WHBC-GR: Μια εκκλησία για τους πιστούς της τεχνητής νοημοσύνης

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μια εκκλησία για τους πιστούς της τεχνητής νοημοσύνης

Υπάρχει κανείς που να λατρεύει την τεχνητή νοημοσύνη τόσο πολύ ώστε να φτάσει στο σημείο να ιδρύσει μια Εκκλησία για τη λατρεία των μηχανών; Υπάρχει....

Ονομάζεται Anthony Levandowski και εργάζεται στη Σίλικον Βάλεϊ ενώ πρόσφατα βρέθηκε στον πυρήνα μιας νομικής διαμάχης ανάμεσα στην Google και την Uber, με την πρώτη να τον κατηγορεί ότι υπέκλεψε εμπορικά μυστικά και τα πρόσφερε στη δεύτερη.

Ο άνθρωπος αυτός, αποκαλύπτει το Wired, ίδρυσε μια θρησκευτικού τύπου οργάνωση το όνομά της οποίας είναι «Way to the Future». Κύριος στόχος των μελών της εκκλησίας που δείχνει τον «Δρόμο προς το Μέλλον» είναι «η δημιουργία και η ανάδειξη μιας θεότητας με σημείο αναφοράς την τεχνητή νοημοσύνη, που να μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της κοινωνίας».

Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στις φορολογικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρουσιάζουν τον Anthony Levandowski ως «ηγέτη» αυτής της νέας θρησκείας αλλά και ως «διευθύνοντα σύμβουλο» της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 2015. Έως σήμερα, ωστόσο, ο θεμελιωτής της θρησκείας των μηχανών προτίμησε να μην προσφέρει πληροφορίες για το αντικείμενο της λατρείας του.

📷 MICHELLE LE - Anthony Levandowski

Πάντως ο Anthony Levandowski έχει ξεκινήσει ήδη να αναζητά τα απαραίτητα κονδύλια για τη «δημιουργία μιας θεϊκής τεχνητής νοημοσύνης». Ταυτόχρονα επιδιώκει «την ανάπτυξη επαγγελματικών δεσμών με τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας, δημιουργώντας μια κοινότητα που θα διευρύνεται, αρχικά μεταξύ των επαγγελματιών της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και των απλών ανθρώπων που ενδιαφέρονται στη λατρεία μιας θεότητας που θα βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη».

Αλλά η γένεση μιας νέας θρησκείας των μηχανών δεν θα πρέπει να προκαλεί πλέον τρομερή εντύπωση. Τουλάχιστον στη Σίλικον Βάλεϊ κυκλοφορεί ήδη ο όρος «singularity» που υποδεικνύει εκείνη τη στιγμή, στο απώτερο μέλλον, που οι μηχανές θα ξεπεράσουν τους ανθρώπους, και έχοντας καταλήξει να είναι εξαιρετικά ικανότερες από εμάς, θα αναπτύξουν μια νέα μορφή νοημοσύνης.

Το αν αυτή η νέα θεότητα και οι οπαδοί της θα υπηρετούν το Κακό ή το Καλό είναι άγνωστο. Αλλά θα συνάδει σίγουρα με το πνεύμα της εποχής. Οπως υπενθύμισε πρόσφατα ο Guardian «οι νέες τεχνολογίες και οι επιστημονικές ανακαλύψεις, ανέκαθεν, κατά τη διάρκεια της ιστορίας, σμίλευαν την ανθρώπινη πίστη και αντικαθιστούσαν τις παλιές θεότητες». Οπως κάποτε οι άνθρωποι λάτρευαν τις τέσσερις εποχές, αύριο θα λατρεύουν τις μηχανές.

📷► Παλαιά εικόνα, νέα εποχή - source: Shutterstock text: protagon


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: