WHBC-GR: 10 εμβληματικά τραγούδια των Simon & Garfunkel | Σαν σήμερα το 1964 ο Paul Simon γράφει το Τhe Sound of Silence

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

10 εμβληματικά τραγούδια των Simon & Garfunkel | Σαν σήμερα το 1964 ο Paul Simon γράφει το Τhe Sound of Silence

Το περιοδικό Rolling Stone τους έχει κατατάξει στους 100 πιο σπουδαίους μουσικούς του πλανήτη. Το θρυλικό folk/rock δίδυμο Simon & Garfunkel αποτελείται από τον Paul Simon και τον Art Garfunkel. Οι δυο τους ξεκίνησαν ως σόλο τραγουδιστές της folk σκηνής...


Ωστόσο έφεραν κάτι καινούριο στη μουσική βιομηχανία όταν ενώθηκαν. Τους ίδιους. Τα τραγούδια τους μιλούσαν για τη γενιά της δεκαετίας του 1960 και του '70. Ήταν αυτά τα τραγούδια με τα οποία η Αμερική θα περνούσε από την παιδική στην εφηβική ηλικία και αμέσως μετά στην ενηλικίωση. Σήμερα, το δίδυμο θεωρείται ως ένα από τα πιο επιδραστικά της εποχής του. 

Αυτά είναι τα 10 πιο εμβληματικά τραγούδια των Simon & Garfunkel 
(από το ultimateclassicrock.com)

10.Cecilia
Bridge Over Troubled Water (1970)

Δύο τραγούδια στο «Bridge Over Troubled Water» αντανακλούσαν το ενδιαφέρον του Paul Simon σε ήχους από άλλους πολιτισμούς: το El Condor Pasa (If I Could) και το Cecilia. Ο Simon αργότερα θα διερευνήσει την έθνικ μουσική πιο βαθιά, αλλά αυτά τα παλαμάκια μέσα στο τραγούδι είναι το σημείο όπου ξεκίνησαν όλα.


9.The Boxer Bridge 
Over Troubled Water (1970)

Ένα από τα πιο οδυνηρά τραγούδια του Simon που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως single τον Απρίλιο του 1969. Είναι ένα από τα πιο σχολαστικά του κομμάτια. Ένα κέρας Αμάλθειας ήχων που περιλαμβάνει ακουστική κιθάρα, φυσαρμόνικα και ένα σόλο πίκολο τρομπέτα.


8.My Little Town 
Still Crazy After All These Years (1975) 

Μετά την κυκλοφορία του Bridge Over Troubled Water το 1970, ο Simon και ο Garfunkel πήραν χωριστούς δρόμους. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Simon δούλευε πάνω σε ένα τραγούδι για το σόλο άλμπουμ του παλιού συνεργάτη του. Κάτι που τελικά κατέληξε σε επανένωση. Είναι μια από τις all-time καλύτερες δουλειές τους, μια καταιγιστική επίθεση στις αξίες της μικρής πόλης. 


7.America 
Bookends (1968) 

Στο αριστούργημα του Simon δύο άνθρωποι ψάχνουν για το πραγματικό νόημα της Αμερικής, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, που πιθανότατα οι ΗΠΑ μάλλον είχαν χάσει το δρόμο τους. Σχεδόν διαβάζεται σαν μια μικρή ιστορία. Οι στίχοι δεν έχουν ομοιοκαταληξία, ενώ το κομμάτι ακούγεται σαν θλιβερός στεναγμός του αφηγητή των ελπίδων και των ονείρων.

6.Kathy's Song 
Sounds of Silence (1966)

Ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του Simon, και ένα από τα πιο υπέροχα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ. Το Kathy's song το έγραψε για τη φίλη του, την οποίο ερωτεύτηκε στην Αγγλία όταν ζούσε εκεί στα μέσα της δεκαετίας του 60. Είναι ένα ερωτικό τραγούδι από την απλή μελωδική φωνή του Simon.


5.Homeward Bound 
Parsley, Sage, Rosemary and Thyme (1966) 

Ο Simon αρχικά έγραψε το κομμάτι για τη φίλη του (αυτή στο Νο 6 στη λίστα μας), αλλά με την πάροδο του χρόνου, το τραγούδι απέκτησε άλλη σημασία. Κυρίως σε ό,τι είχε να κάνει με τον πόλεμο του Βιετνάμ και τους στρατιώτες που επέστρεφαν νεκροί στην Αμερική. Πρόκειται πάντως για ένα τέλειο μίγμα μελωδία και αρμονίας - μία από τις καλύτερες δουλειές του ντουέτου.


4.The Only Living Boy in New York 
Bridge Over Troubled Water (1970) 

Στο τέλος της δεκαετίας του '60, ο Garfunkel περνούσε πολύ χρόνο στο στούντιο ηχογράφησης. Ο Simon τότε έγραψε "Τhe Only Living Boy in New York" για τον μουσικό σύντροφό του (τον οποίο αποκαλεί Τομ - αναφορά στο ντουέτο Tom & Jerry). Είναι ένα υπέροχο τραγούδι για τη μοναξιά και τη θλίψη. 


3.Bridge Over Troubled Water 
Bridge Over Troubled Water (1970) 

Το 'Bridge Over Troubled Water' είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια στην Αμερική. Το κομμάτι έχουν ερμηνεύσει πολλοί καλλιτέχνες (συμπεριλαμβανομένων των Aretha Franklin και Elvis Presley). Είναι επίσης το μεγαλύτερο χιτ των Simon & Garfunkel, ένα κλασικό Grammy-Hogging που έμεινε στο Νο 1 για έξι εβδομάδες το 1970. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Garfunkel, η φωνή του οποίου πιάνει απίστευτα υψηλές νότες. 


2.The Sound of Silence 
Sounds of Silence (1966) 

Το Sound of Silence κυκλοφόρησε στον πρώτο δίσκο των Simon & Garfunkel το 1964, "Wednesday Morning, 3 A.M.", ως ένα ακουστικό κομμάτι. Ο παραγωγός όμως, Tom Wilson είχε άλλα σχέδια. Έκανε remix το τραγούδι, προσθέτοντας ηλεκτρικές κιθάρες και ντραμς και το έβαλε στον ομώνυμο δίσκο του 1966. Αυτή η έκδοση έγινε το πρώτο Νο1 του ντουέτου και ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια τους, ένα ορόσημο που άνοιξε το δρόμο για το υπόλοιπο της καριέρας τους. 

H πρώτη έκδοση, 1964 


Το ντουέτο ερμηνεύει τη δεύτερη έκδοση με ηλεκτρικές κιθάρες και ντραμς, 2009 

1.Mrs. Robinson 
Bookends (1968) 

Το δεύτερο Νο1 των Simon & Garfunkel ακούστηκε για πρώτη φορά στην ταινία του 1967 «Ο Πρωτάρης», αλλά αυτή ήταν μόνο μία απλή εκδοχή - Λίγο αργότερα εμπλουτίστηκε στο στούντιο από από τον έμπιστο παραγωγό του ντουέτου Roy Halee. Το τραγούδι είναι ως επί το πλείστον μια νοσταλγική ματιά στην τελευταία δεκαετία. Είναι γεμάτο με λύπη, ελπίδα και αγάπη.





Δεν υπάρχουν σχόλια: