WHBC-GR: Στο φως υπόγεια πόλη 5000 ετών στην Καππαδοκία

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Στο φως υπόγεια πόλη 5000 ετών στην Καππαδοκία

Μία υπόγεια πόλη, ηλικίας 5.000 ετών, η οποία εκτιμάται ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στον κόσμο, ανακαλύφθηκε στην Καππαδοκία της Τουρκίας...

Η Καππαδοκία είναι φημισμένη για τους υπόγειους θησαυρούς που κρύβει, αλλά η πρόσφατη ανακάλυψη στην περιοχή Νεβσεχίρ ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, με τους αρχαιολόγους να κάνουν λόγο ήδη για ίσως την πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων ετών παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι ως περιοχή αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθώς σε αυτή έχουν βρεθεί περισσότερες από 200 υπόγειες πόλεις και χωριά.

Η υπόγεια πολιτεία ήρθε στο φως τυχαία. Με αφορμή ένα σχέδιο ανάπλασης της περιοχής γύρω από το φρούριο της επαρχίας Νεβσεχίρ, όταν οι μηχανικοί ξεκίνησαν τις εργασίες αποχωμάτωσης για την κατασκευή νέων κτιρίων, έπεσαν σε ένα θέαμα που δεν μπορούσαν αν πιστέψουν. Η ανακάλυψη έγινε το 2013 αλλά αποκαλύφθηκε στο κοινό τώρα.

Υπόγειες στοές που φτάνουν ακόμη και τα 7χλμ μήκος, με πλάτος αρκετό που θα χωρούσε ακόμη κι ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, εκκλησίες και σπίτια, όλα χτισμένα με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική της περιοχής λόγω της ηφαιστειακής γεωλογίας της. Ήδη πολλά έργα τέχνης έχουν βρεθεί στα βραχώδη δωμάτια της πόλης κι εξετάζονται από τους αρχαιολόγους.

Οι γεωφυσικές έρευνες που έγιναν σε έκταση τεσσάρων χιλιομέτρων έδειξαν ότι η πόλη εκτείνεται κυκλικά κάτω από το φρούριο που πιθανότατα χρονολογείται στον 8ο αιώνα π.Χ., ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις την πόλη είχαν χρησιμοποιήσει μεταγενέστερα χριστιανοί μέχρι το 1923 όπου έγινε ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα.

Θέλοντας να δώσει έμφαση στο μέγεθος της πόλης, ο δήμαρχος του Νεβσεχίρ Χασάν Ουνβέρ είπε στους δημοσιογράφους ότι οι άλλες γνωστές υπόγειες πόλεις μοιάζουν με την ...«κουζίνα» της νέας πόλης που ανακαλύφθηκε!

Περίπου 44 αρχαία αντικείμενα έχουν μεταφερθεί για μελέτη και συντήρηση, ενώ οι εργασίες στην περιοχή σταμάτησαν και σύντομα η πόλη αναμένεται να χαρακτηριστεί προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος.






Δεν υπάρχουν σχόλια: