WHBC-GR: Ο χαρισματικός κινηματογραφικός νάνος Πίτερ Ντίνκλατζ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ο χαρισματικός κινηματογραφικός νάνος Πίτερ Ντίνκλατζ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ

Ο Τίριον Λάνιστερ του «Game of Thrones» που είναι πραγματικός γίγαντας εκτός σκηνής!
Μπορεί «ένας Λάνιστερ πάντα να πληρώνει τα χρέη του», ο ηθοποιός Πίτερ Ντίνκλατζ δεν χρωστάει ωστόσο σε κανέναν...
Κι αυτό γιατί η ιστορία της ζωής του αουτσάιντερ του Χόλιγουντ και η μετεωρική του εκτόξευση στην κορυφή της showbiz παραμένει ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς οι μεγάλοι ηθοποιοί βγαίνουν σε όλων των λογιών τα μεγέθη. 

Με ύψος στα 135 εκατοστά, ο Ντίνκλατζ έχει περίσσιο υποκριτικό ταλέντο σε τουλάχιστον διπλάσιο μέγεθος, απολαμβάνοντας μια σημαντική καριέρα ως λαμπρός καρατερίστας. 

Ακομπλεξάριστος και μακριά από τα στερεότυπα για τη μικροσκοπική του κορμοστασιά, ο γέννημα θρέμμα νεοϋορκέζος ηθοποιός πέρασε πολλά χρονιά ως πεινασμένος καλλιτέχνης και έπρεπε να έρθει τελικά η απίστευτη σειρά του HBO για να αγγίξει καθεστώς τηλεοπτικού θρύλου! 

Πλέον ο Ντίνκλατζ περιλαμβάνεται στη μικρή ελίτ των αγαπημένων του Χόλιγουντ και το ύψος του δεν έχει μάλλον να κάνει με αυτό. Είναι απλώς ένας ηθοποιός που συμβαίνει να είναι νάνος, κι αυτό σκιαγραφεί ενδεχομένως την κατακλυσμιαία επιτυχία του. 

«Δεν μου αρέσει που οι άνθρωποι είναι προσεκτικοί και διστακτικοί και διαλέγουν προσεκτικά τα λόγια τους όταν είμαι παρών, επειδή είμαι νάνος. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε πολύ χειρότερο σχήμα από μένα! Είμαι 1,35 και αυτό είναι μέρος του ποιος είμαι, αν και όχι όλη η εικόνα. Νομίζω λοιπόν ότι η λέξη για να με προσφωνείς είναι το όνομά μου, Πιτ».

Χαλαρός και προσιτός, ο αγαπημένος κινηματογραφικός νάνος είναι πολλά περισσότερα από όσο ενδεχομένως το μέγεθός του αποκαλύπτει. Αρκεί να σκεφτούμε ότι δεν είναι ποτέ «αυτός που έπαιζε εκεί», καθώς τόσο τα υποκριτικά του χαρίσματα όσο και η αναγνωρίσιμη φιγούρα του του έχουν ήδη εξασφαλίσει μια θέση στις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές καρδιές μας. 

Ο Ντίνκλατζ είναι η ζωντανή μαρτυρία του πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας μικροσκοπικός άντρας με τεράστια αγάπη για την υποκριτική! Πλέον οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: ο Πίτερ παίρνει 150.000 δολάρια ανά επεισόδιο, με τις συνολικές απολαβές του ανά σεζόν της σειράς να αγγίζουν το 1,5 εκατ. δολάρια. Τα βλέμματα που συγκεντρώνει είναι τώρα για όλους τους σωστούς λόγους, για πρώτη ίσως φορά στη ζωή του, κάτι που σφράγισε τόσο το Βραβείο Emmy του 2011 όσο και η Χρυσή Σφαίρα του 2012…

Πρώτα χρόνια

Ο Πίτερ Ντίνκλατζ γεννιέται στις 11 Ιουνίου 1969 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης και τα παιδικά του χρόνια ήταν, όπως το δήλωσε ο ίδιος, «χωρίς σπουδαία γεγονότα». Πρωτότοκος γιος συνταξιούχου ασφαλιστή και δασκάλας μουσικής, ο γαλανομάτης πιτσιρίκος έμαθε από την αρχή την αλήθεια της κατάστασής του: πάσχει από αχονδροπλασία, μια γενετική διαταραχή που συνδέεται με τον νανισμό. 

Παρά το γεγονός ότι πλέον έχει αποδεχτεί τον εαυτό του όπως είναι, ως παιδί πέρασε δύσκολες στιγμές να αγαπήσει την εικόνα του και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια με προσωπικό κόστος για τον ίδιο: «Ως έφηβος, ήμουν πικρόχολος και οργισμένος, ύψωνα συνεχώς τείχη γύρω μου. Μεγαλώνοντας όμως, συνειδητοποιείς ότι πρέπει απλώς να διαθέτεις αίσθηση του χιούμορ. Ξέρεις απλά ότι αυτό δεν είναι δικό σου πρόβλημα. Είναι δικό τους!». 

Παρά το γεγονός ότι η πιθανότητα να γεννηθείς με αχονδροπλασία είναι μόλις μία στις 25.000, οι γονείς του δεν του συμπεριφέρθηκαν ποτέ ως διαφορετικό, παραμένοντας μάλιστα ο μόνος νάνος της οικογένειας. Το αγόρι στάλθηκε σε αυστηρό καθολικό σχολείο (Delbarton School), αν και «δεν ταίριαζα καθόλου με το περιβάλλον», κι έτσι στράφηκε ήδη από τα μικράτα του στην ηθοποιία. 

Ανεβαίνει λοιπόν για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι ως σχολιαρόπαιδο ακόμα πρωταγωνιστώντας στις σχολικές παραστάσεις και απολαμβάνοντας ιδιαίτερα την υποδοχή της ερμηνείας του από το κοινό. «Όταν κάνεις την πρώτη σου υπόκλιση στον κόσμο, νιώθεις πολύ καλά», εξήγησε αργότερα σε συνέντευξή του στο περιοδικό People, και πλέον είχε κολλήσει και επισήμως το μικρόβιο της ηθοποιίας. 

Φοιτώντας κατόπιν στο Bennington College, ο Ντίνκλατζ εμφανίστηκε σε αναρίθμητες θεατρικές παραγωγές. Πρώτη κίνηση λοιπόν μετά την αποφοίτησή του το 1991 ήταν η μετακόμιση στο Μανχάταν για να κυνηγήσει το όνειρο της υποκριτικής καριέρας. 

Με έναν καλό φίλο στο πλευρό του (επίσης νάνο), ο «Ντινκ» -όπως τον έλεγαν οι φίλοι- ιδρύει τον δικό του θίασο στο Μπρούκλιν, τον οποίο ονόμασε φυσικά «Γίγαντα» (Giant)! Παρά το γεγονός ότι η θεατρική εταιρία πατώνει, ο ίδιος αρχίζει να εξασφαλίζει μικρορολάκια σε θέατρα εκτός Μπρόντγουεϊ… 

Τα στιγμιότυπα της υποκριτικής του καριέρας

Ήταν το 1995 όταν ο μικρός ρόλος που εξασφάλισε στην ανεξάρτητη παραγωγή «Living in Oblivion» θα εγκαινίαζε ένα από τα καλύτερα κινηματογραφικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων! Ο Ντίνκλατζ παίζει τον νάνο και λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές για την ονειρική του ερμηνεία…

Ήταν αυτή η ερμηνεία που θα του έφερνε την επόμενη χρονιά τον πρώτο καλό του ρόλο στο θεατρικό σανίδι της Νέας Υόρκης, στην παράσταση «The Killing Act», μακριά πια από τα θεατρικά στερεότυπα της διανομής που επέμενε να τον θέλει στον ρόλο του περίεργου, του νάνου, του ξωτικού, εκείνου που παρέκκλινε από τον μέσο όρο, ενός σωστού «τέρατος» που όλοι κοιτούσαν είτε σαν φρικιό είτε στην καλύτερη σαν θηρίο στο κλουβί. Ο νάνος αναδύθηκε πια ως καρατερίστας ηθοποιός!

Ο Ντίνκλατζ ξανασυνεργάστηκε με τον θεατρικό συγγραφέα του «Killing Act», Tom McCarthy, το 2003, στο ανεξάρτητο φιλμ «The Station Agent». Η ταινία έτυχε θερμής υποδοχής στο σπουδαίο φεστιβάλ ανεξάρτητων ταινιών του Σάντανς και βρήκε τελικά διανομή από τη Miramax. Η ερμηνεία του νάνου μάγεψε για άλλη μια φορά τους κριτικούς και πλέον η καριέρα του είχε μπει σε καλή τροχιά…

Την επόμενη χρονιά, ο Πίτερ έπαιξε επιτέλους τον ρόλο που ονειρευόταν από μικρός στον σεξπιρικό «Ριχάρδο Γ’», ενώ το 2005 η χάρη του έφτασε ως το θεατρικό στερέωμα του Λονδίνου, παίζοντας δίπλα στη Μέριλ Στριπ. Αυτή την εποχή ξεκινά και η τηλεοπτική του καριέρα, με τον ίδιο να έρχεται και να επανέρχεται σε αρκετές αμερικανικές σειρές, από τις οποίες ξεχωρίζει φυσικά το «Nip/Tuck»


Η εκτόξευση στην παγκόσμια φήμη


Αν και η σημαντικότερη στιγμή της μέχρι σήμερα καριέρας του δεν θα ερχόταν παρά το 2011, όταν έκανε πρεμιέρα η λατρεμένη σειρά του δικτύου HBO «Game of Thrones»  του George R. R. Martin. Ο αριστοκρατικής καταγωγής νάνος Τίριον Λάνιστερ είχε έρθει για να γίνει όχι μόνο ο πιο αγαπημένος χαρακτήρας της σειράς αλλά και σαφώς ο πιο ακριβοπληρωμένος! 

Για τον ρόλο του ως «καλός κακός», ο Ντίνκλατζ τιμήθηκε με Emmy το 2011 και Χρυσή Σφαίρα το 2012, αν και το μεγαλύτερό του βραβείο ήταν η αγάπη και η καθολική αναγνώριση του κοινού. 

Πλέον οι εποχές που ήταν μέλος της πανκ-ραπ μπάντας Whizzy είχαν περάσει ανεπιστρεπτί, όπως παρελθόν ήταν και τα 7 χρόνια που πέρασε δουλεύοντας σε μια εταιρία (Professional Examination Service) που δεν ήξερε τι έκανε: «Ακόμα και σήμερα δεν ξέρω τι έκανε αυτή η φίρμα. Εγώ απλώς καταχωρούσα πληροφορίες στον υπολογιστή και κάθε Παρασκευή τηλεφωνούσα να πω ότι ήμουν άρρωστος, γιατί τα βράδια της Πέμπτης έβγαινα με την παρέα μου»!


Αξιοσημείωτες εμφανίσεις του ήταν στο πλευρό των Γκάρι Όλντμαν και Μάθιου ΜακΚόναχι στο «Tiptoes», που παρακολουθεί τις περιπέτειες μιας οικογένειας νάνων, αλλά και στο «Elf», όταν σπάει στο ξύλο τον Γουίλ Φέρελ!

Ο Ντίνκλατζ πέρασε άλλα 10 χρόνια σε περάσματα από σινεμά και τηλεόραση: έχει δανείσει τη φωνή του στον Captain Gutt στην ταινία «Εποχή των Παγετώνων» και έπαιξε τόσο στην αμερικανική όσο και τη βρετανική εκδοχή του «Death at a Funeral». Και βέβαια πέρασε 7 μήνες δύσκολων γυρισμάτων για τα «Χρονικά της Νάρνια» τόσο σε Ανατολική Ευρώπη όσο και Νέα Ζηλανδία…

Ο πιο πρόσφατος ρόλος του στο μεγάλο πανί ήταν στο blockbuster «X-Men: Days of Future Past» το 2014, όταν ενσάρκωσε τον κακό Bolivar Trask, έναν ρόλο που τον κατευχαριστήθηκε! 


Προσωπική ζωή 

Ο Ντίνκλατζ συνεχίζει να νιώθει άβολα όταν τον σταματούν στον δρόμο και τον δείχνουν με το δάχτυλο. Σε ένα τέτοιο περιστατικό μάλιστα έζησε τη χειρότερη στιγμή της ζωής του. Όπως εξομολογήθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Esquire: 

«Περπατούσα τη Μέλροουζ Άβενιου και ένας τύπος πάνω σε μια μηχανή στο φανάρι με κοίταζε επίμονα. Με κάρφωνε συνεχώς με νόημα και μετά γκάζωσε, όρμησε στην κίνηση, συγκρούστηκε με διερχόμενο αυτοκίνητο και πέθανε ακαριαία. Μπροστά στα μάτια μου. Βρισκόμαστε στο Λος Άντζελες όπου κανείς δεν περπατάει. Ο δρόμος ήταν άδειος. Ξαφνικά κυριάρχησε αυτή η ησυχία, αυτή η ησυχία που προηγείται κάθε τραγωδίας. Ένιωσα ότι ήμουν ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που ήξερε ότι αυτός ο άνθρωπος πέθανε»…

Πλάι στον Ντίνκλατζ που βραβεύεται σε ανεξάρτητα κινηματογραφικά φεστιβάλ, παίζει ανελλιπώς στο θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά, δανείζει τη φωνή του σε σπικάζ ταινιών, διαφημίσεων και ντοκιμαντέρ, υπάρχει και ο άλλος Ντίνκλατζ που παραμένει στα μάτια πολλών ένας ακόμη αξιοπερίεργος νάνος της μεγάλης οθόνης. 

Ακόμα και οι φίλοι του τον αντιμετωπίζουν συχνά με πατρική στοργή, κάτι που δεν του αρέσει καθόλου. Όπως ο φίλος του και θεατρικός συγγραφέας Mark Sherman, ο οποίος ήθελε να τον γνωρίσει με μια τύπισσα αλλά φοβόταν λέει την αντίδρασή της, η οποία ενδεχομένως να πλήγωνε τον Πίτερ. 

Παρά ταύτα, άφησε τις ανησυχίες του κατά μέρος και αποφάσισε τελικά να τους συστήσει, κι όλα αυτά σε μια παρτίδα Trivial Pursuit! Στο τέλος του παιχνιδιού, ο Ντίνκλατζ είχε κερδίσει όχι μόνο την παρτίδα αλλά και μια σύντροφο ζωής κατά 33 πόντους ψηλότερή του, με την οποία απέκτησαν το 2012 μία κόρη.

Ο Πίτερ παντρεύτηκε τη θεατρική σκηνοθέτιδα Erica Schmidt, με την οποία ζουν πλέον στα προάστια της Νέας Υόρκης. Και βέβαια ο Ντίνκλατζ έχει αναλάβει προσφάτως τον ρόλο της ζωής του, ως υπερπροστατευτικός χαζομπαμπάς της τρίχρονης κόρης του.


Σκληροπυρηνικός χορτοφάγος, ο λατρεμένος νάνος έχει ταχθεί εδώ και χρόνια στη μάχη υπέρ των δικαιωμάτων ανθρώπων και ζώων, έχοντας ως αιχμή του δόρατος το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό…




Δεν υπάρχουν σχόλια: