WHBC-GR: Ra Paulette (Ρα Πολέτ) | Ο Αμερικανός καλλιτέχνης που μεταμορφώνει σπηλιές σε έργα τέχνης (pics-video)

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ra Paulette (Ρα Πολέτ) | Ο Αμερικανός καλλιτέχνης που μεταμορφώνει σπηλιές σε έργα τέχνης (pics-video)

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Ra Paulette (Ρα Πολέτ) έχει περάσει τα 25 τελευταία χρόνια της ζωής του μέσα σε συνολικά 14 σπήλαια στην έρημο του Νέου Μεξικού, έξω από το Σαν Χοσέ. Μέσα εκεί, και με μόνη συντροφιά τον πιστό του σκύλο, σκαλίζει το εσωτερικό της κάθε σπηλιάς, ώστε να δημιουργήσει μια σειρά έργων τέχνης στο εσωτερικό της....

Ο Πολέτ όταν είναι εντός ενός σπηλαίου, δεν το αντιμετωπίζει απλώς ως ένα αξιοθέατο: για εκείνον ο χώρος αυτός είναι ένας τεράστιος καμβάς, όπου πάνω του μπορεί να δημιουργήσει ό,τι μορφή ή σχήμα ξεπηδήσει από την φαντασία του.

Μετά από κοπιώδη προσπάθεια πολλών μηνών, κάποια από τα σπήλαια αυτά έχουν αποκτήσει στο εσωτερικό τους περίτεχνες αψίδες, μέχρι και… πόρτες! Η δουλειά του Ρα δεν είναι απλή: είναι «ψιλοδουλειά» που απαιτεί μεγάλο βαθμό συγκέντρωσης και σημασίας στην κάθε λεπτομέρεια.

Οι τοίχοι του κάθε σπηλαίου επίσης είναι σκαλισμένοι σαν να επρόκειτο για το… σπίτι του Αντονι Γκαουδί, του γνωστού Καταλανού καλλιτέχνη, τα έργα του οποίου κοσμούν την Βαρκελώνη. Ο Πολέτ ελπίζει ότι οι σπηλιές του θα μπορούσαν, όπως λέει ο ίδιος, να χρησιμεύσουν ως μέρη «που θα προσφέρουν πνευματική ανανέωση σε όσους τα επισκεφτούν».

Ο Πολέτ έγινε ευρύτερα γνωστός στις ΗΠΑ από το ντοκιμαντέρ Cavedigger (Ο Εκσκαφέας των Σπηλαίων), το οποίο μάλιστα έφτασε μέχρι τα τελευταία βραβεία Όσκαρ, αυτά του 2014, όταν και διαγωνίστηκε στη κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ, χωρίς ωστόσο να κερδίσει.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης του Cavedigger, Τζέφρι Κάροφ, «ο Πολέτ σκάβει σπήλαια χωμένα στις ερήμους του Νέου Μέξικο, που μοιάζουν με καθεδρικοί ναοί, σε μια απόπειρα του να τα μετατρέψει στο 8ο Θαύμα του κόσμου. Το κάθε έργο εντός του σπηλαίου του παίρνει μέχρι και ολόκληρα χρόνια να το ολοκληρώσει κι είναι περήφανος για το καθένα από αυτά. Ο Ρα χρηματοδοτείται από διάφορους Μαικήνες-επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων στην πορεία έχουν αποσύρει την οικονομική τους υποστήριξη από το όραμα του, λόγω καλλιτεχνικών διαφόρων ανάμεσα στις δυο πλευρές».

Αυτή τη στιγμή, ο Ρα εργάζεται πάνω σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ως το «Magnum Opus», του, δηλαδή το έργο ζωής του: μια πανέμορφη σπηλιά που θέλει να τη γεμίσει με τα περίτεχνα δημιουργήματα του μέσα στα επόμενα χρόνια. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του, ο Πολέτ έχει δηλώσει πως θα ήθελε να δει το σπήλαιο αυτό να χρησιμοποιείται ως χώρος διεξαγωγής πάσης φύσεως καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.






Δεν υπάρχουν σχόλια: