WHBC-GR: Europa: Επιστήμονες διαπιστώνουν την ύπαρξη μεγάλων υπόγειων λιμνών (videos)

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Europa: Επιστήμονες διαπιστώνουν την ύπαρξη μεγάλων υπόγειων λιμνών (videos)


Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι στο φεγγάρι του Δία Europa υπάρχει ένα υδάτινο σύστημα μεγάλων λιμνών μόλις δύο χιλιόμετρα κάτω από παγωμένη επιφάνειά του...

Αυτό έχει φέρει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά για να διαπιστωθεί κατά πόσον ή όχι ο παγωμένος δορυφόρος είναι κατάλληλος για την ανάπτυξη της εξωγήινης ζωής.

Σύμφωνα με τη NASA , οι επιστήμονες από καιρό πίστευαν ότι υπάρχει ένας τεράστιος ωκεανός - πιο ογκώδης από το σύνολο των ωκεανών της γης - κάτω από την επιφάνεια του Europa. Αλλά δεδομένου ότι το φεγγάρι είναι τόσο μακριά από τον ήλιο, ο πάγος επιφάνεια θεωρείται ότι είναι δεκάδες χιλιόμετρα πάχους.

Τώρα, οι επιστήμονες αναλύοντας τα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος της NASA Galileo έχουν βρει κομμάτια πάγου στην επιφάνεια του Europa που υποδεικνύουν μια αλληλεπίδραση μεταξύ του παγωμένο κέλυφος του φεγγαριού και μιας λίμνης νερού κάτω από την επιφάνεια.

Αν και οι επιστήμονες είναι σίγουροι για τα ευρήματά τους, η NASA λέει ότι ο μόνος τρόπος για να τους επιβεβαιώσει είναι ένα διαστημικό σκάφος το οποίο θα εξερευνήση το κέλυφος του Europa.

Σύμφωνα με το Wired , αυτό μπορεί να επιτευχθεί ανά πάσα στιγμή στο εγγύς μέλλον - το δε Europa Jupiter System Mission (EJSM) , πρότεινε αποστολή διαστημοπλοίου γύρω από τη τροχιά του Δία και της Ευρώπης, και το οποίο θα κοστίσει περίπου 4.6 δισεκατομμύρια δολάρια























Δεν υπάρχουν σχόλια: