WHBC-GR: «Εφυγε» ο θρυλικός σπρίντερ Πιέτρο Μενέα (video)

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

«Εφυγε» ο θρυλικός σπρίντερ Πιέτρο Μενέα (video)

O Πιέτρο Μενέα, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σπρίντερ όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 60 ετών, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ιταλική Ολυμπίακή Επιτροπή... 

Ο Μενέα, χρυσός Ολυμπιονίκης στα 200 μ. στη Μόσχα το 1980 και χάλκινος στο ίδιο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, πέθανε σε κλινική της Ρώμης. 
Η αιτία του θανάτου του δεν ανακοινώθηκε. Διαδεχόμενος ουσιαστικά τον σπουδαίο Σοβιετικό Βαλερί Μπορζόφ, ο Μενέα υπήρξε ένας εμβληματικός σπρίντερ που κυριάρχησε στον στίβο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970. 

 Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1979 τρέχοντας στην Πόλη του Μεξικού σημείωσε επίδοση 19.72 στα 200 μ. - ένα παγκόσμιο ρεκόρ που κράτησε 17 ολόκληρα χρόνια, για να καταρριφθεί από τον Αμερικανό Μάικλ Τζόνσον το 1996. 

Στην ίδια πόλη, δύο ημέρες αργότερα έτρεξε τα 100 μ. σε 10.01, ένα ευρωπαϊκό ρεκόρ που έκανε άλλα πέντε χρόνια να καταρριφθεί. Η επίδοσή του στα 200 μ. αποτελεί ακόμη και σήμερα ευρωπαϊκό ρεκόρ. 


Δείτε την ιστορική κούρσα του Μενέα με το παγκόσμιο ρεκόρ.


Μετά την καριέρα του στον στίβο, ο Πιέτρο Μενέα ασχολήθηκε με την πολιτική και την πενταετία 1999-2004 διατέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Τζοβάνι Μαλάγκο δήλωσε ότι η σορός του Μενέα θα εκτεθεί σε προσκύνημα στα γραφεία της CONI. 


Source via

  Μοιραστείτε το με τους Φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: