WHBC-GR: Johnny Winter: Ο "γητευτής" της ηλεκτρικής κιθάρας

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Johnny Winter: Ο "γητευτής" της ηλεκτρικής κιθάρας


Τα blues βασίζονται στο συναίσθημα και όχι στην τεχνική. Ο Τεξανός κιθαρίστας με το αποστεωμένο κορμί , τα ολόλευκα χαρακτηριστικά -απόρροια του αλμπινισμού που εμφανίστηκε εκ γενετής- και το μαύρο καπέλο, εδώ και μισό αιώνα προκαλεί εκκενώσεις ηλεκτρικής ενέργειας...

Ο «γητευτής» της Gibson Firebird ηλεκτρικής κιθάρας γεννήθηκε πριν από 68 χρόνια σε έναν κόσμο όπου όλοι ήθελαν να διαφέρουν.

Εκείνος παρέμεινε πιστός στις ρίζες του, καταφέρνοντας να φτάσει στο σημείο να γίνει αποδεκτός από τους πιο δημοφιλείς μαύρους bluesmen των ΗΠΑ. Με μία καριέρα που ξεδιπλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, χαρακτηρίστηκε από τον μεγάλο B.B. Κing ως "ο καλύτερος λευκός κιθαρίστας των blues στον κόσμο".
Ο Johnny Winter συνέδραμε τα μέγιστα στα τρία άλμπουμ του Muddy Waters που βραβεύθηκαν με Grammy, ενώ το 1988 κέρδισε μία θέση στο Hall Of Fame του Blues Foundation


To 2003 το Rolling Stone τον συμπεριέλαβε στους 100 κορυφαίες κιθαρίστες όλων των εποχών (74ος). Βετεράνος του Woodstock (1969) παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν συνεχίζει να περιοδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να παρουσιάζει μέρος του μουσικού έργου του (15 studio albums, 8 live) σε ετερόκλητο κοινό, το οποίο ευλαβικά υποκλίνεται στο μεγαλείο του σπουδαίου καλλιτέχνη.

Πρόκειται για έναν αδιαμφισβήτητο ήρωα της κιθάρας που τοποθετείται στο ίδιο επίπεδο με καλλιτέχνες σαν τον Jimmy Page, τον Eric Clapton, τον Muddy Waters και τον B.B. King. Ένας από τους αστικούς μύθους της σύγχρονης μουσικής θέλει τον Johnny Winter να τα «τζαμάρει» επι σκηνής το 1968 με τους Jim Morrison και Jimmy Hendrix κάτι που ο λευκός bluesman έχει διαψεύσει.


“Ποτέ στη ζωή μου δεν συνάντησα τον Jim Morrison. 
Υπάρχει ένα ολόκληρο άλμπουμ όπου υποτίθεται συμμετέχω μαζί τους, όμως αυτό δεν ισχύει γιατί δεν βρέθηκα ποτέ με τον Jim Morrison. Είμαι βέβαιος πως ποτέ δεν ηχογράφησα μαζί του. 
Δεν ξέρω πως ξεκίνησε αυτή η φήμη”.  

Σε αντιθέσει με τον Μorrison, ο κορυφαίος ίσως κιθαρίστας όλων των εποχών, ο Jimmy Hendrix όχι μόνο γνώρισε αλλά εκτιμούσε αφάνταστα το ταλέντο του Johnny Winter προσκαλώντας τον να μοιραστεί μαζί του τη σκηνή, κάτι που αποτύπωσε και ο φωτογραφικός φακός.


 Οι χρόνιες καταχρήσεις σε συνδυασμό με την πάθηση του αλμπινισμό επιδείνωσαν την κατάσταση της υγείας του τα τελευταία χρόνια. Οι πάσχοντες από αλμπινισμό έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης η οποία είναι ελαττωματική.


Η αγάπη του Johnny Winter για τα blues υπερκέρασε κάθε εμπόδιο και μάλιστα ο Τεξανός μουσικός πραγματοποίησε τις παρθενικές του εμφάνισεις στην Ελλάδα πριν από περίπου τέσσερα χρόνια (16-17 Μαΐου 2008) συναρπάζοντας τους λάτρεις τους είδους με την δεξιοτεχνία του. Στο περιθώριο των συναυλιών του δεν παρέλειπε ακόμη και στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η μπάντα να ακούει blues ρυθμούς από το τρανζιστοράκι του σιγοτραγουδώντας τους στίχους κομματιών που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του.

Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στους στίχους από το κομμάτι “Johnny guitar”.
Gonna play some blues, gonna play some rock'n'roll
And try to upset all the pretty girls so
I'm gonna play some slow and play some fast
I'm gonna have a ball as long as it lasts
They call me Johnny Guitar I'm comin' to play in your town




Ο θρυλικός καλλιτέχνης θα επέστρεφε στην Ελλάδα για δύο συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες δυστυχώς αναβλήθηκαν εξαιτίας των προβλημάτων υγείας του, τα οποία επιτάσσουν την αποφυγή συχνών αεροπορικών μετακινήσεων.

 





Δεν υπάρχουν σχόλια: