WHBC-GR: 64ο φεστιβάλ Βερολίνου: Βραβείο στην ταινία «Στο σπίτι» του Αθ. Καρανικόλα

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

64ο φεστιβάλ Βερολίνου: Βραβείο στην ταινία «Στο σπίτι» του Αθ. Καρανικόλα

Λίγο πριν την ανακοίνωση των βραβείων της κριτικής επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, η ελληνική ταινία «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα που προβλήθηκε στο παράλληλο πρόγραμμα Forum, απέσπασε το βραβείο της Οικουμενικής επιτροπής....

Η Οικουμενική Επιτροπή απονέμει τρία βραβεία. Ένα για ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος, ένα για το Πανόραμα και ένα για το Forum. Από το επίσημο πρόγραμμα βραβεύθηκε η γερμανική ταινία «Kreuzweg» του Ντίτριχ Μπρούγκεμαν (με ειδική μνεία στο βρετανικό «71»), από το Πανόραμα βραβεύθηκε το «Calvary» του Τζον Μάικλ Μακ Ντόνα (Αγγλία) και από το Forum το «Στο σπίτι», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Καρανικόλα ο οποίος ζει και εργάζεται στην Γερμανία.

Τα βραβεία της Οικουμενικής Επιτροπής (που στηρίζεται από την Καθολική και Προτεσταντική Εκκλησία) απονέμονται από το 1992. Το «Στο σπίτι» αναφέρεται στην ιστορία μιας αλλοδαπής καμαριέρας (Μαρία Καλλιμάνη) η οποία απολύεται από το σπίτι των πλουσίων που υπηρετούσε επί χρόνια με αποτέλεσμα να νιώθει ότι έχει χάσει το δικό της σπίτι.

Από την πλευρά της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) επέλεξε τo «Aimer, Boire et Chanter», τελευταία ταινία του βετεράνου Αλέν Ρενέ ως καλύτερη του διαγωνιστικού προγράμματος. Από το Πανόραμα καλύτερη ταινία επελέγη το πορτογαλικό «Hoje eu quero voltar sozinho» του Ντανιέλ Ριμπέιρο και από το Forum η γιαπωνέζικη «Forma» του Αγιούμι Σακαμότο.

Σχετικό άρθρο:
64η BERLINALE.. Κινηματογράφου




Δεν υπάρχουν σχόλια: