WHBC-GR: 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τιμώντας την γυναίκα

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Τιμώντας την γυναίκα

Τρεις ταινίες εντάχθηκαν σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας..

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που εορτάστηκε στις 8 Μαρτίου, η γυναίκα και τα δικαιώματά της υπήρξε κεντρικός θεματικός άξονας σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

video/  Copyright © 2015 euronews

Μιλώντας για την ταινία της «Μάνα», στην οποία τέσσερις γυναίκες που έχουν γίνει μοναχές ασχολούνται με την περίθαλψη κακοποιημένων παιδιών, η σκηνοθέτιδα Βάλερυ Κοντάκος είπε ότι  αυτό που της κέντρισε το ενδιαφέρον δεν ήταν η απόφαση των γυναικών αυτών να εγκλειστούν στο μοναστήρι (κάτι που έγινε το 1962) αλλά η δραστηριοποίησή τους στην κοινωνία.

Πενήντα χρόνια μετά την απόφασή τους να γίνουν καλόγριες, οι τέσσερις γυναίκες συνεχίζουν το έργο τους έχοντας καταφέρει να περιθάλψουν πάνω από 500 παιδιά στο Λύρειο Παιδικό Χωριό. Χωρίς χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση ή την εκκλησία, παρά μόνο με την υποστήριξη απλών ανθρώπων. «Για μένα, η ιστορία αυτών των γυναικών είναι κάτι σαν φεμινισμός με ένα διαφορετικό τρόπο» είπε η Κοντάκος.

Η Χάνα, ηρωίδα της ταινίας «Mother of the Unborn» της Ναντίν Σαλίμπ είναι μία γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί εδώ και 12 χρόνια, αλλά αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος για τον οποίο έχει αποκλειστεί από την τοπική κοινωνία που επτά ώρες μακριά από το Κάιρο είναι «ένας ξεχασμένος κόσμος» όπως ανέφερε η σκηνοθέτιδα.

«Η εκεί κοινωνία είναι πρόθυμη να διαμορφώσει την ταυτότητά σου μόνο αν έχεις παιδιά γιατί τα αποτελούν ένδειξη δύναμης, πλούτου κι ευλογίας. Αν είσαι γυναίκα, ο μόνος σου προορισμός είναι να παντρευτείς και να τεκνοποιήσεις. Εγώ, λοιπόν, που δεν έχω κάνει τίποτα από τα δύο, είμαι σαν εξωγήινη γι' αυτούς.»

Για την τρίτη ταινία του φεστιβάλ η οποία επελέγη να παιχθεί στο πλαίσιο της  Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2015 -  Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ήδη αναφερθεί πολλάκις καθώς πρόκειται για την «Αρχαιολόγο» του Κίμωνα Τσακίρη που αυτή την εποχή προβάλλεται και εμπορικά στις αίθουσες. Εδώ πρωταγωνιστεί μία ισχυρή γυναικεία προσωπικότητα, η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου η οποία έδωσε ατελείωτες μάχες προκειμένου να μην χαθούν τα ευρήματα της ευρύτερης  περιοχής στη κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα της Δυτικής Μακεδονίας όπου έγινε τεχνητής λίμνη της ΔΕΗ με το φράγμα του Ιλαρίωνα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: