WHBC-GR: Mark Zuckerberg | Θέλει δωρεάν internet στον Τρίτο Κόσμο

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Mark Zuckerberg | Θέλει δωρεάν internet στον Τρίτο Κόσμο

Παρότι όλοι περίμεναν να ακούσουν τα σχέδιά του μετά την εξαγορά – μαμούθ της εφαρμογής WhatsApp, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg, κατά τη διάρκεια της έκθεσης MWC που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη... 


...μίλησε ελάχιστα για το μέλλον της συγκεκριμένης εφαρμογής, και περισσότερο για τη νέα πρωτοβουλία “Internet.org” που έχει στόχο τη δωρεάν παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο σε περιοχές που αυτό αφενός δε θεωρείται «δεδομένο», και αφετέρου υπάρχει έντονος “διαδικτυακός αναλφαβητισμός”, καθώς ακόμα και αυτοί που μπορούν πρακτικά να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, δεν έχουν πειστεί για τη χρησιμότητα αυτής της πρόσβασης.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Facebook, η πρωτοβουλία σκοπεύει στην παροχή των «βασικών» υπηρεσιών διαδικτύου, δηλαδή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα κ.α., και όχι υπηρεσιών που απαιτούν υψηλές ταχύτητες, όπως αναπαραγωγή video, live streaming κλπ. 

Τώρα βέβαια πώς ακριβώς το youTube δε θα θεωρείται “βασική” υπηρεσία, τη στιγμή που ακόμα και τα κοινωνικά δίκτυα (που προφανώς κατά τον Zuckerberg ανήκουν στη “βασική” υπηρεσία) το “ενσωματώνουν” στη λειτουργία τους, είναι ένα ερώτημα που ο Mark δεν απάντησε...

Σε ότι αφορά στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Zuckerberg ανέφερε το κόστος των πακέτων δεδομένων για την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (προφανώς και δε μιλάμε για δημιουργία πανάκριβων υποδομών σταθερής πρόσβασης σε αυτές τις χώρες), καθώς και τον “διαδικτυακό αναλφαβητισμό” που κυριαρχεί σε αυτές τις χώρες, αφού ακόμα και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο δεν το θεωρούν ως κάτι “χρήσιμο” και, ως εκ τούτου, δεν επιδιώκουν να το χρησιμοποιήσουν.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Facebook, γίνονται προσπάθειες σε αρκετές χώρες για συνεργασία με παρόχους ασύρματης πρόσβασης να επιδοτηθούν ορισμένα προγράμματα πρόσβασης, με σκοπό να προκύψουν κέρδη σε μακροπρόθεσμη βάση. Για το λόγο αυτό ο Zuckerberg ξεκαθάρισε ότι δεν περιμένει κέρδη από την πρωτοβουλία αυτή, αντίθετα “θα χάνουμε λεφτά για αρκετό διάστημα”.

Σε ότι αφορά στο μέλλον της εφαρμογής WhatsApp ο επικεφαλής του Facebook είπε πως θα αξιοποιηθεί για να αναβαθμίσει τις δυνατότητες του Facebook, ενώ πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συντελεστές της εφαρμογής επεξεργάζονται μία νέα έκδοσή της που θα επιτρέπει και δωρεάν φωνητικές κλήσεις μεταξύ των χρηστών που την έχουν ενσωματώσει στις συσκευές τους.

Photo Mark Zucckerberg by takis Vorini//toon pool.com

  FACEBOOK NEWS
  
Sources of Information: emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: