WHBC-GR: Βρέθηκαν ενδείξεις του «σωματιδίου του Θεού»

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Βρέθηκαν ενδείξεις του «σωματιδίου του Θεού»

Ενδείξεις για την ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) κοντά στη Γενεύη. Διευκρίνισαν, πάντως, πως ακόμη δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις...

Γεγονός αποτελεί, ωστόσο, πως πρόκειται για επανάσταση στον τομέα της επιστήμης, καθώς η ανακάλυψη του συγκεκριμένου σωματίδιου – που αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού» - αναμένεται να λύσει το γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη...


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δύο πειράματα στο μεγάλο επιταχυντή αδρονίων LHC έδωσαν «σημάδια» ύπαρξης του μποζόνιου του Χιγκς με την ίδια μάζα. 
Ωστόσο το εργαστήριο δεν έχει ακόμα επάρκεια δεδομένων ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μιλήσουν με βεβαιότητα για ανακάλυψη. 

Η επιστήμονας Φαμπιόλα Τζιανότι, επικεφαλής του πειράματος ATLAS στον επιταχυντή του CERN, δήλωσε πως το αποτύπωμα του μποζόνιου του Χιγκς εντοπίστηκε περίπου στα 126 γκίγκα-ηλεκτρονιοβολτ (μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας). 
«Είναι πολύ νωρίς για τελικά συμπεράσματα», πρόσθεσε. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες και περισσότερα στοιχεία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι συναρπαστικοί... 
Παρόλο που δεν μπορώ να πω ποια θα είναι τα συμπεράσματα». 

Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Aποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. 

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. 

Αν τελικά αποδειχθεί η ύπαρξη του μποζονίου του Χιγκς θα πρόκειται για το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα των τελευταίων 60 ετών, καθώς αποτελεί θεμελιώδη έννοια για την κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος. 

Στην περίπτωση που πειραματικά απορριφθεί η ύπαρξή του και πάλι θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες, καθώς θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν θεμελιώδη μέρη της θεωρίας της σύγχρονης φυσικής.





Δεν υπάρχουν σχόλια: