WHBC-GR: Ορόσημο στην εξερεύνηση του Διαστήματος: Το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P Tchourioumov-Guerassimenko (pics)

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Ορόσημο στην εξερεύνηση του Διαστήματος: Το Philae προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P Tchourioumov-Guerassimenko (pics)

Στις 18:07 ώρα Ελλάδας η διαστημοσυσκευή Philae κατάφερε να προσεδαφιστεί στον κομήτη 67P Tchourioumov-Guerassimenko, σχεδόν επτά ώρες μετά τον διαχωρισμό της από το μητρικό διαστημόπλοιο Rosseta...

[Η διαστημοσυσκευή Philae τη στιγμή ακριβώς που αποχωρίστηκε από το Rosseta κατευθυνόμενη προς την επιφάνεια του κομήτη].

To Rosetta - το πρώτο ανθρώπινο σκάφος που ύστερα από μια Οδύσσεια 10 ετών προσέγγισε κομήτη στην τροχιά του του γύρω από τον Ηλιο - έστειλε, όπως επιβεβαιώθηκε λίγο μετά τις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας), τη διαστημοσυσκευή Philae για να προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του 67P Tchourioumov-Guerassimenko σε απόσταση μεγαλύτερη του μισού δισεκατομμυρίου χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, οι ειδικοί της ESA ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν το  Philae κατάφερε να στερεωθεί στη σαθρή επιφάνεια του κομήτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Επίσης το Philae θα μεταδίδει εικόνες καθώς πλησιάζει την επιφάνεια του κομήτη και θα προσεδαφιστεί τελικά στη θέση «Αγκιλκία» στις 17.30 ώρα Ελλάδας. Δεδομένου ότι απέχει από τη Γη 511 εκατομμύρια χιλιόμετρα, το σήμα θα φτάσει στο Ντάρμσταντ περίπου μισή ώρα αργότερα.

Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο κομήτης θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Οποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον προσεχή Αύγουστο.

Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη θεωρία που θέλει τους κομήτες να έφεραν το νερό της Γης.

Αγωνία
Μετά τις κραυγές χαράς και τους εναγκαλισμούς ανάμεσα στους επιστήμονες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, μόλις το ρομπότ Philae της αποστολής Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67P Tchourioumov-Guerassimenko, ακολούθησε η αγωνία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγκιστρα του ρομπότ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί ακόμα η αγκίστρωση στο έδαφος του κομήτη.

Επικρατεί ο φόβος ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δε θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρο Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: