WHBC-GR: Actionaid | Στήριξε τη δημιουργία του "Excision"

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Actionaid | Στήριξε τη δημιουργία του "Excision"


Πριν από λίγες εβδομάδες, επέστρεψε στην Ελλάδα μια ομάδα 5 εθελοντών κινηματογραφιστών που ταξίδεψαν στην αρχή του χρόνου στο Tangulbei της Κένυας για τη δημιουργία του “Excision” ενός νέου ντοκιμαντέρ...

...για την κλειτοριδεκτομή που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 13 Μαρτίου στον κινηματογράφο ODEON OPEPA, πριν ξεκινήσει το παγκόσμιο ταξίδι του.


To Εxcision ερευνά τις επιπτώσεις της κλειτοριδεκτομής στις τοπικές κοινωνίες της Κένυας και προσπαθεί να καταγράψει την αλλαγή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και αφορά εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως. Έχει στόχο να δυναμώσει τις φωνές των γυναικών και των κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα της κλειτοριδεκτομής και που δεν έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν ανοιχτά για τον πόνο τους.

Μάθε τις ιστορίες τους, μοιράσου τες, στήριξε το ντοκιμαντέρ ώστε να ταξιδέψει στον κόσμο μεταφέροντας τον αγώνα εκατομμυρίων ενάντια στην άδικη αυτή πρακτική.


Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ από τη σκηνοθέτη Βίκυ Βελλοπούλου

ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ. 
Όλα τα παιδιά μεγαλώνουν. Και ενηλικιώνονται. Στις δυτικές κοινωνίες θεωρείται ότι ο άνθρωπος ενηλικιώνεται μεταξύ 18-20 ετών. Κάθε κοινωνία όμως έχει τις δικές της πεποιθήσεις, τα δικά της πρότυπα, τις δικές της ισορροπίες. Που είναι πολύ διαφορετικές από αυτές του δυτικού κόσμου.

Στην Κένυα του 2012, τα κορίτσια από 6 έως 15 ετών «κόβονται». Το 85% από αυτά υφίστανται ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Ο ακρωτηριασμός αφορά την εκτομή της κλειτορίδας, καθώς και των μικρών και μεγάλων χειλέων του αιδοίου. 

Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, τα κορίτσια μπαίνουν στη σειρά, το ένα δίπλα στο άλλο και υφίστανται την επέμβαση, χωρίς το παραμικρό αναισθητικό ή παυσίπονο και σε συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. 

Με το ίδιο λεπίδι, το οποίο δεν έχει περάσει από κανενός είδους αποστείρωση, θα «κοπούν» όλες. Κάποιες θα πεθάνουν από αιμορραγία, κάποιες θα μολυνθούν από HIV.

ΨΥΧΗ. 
Η κλειτοριδεκτομή είναι σημείο αναφοράς στη ζωή μιας γυναίκας. Από τη στιγμή που θα συμβεί, όλα παίρνουν το δρόμο προς τον «ενήλικο βίο». Θα αφήσει το σχολείο, θα παντρευτεί, θα υπηρετήσει και εξυπηρετήσει τον άντρα της στις ανάγκες του. Θα βρει τη θέση της στην κοινωνία.

Οι πεποιθήσεις που συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε δεν υπάρχει έκκληση για βοήθεια και η δυσφορία είναι σε περιορισμένη κλίμακα. Ποιό είναι άραγε το ψυχολογικό όριο στο οποίο μία πεποίθηση καταπιέζει ή ακόμα και κατακερματίζει την ψυχή (και το σώμα) ενός ανθρώπου;




  • Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία 100-140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων για μη ιατρικούς λόγους. Τα 92 εκατομμύρια ζουν στην Αφρική. 
  • Κάθε μέρα 6.000 κορίτσια πέφτουν θύματα της πρακτικής. 
  • Στην Κένυα πρόσφατα απαγορεύτηκε, αλλά 15 εκατομμύρια κορίτσια (27% του πληθυσμού της) και γυναίκες έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. 


Στήριξε τη δημιουργία του “Excision” δυνάμωσε έτσι τις φωνές των κοριτσιών που έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή και κέρδισε προσκλήσεις για την πρεμιέρα 13/3 και Δώρα με Σκοπό!

 Περισσότερα:



  Μοιραστείτε το με τους φίλους σας...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: