WHBC-GR: Θεσσαλονίκη | 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη | 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Εργα από την Κούβα μέχρι την Ινδία στη Θεσσαλονίκη 

«Παντού, αλλά τώρα», είναι ο τίτλος της κεντρικής έκθεσης της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου 2014, με γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις - Make it new»....

Η φετινή Μπιενάλε περιλαμβάνει εκθέσεις, δράσεις στα πέντε μουσεία, αλλά και σε μνημεία, εικαστικές εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εργαστήρια, συνέδρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ τη γενική διεύθυνση έχει η πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης -το οποίο τη διοργανώνει- Κατερίνα Κοσκινά.

Πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία και την Κούβα μέχρι το Ιράν και την Ινδία, καθώς και πολλές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων 14 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην κεντρική έκθεση «Παντού, αλλά τώρα - Everywhere, but now». Οι καλλιτέχνες θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τις εγκαταστάσεις βίντεο, τα φιλμ και την περφόρμανς.

«Η έκθεση συνδέει στενά το ζήτημα του χώρου και του πνεύματος του τόπου στην περιοχή της Μεσογείου με το ζήτημα του χρόνου της δημιουργίας στον σύγχρονό μας κόσμο. Το ?Παντού, αλλά τώρα? διευρύνει την έννοια του εδώ (χώρος) και τώρα (χρόνος), προσδίδοντάς της ένα πιο εκτεταμένο νόημα: ένα όραμα που εμμένει στα ιδεώδη του υπαρξισμού και αναγνωρίζει την ευθραυστότητα της φύσης του ανθρώπου», αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Αντελίνα φον Φέρστενμπεργκ.

Για πρώτη φορά ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής έκθεσης της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης θα εκτίθεται στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ, προτρέποντας τους επισκέπτες για μία περιήγηση στο κέντρο, με στόχο τη γνωριμία με τα μουσεία, τα μνημεία και την ιστορία της πόλης.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιάζει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2014 στη Μονή Λαζαριστών την έκθεση «Η Συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη», με έργα από την πολύτιμη συλλογή, εκπαιδευτικά προγράμματα, δράσεις για παιδιά και γονείς, ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις και κύκλο σεμιναρίων με θέμα τη ρωσική πρωτοπορία.

Παράλληλα, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς η έκθεση «Παράδοση - Ανατροπή», με επιλογές από αποκτήματα σύγχρονης τέχνης της συλλογή του ΚΜΣΤ, που σχετίζονται με τη σύνθετη οπτική, την παράδοση, την τεχνογνωσία και τις κοινωνικοπολιτικές ανατροπές που άλλαξαν τα τελευταία χρόνια το τοπίο της Μεσογείου.

«Μεσογειακά παλίμψηστα»
Στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Μεσογειακά παλίμψηστα: Τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας», όπου το αρχαιότερο «βιβλίο» της Ευρώπης, ο πάπυρος του Δερβενίου, συνομιλεί με δύο σύγχρονα έργα με τη μορφή εγκατάστασης του εικαστικού Δημ. Ξόνογλου, στο εσωτερικό αίθριο του Μουσείου.

Πτυχές της άγνωστης δράσης του Αγίου Μάμαντος, μέσα από την τέχνη της Ανατολής και της Δύσης, με έμφαση στην Κύπρο και την Ελλάδα από τους Πρώτους Βυζαντινούς Χρόνους, παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο. Ενας ακρίτας άγιος ταξιδεύει», που φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.


Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει με την έκθεση «Η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου», που περιλαμβάνει περισσότερα από 120 εμβληματικά έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που διαπραγματεύονται την πολυσήμαντη έννοια του δημόσιου - ελεύθερου χώρου, από τον Νέο Ρεαλισμό και την Arte Povera μέχρι σήμερα.

Τέλος, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ τιμά τη σημαντικότερη Eλληνίδα χαράκτρια, τη Βάσω Κατράκη. Η έκθεση «Βάσω Κατράκη: Διάλογος με το λευκό και το μαύρο» δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την εμβληματική καλλιτεχνική πορεία μίας χαράκτριας που κατάφερε με μοναδικό τρόπο να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό.




  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 
Source:via

Δεν υπάρχουν σχόλια: