WHBC-GR: Πτήση πάνω από την μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου αλλά και στο Δέλτα του Αξιού με drone

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Πτήση πάνω από την μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου αλλά και στο Δέλτα του Αξιού με drone


Απολαύστε μια πτήση πάνω από την μικρή "Σαχάρα" της Ρόδου και την παραλία Τσαμπίκα, με τα κρυστάλλινα, ζεστά και ρηχά νερά αλλά και  πάνω από το Δέλτα του Αξιού Ποταμού, ο οποίος σαν ζωγράφος της φύσης συνεχώς αλλάζει το χάρτη της περιοχής...

Η αμμουδερή παραλία Τσαμπίκα βρίσκεται 26 χιλιόμετρα περίπου Νότια από την πόλη της Ρόδου, κοντά στο φημισμένο μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ρόδου.

Η άμμος δεσπόζει και γεμίζει όλο τον όρμο και την κοιλάδα, μέσα και έξω από το νερό, δημιουργώντας λόφους μέχρι ψηλά στα γύρω βουνά. Μοιάζει σαν μικρή "Σαχάρα", με αμμόλοφους και αμμοθίνες. 

Απολαύστε την πτήση σε ένα video του χρήστη Haanity:


Το μαγευτικό Δέλτα του Αξιού από ψηλά

Απολαύστε μια μαγευτική πτήση πάνα από το Δέλτα του Αξιού Ποταμού, ο οποίος σαν ζωγράφος της φύσης συνεχώς αλλάζει το χάρτη της περιοχής.

Η ίδια η πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, είναι δημιούργημα των προσχώσεων των ποταμών που έρεαν μέσα σ’ αυτήν τα τελευταία 2.500 χρόνια. 

Το Δέλτα αποτελεί καταφύγιο για εκατονάδες είδη πουλιών. Έχουν παρατηρηθεί περίπου 215 διαφορετικά είδη, από τα οποία 109 είδη είναι υγροτοπικά ή παρυδάτια, είδη δηλαδή που εξαρτώνται απόλυτα από την ύπαρξη νερού. Αυτά, χρησιμοποιούν την περιοχή για να φωλιάσουν, να ξεχειμωνιάσουν ή ως σταθμό κατά τη μετανάστευσή τους.

Οι ερωδιοί είναι τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά την άνοιξη και το καλοκαίρι, μια που φωλιάζουν στην περιοχή σε μία από τις σημαντικότερες αποικίες στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς Λευκοτσικνιάδες, Νυχτοκόρακες, Κρυπτοτσικνιάδες και Πορφοροτσικνιάδες από τον Απρίλιο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να τρέφονται στους εκτεταμένους ορυζώνες, στους αλμυρόβαλτους κατά μήκος της θάλασσας ή στα κανάλια και τις όχθες του ποταμού. Την ίδια εποχή θα δει κανείς Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και Κορμοράνους ή χαραδριόμορφα πουλιά όπως Κοκκινοσκέλιδες, Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Θαλασσοσφυρικτές και γλαρόνια.

Η εξέλιξη του Δέλτα του Αξιού δείχνει τη σημαντική συμβολή του Αξιού στη διεργασία αυτή.
Το μεγαλύτερο τμήμα της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης αρδεύεται από τα νερά του Αξιού.
Στην περιοχή του Αξιού παράγεται περισσότερο από το 70% της ελληνικής παραγωγής ρυζιού, γεγονός με μεγάλη οικονομική σημασία για τους κατοίκους.

Στο Δέλτα και στις αβαθείς θαλάσσιες εκτάσεις βρίσκει τροφή και προστασία ο γόνος των περισσότερων ψαριών του Θερμαϊκού κόλπου, γεγονός με τεράστια σημασία για την πλουσιότατη σε αλιεύματα αυτή θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας.

Η παραγωγή μυδιών στον Αξιό αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής μυδιών στην Ελλάδα, ενώ η συλλογή των άλλων οστράκων αντιπροσωπεύει το σύνολο της εθνικής παραγωγής. Η μυδοκαλλιέργεια, αποτελεί μία πολύ σημαντική δραστηριότητα με μεγάλα οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους.

Η αμμοληψία τέλος, από διάφορα σημεία της κοίτης του ποταμού καλύπτει μεγάλο μέρος των οικοδομικών αναγκών του νομού.

Απολαύστε και αυτή την πτήση σε ένα άλλο video του χρήστη Haanity:






Δεν υπάρχουν σχόλια: