WHBC-GR: Οι Ολυμπιακοί του 2016 στο Ρίο είναι ασφαλείς;

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Οι Ολυμπιακοί του 2016 στο Ρίο είναι ασφαλείς;

Πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, το Ρίο ντε Τζανέιρο κέρδισε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, των πρώτων που θα διεξαχθούν στη Νότιο Αμερική. Το γεγονός γιορτάστηκε με ένα αυθόρμητο πάρτι στις παραλίες της πόλης που διήρκεσε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο...

Ο πρόεδρος Λούλα της Βραζιλίας δάκρυσε από τη χαρά του και οι κάτοικοι του Ρίο έλαμπαν από υπερηφάνεια. Και ύστερα, το Σαββατοκύριακο που ακολούθησε, λαθρέμποροι ναρκωτικών κατέρριψαν ελικόπτερο της αστυνομίας λίγα μόλις μέτρα από το στάδιο Μαρακανά όπου πρόκειται να γίνουν οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων και όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου του 2014.

Ξαφνικά, οι εορτασμοί για την ανάθεση των Αγώνων επισκιάστηκαν από το χρόνιο πρόβλημα της πόλης, τη βία και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ένα πρόβλημα που αποκαλύπτεται σε όλο τον κόσμο σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή. Τη στιγμή που οι ηγέτες της Βραζιλίας περιοδεύουν ανά την υφήλιο αναζητώντας επενδυτές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για να αποκτήσει το Ρίο τις υποδομές που χρειάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Για χρόνια η αστυνομία της Βραζιλίας είχε εγκαταλείψει τις παραγκουπόλεις, τις φαβέλες, που εκτείνονται γύρω από τις πλούσιες γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο μιας πολιτικής που ευνοούσε την ανάσχεση της βίας και όχι την επιβολή του νόμου.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι λαθρέμποροι ναρκωτικών να δημιουργήσουν ορμητήρια όπου η βία είναι ο μόνος νόμος. Και όπως απέδειξε η κατάρριψη του ελικοπτέρου της αστυνομίας, οι αστυνομικοί στο Ρίο δεν φρόντισαν ώστε να πάψουν να διακινούνται όπλα στις παραγκουπόλεις.

«Ποτέ δεν κρύψαμε τα προβλήματα της πόλης όταν καταθέσαμε την υποψηφιότητά μας για τους Ολυμπιακούς», λέει ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες. «Πάντα λέγαμε ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε».

Φέτος, η κυβέρνηση της Βραζιλίας εγκαινίασε μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση της βίας και την πάταξη των λαθρεμπόρων ναρκωτικών σε δεκάδες φαβέλες του Ρίο, στις οποίες ζει το ένα τρίτο των συνολικά έξι εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: