WHBC-GR: Η πρώτη selfie του Andy Warhol μπορεί να μην είχε κανένα like, αλλά θα πουληθεί πιο ακριβά από όλες τις δικές μας

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Η πρώτη selfie του Andy Warhol μπορεί να μην είχε κανένα like, αλλά θα πουληθεί πιο ακριβά από όλες τις δικές μας

Η πρώτη selfie του Andy Warhol μπορεί να μην κέρδισε πολλά like, κανένα για την ακρίβεια, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να πάρει το αίμα της πίσω....

Το διάσημο «Self-Portrait» του θρυλικού καλλιτέχνη της pop art, το οποίο τραβήχτηκε μεταξύ 1963-1964, πρόκειται να βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's του Λονδίνου την επόμενη εβδομάδα, με την τιμή πώλησης να έχει υπολογιστεί ήδη στα $8 εκατομμύρια.

Ο πίνακας δημιουργήθηκε από μια φωτογραφία που είχε τραβήξει ο Andy Warhol σε ένα photo booth στη Νέα Υόρκη. Κοίταξε απευθείας την κάμερα, φορώντας ένα ζευγάρι μαύρα γυαλιά ηλίου. Είναι το είδος της φωτογραφίας που συναντάμε συνέχεια σήμερα στο Instagram και το Facebook, αυτό το είδος που αφήνει τους ανθρώπους να μεγαλοποιούν τους εαυτούς τους, τραβώντας μια εικόνα που δεν απεικονίζει μόνο μια περσόνα αλλά τη δημιουργεί.

Ο Sotheby's περιγράφει το έργο ως ένα «σημείο καμπής» για τον Warhol, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης ενσωμάτωσε μια δική του εικόνα στη δουλειά του. Ήταν το πρώτο από πολλά αυτό-πορτραίτα που συντέλεσαν στο να καλυφθεί η απόσταση ανάμεσα στον Warhol ως καλλιτέχνη, τον Warhol ως σταρ και τον Warhol ως άνθρωπο. Η εμμονή με την αυτό-απεικόνιση έδωσε τη θέση της στους προβληματισμούς του Warhol γύρω από τη φήμη, τον ναρκισσισμό, την ταυτότητα, την πλήξη και τη διασημότητα, οι οποίοι και συνέχισαν να τον καθορίζουν ως καλλιτέχνη για το υπόλοιπο της καριέρας του.

Ο καλλιτέχνης είχε πει κάποτε τη θρυλική πλέον ατάκα «στο μέλλον, ο καθένας θα είναι διάσημος για 15 λεπτά», μια φράση που προέβλεψε την άνοδο των κοινωνικών δικτύων, των τηλεοπτικών εκπομπών reality και τη ζούγκλα των viral του ίντερνετ.

Κοιτώντας 50 χρόνια πίσω, ο τρόπος που κατανοούσε ο Warhol τα ανθρώπινα πλάσματα -τη σχέση μας με την εικόνα μας και με τον εαυτό μας- ήταν άκρως προφητικός. Γι' αυτό και δεν είναι παράξενο που αυτή η φτηνή φωτογραφία που τράβηξε σε ένα photo booth, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τραβηχτεί στο πίσω δωμάτιο ενός νεοϋορκέζικου μπαρ την περασμένη εβδομάδα. «Πιστεύω πως ο Warhol θα είχε ένα καλό selfie stick», είπε στον Guardian ο Alex Branczik του Sotheby's.

Η δημοπρασία του έργου του Warhol θα γίνει στις 28 Ιουνίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: