WHBC-GR: 10 χρόνια Animasyros: Το φεστιβάλ γιορτάζει με περισσότερες από 200 ταινίες animation απ' όλο τον κόσμο

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

10 χρόνια Animasyros: Το φεστιβάλ γιορτάζει με περισσότερες από 200 ταινίες animation απ' όλο τον κόσμο

Το Animasyros, το στοίχημα μιας παρέας που ξεκίνησε ως ένα μπουτικ φεστιβάλ σε ένα Αιγαιοπελαγίτικο νησί το 2008 και κατέληξε σήμερα να θεωρείται μια από τις 20 σημαντικότερες διοργανώσεις με θέμα το animation στον κόσμο, κλείνει φέτος τα 10 του χρόνια...

Για να τιμήσει αυτή την τόσο σημαντική επέτειο ετοίμασε ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με ταινίες από και για όλο τον κόσμο και σας καλεί στη Σύρο για μια εορταστική δόση animation μαγείας από τις 27 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2017.

Με περισσότερες από 200 ταινίες από περισσότερες από 30 χώρες σε 4 διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές, TV & Commissioned Films, Μεγάλου Μήκους- Βραβείο Κοινού, Φοιτητικό Διαγωνιστικό), 3 πανοράματα (Διεθνές, Φοιτητικό και Ελληνικό), ειδικές προβολές και αφιερώματα, το Animasyros 10 επιμένει να αναδεικνύει το συναρπαστικό παρόν και το δυναμικό μέλλον της παγκόσμιας animation σκηνής.

Πρεμιέρα

Προς τιμήν των 10 χρόνων του Φεστιβάλ και στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης δημιουργικής συνεργασίας, κατά την τελετή έναρξης την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 21.00, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσει ένα γκαλά όπερας στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης. Στο γκαλά θα συμμετάσχουν οι μονωδοί της ΕΛΣ Βασιλική Καραγιάννη, υψίφωνος Ελένη Βουδουράκη, μεσόφωνος και Γιάννης Χριστόπουλος, οξύφωνος, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την προβολή ταινιών animation με θέμα την όπερα.

Ανάμεσά τους το πειραματικό A Symphony for Rossini: Il Turco in Italia, της Monica Manganelli, μέχρι πρότινος σκηνογράφου με μακρά θητεία στις Όπερες της Ευρώπης, και το ανατρεπτικό Nausicaa - L'altra Odissea, του Bepi Vigna, η ιστορία της Οδύσσειας ειπωμένη από την πλευρά της Ναυσικάς, που άνοιξε φέτος την Εβδομάδα Κριτικής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Οι ταινίες 

Ταινίες 3D, ταινίες stop motion, ζωγραφισμένες στο χέρι. Χολυγουντιανές παραγωγές και μικρά πειραματικά διαμάντια. Ταινίες φτιαγμένες για παιδιά και άλλες ακατάλληλες για ανηλίκους. Animation ντεμπούτα και επιστροφές αγαπημένων δημιουργών. Ταινίες αστείες, συγκινητικές, προκλητικές, κοινωνικά φορτισμένες.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό για πρώτη φορά συναντάμε δυο ελληνικές ταινίες, το υπερρεαλιστικό Αίνιγμα των Άρη Φατούρου και Αντώνη Ντούσια, εμπνευσμένο από το έργο του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Πανταλέων, και την βραβευμένη Εθνοφοβία του Γιάννη Ζιόγκα.  

Τα πάντα ενδιαφέροντα Πανοράματα (διεθνές – με ελληνική συμμετοχή την Aurelia του Χρίστου Μπουραντά, ελληνικό και φοιτητικό), προβολές ταινιών για αλλά και φτιαγμένες από παιδιά (K.IDS) αλλά και, για πρώτη φορά, ταινίες που απευθύνονται ειδικά σε εφήβους συμπληρώνουν την εικόνα ενός συναρπαστικά σφαιρικού προγράμματος που θα αναρτηθεί αναλυτικά σύντομα στο www.animasyros.gr

Τα αφιερώματα
Τιμώμενες χώρες του Φεστιβάλ για το 2017 είναι το Λουξεμβούργο, που εκπροσωπείται ποικιλοτρόπως στο πρόγραμμα μέσα από μια σειρά ειδικών προβολών και παρουσιάσεων, και η Βραζιλία, που γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια σπουδαίας ιστορίας της στο animation.

Η κύρια θεματική του Animasyros με τίτλο “Evrόpi: 28 Animation Narratives for Europe”, που συνδιοργανώνεται με την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα και υποστηρίζεται από ξένες διπλωματικές αποστολές αναζητά το νέο αφήγημα της τέχνης της εμψύχωσης στην Ευρώπη καλώντας όλα τα κράτη-μέλη να προτείνουν από μία εγχώρια ταινία animation που αντιπροσωπεύει τη σύγχρονη σκηνή της χώρας τους. Τελικός στόχος του αφιερώματος είναι να χαρτογραφήσει το σύγχρονο Ευρωπαϊκό αφήγημα στο κοινό μας σπίτι την Ευρώπη. 28 ταινίες από 28 χώρες λοιπόν και πολλοί από τους δημιουργούς παρόντες στη Σύρο. Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση κεντρικής συζήτησης για τη θέση του οπτικοακουστικού τομέα στην Ευρώπη το Σάββατο 29.9 στο θέατρο Απόλλων.

Τιμητική θέση στο επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ κατέχει και το αφιέρωμα "All of my friends", το οποίο αποτελεί ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με προβολές ταινιών που επέλεξαν οι ανά τα δέκα χρόνια φίλοι και συνεργαζόμενοι με το Φεστιβάλ φορείς, όπως η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, η εταιρεία LAIKA, το φεστιβάλ Anima Βrussels, το Syros International Film Festival (SIFF), το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Athens Pride κ.ά.

Τέλος, το φετινό αφιέρωμα στα ΑμεΑ, “Ability” περιλαμβάνει ταινίες που αφενός αγγίζουν με ευαισθησία την έννοια του σεβασμού στη διαφορετικότητα και αφετέρου δίνει έμφαση στην προβολή ταινιών που έχουν δημιουργήσει ΑμεΑ, από την ίδια μάλιστα τη Σύρο, προκειμένου να καταδείξει ότι η δημιουργικότητα είναι το κατεξοχήν όχημα για την ενσωμάτωση των ΑμεΑ στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα 

Το σταθερά πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Animasyros περιλαμβάνει έξι εκπαιδευτικά εργαστήρια ανιμέισον που απευθύνονται σε άτομα Τρίτης Ηλικίας, ΑμεΑ, παιδιά, εφήβους και νέους επαγγελματίες, καθώς και σε όλη την οικογένεια, υπό το συντονισμό διακεκριμένων animators-εκπαιδευτικών κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Η Αγορά 

Το 2017 η Αγορά του φεστιβάλ εξελίσσει το σημαντικό έργο της διοργανώνοντας ένα Pitching Forum στο οποίο 6 project Έλληνων Δημιουργών και Ελλήνων της Διασποράς θα παρουσιαστούν σε εκπροσώπους της παγκόσμιας κινηματογραφικής αγοράς.

📷Ο συνθέτης, performer 'Theodore' 
Το φινάλε 

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, αμέσως μετά την τελετή λήξης, ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore θα προσφέρει στο κοινό του Φεστιβάλ ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο light installation.

Καθ΄όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στην επιβλητική έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας η επετειακή έκθεση Α view to a thrill: 10 χρόνια ελπίδα θα μας ταξιδεύει πίσω στα 10 χρόνια του θεσμού μέσα από πλούσιο φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό.


Δείτε το πρόγραμμα του Animasyros 10 ► εδώ


  

Δεν υπάρχουν σχόλια: