WHBC-GR: 11 Νομπελίστες Ειρήνης στηρίζουν τους “Arctic30”

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

11 Νομπελίστες Ειρήνης στηρίζουν τους “Arctic30”

11 βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης, ανάμεσά τους ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, απηύθυναν κοινή επιστολή στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στους 28 ακτιβιστές της διεθνούς Greenpeace, τον 1 ανεξάρτητο φωτογράφο και 1 ανεξάρτητο βιντεογράφο...


South African cleric and Nobel Peace Prize Winner Desmond Tutu © Stephen Voss 2009

Οι «Arctic 30» κρατούνται σε ρωσικές φυλακές, μετά από ειρηνική δράση για την προστασία της Αρκτικής, ενώ διερευνώνται οι κατηγορίες πειρατείας που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους.

Στην επιστολή τους, οι νομπελίστες ζητούν από τον Πρόεδρο Πούτιν

«να κάνετε ό,τι μπορείτε για να διασφαλίσετε ότι οι υπερβολικές κατηγορίες για πειρατεία ενάντια στους 28 ακτιβιστές της Διεθνούς Greenpeace, τον ανεξάρτητο φωτογράφο και τον ανεξάρτητο καμέραμαν θα αποσυρθούν, και ότι όποιες κατηγορίες τους απαγγελθούν θα είναι σύμφωνα με το διεθνές και το ρωσικό δίκαιο».
Περιγράφοντας την Αρκτική ως ένα «πολύτιμο θησαυρό για την ανθρωπότητα», οι υπογράφοντες υποστηρίζουν την προστασία της από τις εξορύξεις και την κλιματική αλλαγή. Όπως σημειώνουν,

«η εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική είναι ένα επικίνδυνο εγχείρημα που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο. Μία πετρελαιοκηλίδα στα παγωμένα νερά της θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για ένα από τα πιο αγνά, μοναδικά και όμορφα τοπία στη Γη. 

Το ενδεχόμενο ενός τέτοιου ατυχήματος είναι διαρκώς παρόν, ενώ τα σχέδια αντιμετώπισής του από την βιομηχανία πετρελαίου παραμένουν εντελώς ανεπαρκή. Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική στις κλιματικές αλλαγές. Οι κλιματικές αλλαγές στην Αρκτική και αλλού μας απειλούν όλους, είναι όμως οι πιο ευάλωτοι του πλανήτη αυτοί που πληρώνουν το τίμημα της αποτυχίας των ανεπτυγμένων χωρών να αναλάβουν δράση».
Οι υπογράφοντες είναι:

  1. Ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου από τη Νότια Αφρική
  2. Η ακτιβίστρια για την ειρήνη Μπέτυ Γουίλιαμς από τη Βόρεια Ιρλανδία
  3. Ο πρώην πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Όσκαρ Άριας Σάντσες
  4. Η ακτιβίστρια για την ειρήνη Τζόντυ Γουίλιαμς από τις Η.Π.Α.
  5. Η ακτιβίστρια για την ειρήνη Λέιμα Γκμπόουι από τη Λιβερία
  6. Η ακτιβίστρια για την ειρήνη Ταβακόλ Καρμάν από την Υεμένη
  7. Η κοινωνική αγωνίστρια Ριγκομπέρτα Μεντσού Τουμ από τη Γουατεμάλα
  8. Η ακτιβίστρια για την ειρήνη Μαίρηντ Μαγκουάιρ από τη Βόρεια Ιρλανδία
  9. Η δικηγόρος και πρώην δικαστής Σιρίν Εμπαντί από το Ιράν
  10. Ο πρώην πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ Ζοζέ Ράμος Ορτά
  11. Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγγραφέας Αδόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή

Οι ‘Arctic 30 συνελήφθησαν έπειτα από ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στην πλατφόρμα πετρελαίου Prirazlomnaya της εταιρείας Gazprom στις 18 Σεπτεμβρίου. Εναντίον τους απαγγέλθηκε στις 2 Οκτωβρίου κατηγορία για πειρατεία, η οποία επιφέρει μέγιστη ποινή 15 χρόνων φυλάκισης. Όλοι κρατούνται στο Μούρμανσκ, τη μεγαλύτερη πόλη του Αρκτικού κύκλου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αναφέρει για αυτούς ότι «Είναι απολύτως εμφανές ότι φυσικά δεν είναι πειρατές».

Η παγκόσμια εκστρατεία για την απελευθέρωση των ‘Arctic 30’ μετράει μέχρι στιγμής περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν υπογράψει υπέρ της απελευθέρωσής τους, καθώς και μία παγκόσμια ημέρα συμπαράστασης με διαμαρτυρίες σε 250 σημεία σε 49 χώρες. Επιπλέον, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων έχουν ζητήσει την απελευθέρωση των δύο δημοσιογράφων που κρατούνται.




Κάνε κλικ στο boutton και..



GREENPEACE 

Κολωνού 78, τ.κ. 104 37 - Αθήνα

..δες το γραφείο στο χάρτη 

τηλ. 210 3840774 - 5
φαξ. 210 3804008

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΕΔΩ:


View Larger Map



  GREENPEACE

  

Δεν υπάρχουν σχόλια: