίκων της.

ΣΕΡΒΙΑ
Δείκτης ευτυχίας: 54

Από τις πιο ταλαιπωρημένες χώρες της Ευρώπης, δεν έχει συνέλθει ακόμα από τις πολεμικές και πολιτικές περιπέτειες του παρελθόντος.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δείκτης ευτυχίας: 54

Οι τεράστιες ανισότητες επηρεάζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε μια χώρα που τον τελευταίο καιρό επιστρέφει στην εσωστρέφεια και τον συντηρητισμό.

ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Δείκτης ευτυχίας: 55

Το μεγάλο θύμα του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου είναι η τέταρτη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη και οι κάτοικοί της δηλώνουν αρκούντως δυστυχείς.

ΓΕΩΡΓΙΑ 
Δείκτης ευτυχίας: 55 

Η ταλαιπωρημένη από πολέμους πρώην σοβιετική δημοκρατία που βλέπει εδάφη της να διεκδικούνται από τη Ρωσία, και όχι μόνο, είναι φτωχή και απειλούμενη.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Δείκτης ευτυχίας: 55

Παρότι είναι μέλος της ΕΕ και εισοδηματικά στο ίδιο επίπεδο με Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβενία βρίσκεται στη χειρότερη δεκάδα του κόσμου με πολύ χαμηλό δείκτη ευτυχίας.

ΝΕΠΑΛ
Δείκτης ευτυχίας: 55

Το ορεινό κράτος στα Ιμαλάια είναι από τα φτωχότερα του κόσμου.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δείκτης ευτυχίας: 55

Συνεχείς πόλεμοι, ένοπλοι ακραίοι ισλαμιστές, ξένες επεμβάσεις, καταστροφή υποδομών, δεν έχουν τέλος τα βάσανα αυτής της χώρας και των πολιτών της.



Δεν υπάρχουν σχόλια: