WHBC-GR: Φάρμακο από κάνναβη σε νοσοκομεία, για ανακούφιση του πόνου ασθενών με καρκίνο (+video)

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Φάρμακο από κάνναβη σε νοσοκομεία, για ανακούφιση του πόνου ασθενών με καρκίνο (+video)



http://www.webdaily.gr/news/science/health/item/3906
Η κάνναβη χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε νοσοκομεία για να ανακουφίσει τον πόνο των ασθενών με καρκίνο.
Ασθενείς υποβάλλονται για πρώτη φορά σε θεραπεία με φάρμακα που προέρχονται από φυτά μαριχουάνας στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο δοκιμών.....

Σε ασθενείς σε νοσοκομείο του Βόρειου Μάντσεστερ δόθηκε το φάρμακο Sativex, που όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο γιατί δρα ως αναισθητικό για τους μύες.

Η φαρμακευτική αγωγή δίνεται με υπογλώσσιο ψεκασμό μέχρι και 10 φορές την ημέρα.

Οι άνθρωποι που είναι βαριά άρρωστοι με καρκίνο, θα λάβουν μέρος στην πρώτη φάση της δοκιμής, αλλά σε περίπτωση επιτυχίας, η χρήση του θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και να χρησιμοποιηθεί ως παυσίπονο και για άλλες ασθένειες.

Οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη υπογράψει και θα ξεκινήσουν τη λήψη του φαρμάκου δοκιμαστικά, ενώ 32 ακόμα θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα τα επόμενα δύο χρόνια.

Το φάρμακο είναι διαθέσιμο κατόπιν συνταγής στη Βρετανία, ως θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας από το περασμένο καλοκαίρι - αλλά δεν είχει χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία έως τώρα.

Ο Sam Jole, προϊστάμενος νοσοκόμος της έρευνας, έχει συμμετάσχει στη δημιουργία των δοκιμών και τον εντοπισμό, την συμμετοχή και την παρακολούθηση των ασθενών.

Όπως είπε, "Είναι σημαντικό να μπορείς να δίνεις ανακούφιση σε ανθρώπους που πονάνε και η έρευνα είναι πραγματικά πρωτοποριακή. Ποτέ δεν έχω συναντήσει κάτι παρόμοιο. Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούν το σπρέι δεν βιώνουν την ευφορία που σχετίζεται με την παράνομη χρήση της κάνναβης.

Έχει περάσει αυστηρούς ελέγχους για την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα και οι γιατροί το συνταγογραφούν ήδη για τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση".

Οι ασθενείς που συμμετέχουν στη μελέτη, θα παρακολουθούνται συνέχεια και θα κάνουν γενικές εξετάσεις συχνά. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουν κάθε βράδυ πόσο πονάνε, καθώς και αν εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παυσίπονα.

Περίπου οι μισοί από αυτούς θα πάρουν το ενεργό φάρμακο και οι υπόλοιποι θα λάβουν ένα εικονικό.

Το φάρμακο, που δημιουργήθηκε από την GW Pharmaceuticals, αποτελείται από δύο ουσίες που βρίσκονται στη μαριχουάνα, τις THC και CBD.

Δεν υπάρχουν σχόλια: