WHBC-GR: 10 λόγοι για να θαυμάσετε τον John Lennon

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

10 λόγοι για να θαυμάσετε τον John Lennon

Δολοφονήθηκε σαν σήμερα στις 8 Δεκεμβρίου 1980...

10. Συνεχίζει και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά

Στις δύσκολες εποχές πάντα θα στραφούμε στην μουσική του. Στις 2 Οκτωβρίου, 2001, τρεις εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 9/11, μεταδόθηκε στις ΗΠΑ ένας τηλεοπτικός έρανος με τίτλο ''Come Together:  A Night for John Lennon’s Words and Music''. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης και ήταν αφιερωμένη στους ανθρώπους της πόλης.

Χιλιάδες θεατές συγκεντρώθηκαν και γιόρτασαν το μήνυμα της μουσικής του John Lennon. Ένας μεγάλος αριθμός από δημοφιλείς καλλιτέχνες βγήκε για να ερμηνεύσει τα τραγούδια του. Μεταξύ τους οι, Sean Lennon, Rufus Wainwright, Alanis Morissette, Nelly Furtado, Stone Temple Pilots, Marc Anthony, Moby, Natalie Merchant, Cyndi Lauper, Lou Reed, ο Dave Mathews, και ο Kevin Spacey.

9. Ήταν ένας λυρικός ποιητής

Μεταξύ 1962 και 1970, οι Beatles κυκλοφόρησαν 27 τραγούδια που έφτασαν στο # 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, 26 από αυτά τα τραγούδια είναι συνθέσεις των τραγουδιών του Lennon-McCartney. Στην πραγματικότητα, Lennon-McCartney είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα δίδυμα song writing στην μουσική ιστορία. Όταν ήταν έφηβοι, ο John και ο Paul συμφώνησαν ότι σε οποιαδήποτε επιτυχία θα λαμβάνουν αναγνώριση και οι δύο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, John Lennon και McCartney δούλευαν δίπλα δίπλα ώστε να αποσπάσουν ιδέες ό ένας από τον άλλον και να γράψουν τραγούδια. Από τα 27 # 1 hit singles, 14 πιστεύεται ότι έχουν γραφτεί κυρίως από τον McCartney, 7 από τον Lennon, 5 σε συνεργασία, και 1 από τον George Harrison. Ήταν σπάνιο να κυκλοφορούσε ένα τραγούδι χωρίς την συμβολή τόσο του Lennon όσο και του McCartney. Τα τραγούδια τους ήταν μοναδικά.

Σε πολλά από τα τραγούδια των Beatles, ο John  γράφει για τη φιλία, την αγάπη, την ευτυχία, την ειρήνη και την ελευθερία. Μερικά από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του είναι το, imagine, Come Together, All you need is Love, I Feel Fine, Across the Universe, In My Life, Nowhere Man, και Strawberry Field Forever. Αργότερα στην καριέρα του, O Lennon έγραψε τραγούδια διαμαρτυρίας που αναφερόντουσταν σε παγκόσμια ζητήματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρακάτω δήλωση του  John παραμένει στο μυαλό μας, ακόμα και 34 χρόνια μετά το θάνατό του. “When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down “happy.” They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.”

8. Δεν ήθελε να φαίνεται πουθενά

Όταν οι Beatles άρχισαν να γίνονται διάσημοι  στη μέση της δεκαετίας του 1960, ο John έγινε στόχος αδικαιολόγητων επιθέσεων από τα μέσα ενημέρωσης. Ρωτήθηκε παράλογες ερωτήσεις σχετικά με τους στίχους των τραγουδιών του και που αυτοί αποσκοπούσαν. Αυτή η πίεση οδήγησε τους Beatles στο να σταματήσουν να δίνουν συνεντεύξεις και να κάνουν ζωντανές εμφανίσεις. Ο Lennon άρχισε να γράφει λιγότερο εμπορικά κομμάτια και αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στην δισκογραφική εταιρεία που τους είχε αναλάβει, καθώς εκείνοι ενδιαφερόντουσταν μόνο για τα χρήματα. Το γεγονός αυτό δεν αρέσε ούτε στον Paul McCartney. 

Μετά την διάλυση τους τον Απρίλιο του 1970, ο John Lennon άφησε τελείως  τα υλικά αγαθά και κινήθηκε προς τον πνευματισμό. Ο Lennon και η Yoko Ono ανέλαβαν θεραπεία με την καθοδήγηση του Arthur Janov. Ο McCartney κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο McCartney, τον Απρίλιο του 1970.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1970, ο Lennon κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο άλμπουμ του με τίτλο John Lennon / Plastic Ono Band. Ήταν μια  πολύ μεγάλη επιτυχία όπου έδειξε την ευελιξία του John Lennon. Στις 31 Δεκέμβρη 1970, ο McCartney κατέθεσε μήνυση εναντίον των τριών άλλων Beatles στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για την διάλυση της συμβατικής εταιρικής σχέσης.

Όταν ρωτήθηκε πώς θα χαρακτήριζε την διάλυση των The Beatles, ο  Lennon, είχε δηλώσει: "Μετά τον θάνατο του Brian (Epstein) καταρρεύσαμε. Ο Paul ανέλαβε και υποτίθεται ότι μας οδήγησε, αλλά αυτό που μας έκανε, ήταν να  πηγαίναμε σε κύκλους.. Αυτή ήταν η διάλυση. "

7. Είχε μία δύσκολη παιδική ηλικία 

Γεννήθηκε κατά την έναρξη του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ποτέ δεν κατάφερε να γνωρίσει τον πατέρα του. Όταν ο Alfred Lennon επέστρεψε από τη μάχη το 1944, η Τζούλια Lennon ήταν έγκυος με το παιδί ενός άλλου άνδρα. Ο John αναγκάστηκε να μετακομίσει με τη θεία του Mimi Smith, η οποία ήταν ενάντια στις μουσικές φιλοδοξίες και στις φιλίες του. Στις 15 Ιουλίου 1958, όταν ο Lennon ήταν 17 χρονών, η μητέρα του χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε μετά από επίσκεψη στο σπίτι του.

O Πρώτος γιος του Lennon Julian, γεννήθηκε το 1963, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας, όταν ο πατέρας του ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς στον κόσμο. John ήταν εξαιρετικά απασχολημένος γράφοντας μουσική, πηγαίνοντας σε ζωντανές εμφανίσεις, ήταν στο επίκεντρο όλων των σημαντικών θεμάτων στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του πολέμου και της θρησκείας. Προσπάθησε να δημιουργήσει λίγο χρόνο για το γιο του, αλλά ήταν μια δύσκολη περίοδος. Ο John αφιέρωσε μια συλλογή από τραγούδια των Beatles στον Julian, συμπεριλαμβανομένων το Good Night, το οποίο γράφτηκε αρχικά από τον John Lennon με τίτλο lullaby.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει αποσπάσματα από δηλώσεις του Julian μετά το θάνατο του πατέρα του. Ο Julian είχε αναφέρει ότι ο Paul McCartney ήταν περισσότερο πατέρας του από τον Lennon. Αυτή η στάση όμως άλλαξε από τότε. Το 2011 ο  Julian έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι τον αγνοούσε ο Paul McCartney.ι:

  «Τι έχω κάνει για να με αγνοούν με τέτοιο τρόπο» και ακόμη ». Ίσως τώρα ήρθε η ώρα να πω την αλήθεια, εγώ και η μητέρα μου δεν θα εξαλειφθούμε από την ιστορία". Το 1975 όταν δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία στον John να γίνει καλύτερος πατέρας , έβαλε τη μουσική του καριέρα σε αναμονή και αφιερώθηκε στον γιό του, Sean Lennon.

6. Ήταν ένας κοινωνικός γίγαντας

Στη δεκαετία του 1960, η εξάπλωση της ροκ μουσικής είχε ένα ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία. Σε αντίθεση με το τι πίστευαν οι ​​κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η μουσική άρχισε να επηρεάζει τις δραστηριότητες της ζωής, τους στόχους, τη μόδα, τις στάσεις, ακόμη και τη γλώσσα. Οι Beatles έγιναν κοινωνικοί γίγαντες και ότι είπαν ή έκαναν ήταν αποδεκτό, ιδίως για τους νέους. Η μπάντα δίδαξε τους ανθρώπους πώς να γιορτάσουν την ελευθερία και άλλαξε τις κοινωνικές νόρμες. Η μουσική τους βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τη σύγχρονη ιδιαιτερότητα στη μουσική.

Ήταν πολύ σημαντικό για τον John Lennon να περάσει το μήνυμά του για την ειρήνη σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Το 1969, στο King Edward Hotel στο Τορόντο, όταν συνάντησε ένα δεκατετράχρονο αγόρι με το όνομα Jerry Levitan, ο μικρός του είπε: «John, μπορώ να επανέλθω αργότερα και να φέρω ένα μαγνητόφωνο να κάνουμε μια συνέντευξη για την ειρήνη, ώστε να μπορώ να το δώσω στα παιδιά να το ακούσουν;"

    ♦ John Lennon και Jerry Levitan, το 1969

Και ο  Lennon απάντησε: "Ναι, υπέροχα! Yoko, Derek, αυτό το παιδί έχει μια καλή ιδέα να κάνει μια συνέντευξη και να τον ακούσουν στο σχολείο του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το κάνουμε αυτό! Είναι απίθανη ιδέα! Ας το κάνουμε! "

Την επόμενη μέρα ο Levitan επέστρεψε για την συνέντευξη του με τον John Lennon για 30 λεπτά. Συζήτησαν για την αποστολή του για την ειρήνη και για τις απόψεις του σχετικά με τον πόλεμο. Το 2007, ο Levitan κυκλοφόρησε μια σύντομη ταινία 5 λεπτών κινουμένων σχεδίων με αποσπάσματα από τη συνομιλία όπου απέσπασε αρκετά βραβεία.

5. Ήταν γεμάτος νέες ιδέες και πάντα πρωτοπορούσε 

Αγαπούσε την μουσική τεχνολογία και ήταν εξαιρετικά σημαντική για εκείνον και την μουσική του. Στη δεκαετία του 1960, οι Beatles βοήθησαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο η μουσική ηχογραφούταν. Η μπάντα είχε μια ισχυρή επίδραση στην εξέλιξη του ήχου, συμπεριλαμβανομένων τεχνικών, όπως audio feedback, sampling, Artificial Double Tracking, καθώς και η χρήση των μηχανημάτων με πολυκάναλη ηχογράφηση. Ο  John ήταν ένας μουσικός μαέστρος και περνούσε αμέτρητες ώρες στο στούντιο πειραματίζοντας σε νέες ιδέες.


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, απαίτησε να μάθει γιατί το μπάσο σε έναν συγκεκριμένο δίσκο του Wilson Pickett ξεπέρασε κατά πολύ το μπάσο από όλους τους δίσκους των Beatles . Αυτό οδήγησε την ομάδα του να πειραματιστεί με ένα μεγάφωνο και ένα μικρόφωνο. Για το Paperback Writer, ο  McCartney είπε:

"Εμείς ενισχύσαμε το μπάσο χρησιμοποιώντας ένα μεγάφωνο και  ένα μικρόφωνο. Το τοποθετήσαμε ακριβώς μπροστά από το ηχείο . "Αυτό προκάλεσε την μετακίνηση του διαφράγματος του δεύτερου ηχείου ώστε να κάνει ένα ηλεκτρικό κύμα. «Ήταν η πρώτη φορά που ο ήχος των μπάσων μας είχε ακουστεί τόσο δυνατά προκαλώντας μας τέτοιο ενθουσιασμό!"

4. Αγαπούσε τις γυναίκες

Ένας μεγάλος αριθμός ψευδών ισχυρισμών έχουν γραφτεί για την αληθινή προσωπικότητα του John Lennon. Παρά την απίστευτη συνεισφορά του στον κόσμο της μουσικής, μερικοί έχουν επιτεθεί στον χαρακτήρα του και παραποιούν ιστορίες με σκοπό να πωλούν βιβλία. Η Cynthia Lennon είχε γράψει στη βιογραφία της ότι ο John της είχε χτυπήσει το κεφάλι στον τοίχο, κάποιοι πήραν αυτές τις πληροφορίες και διαστρέβλωσαν ακόμα περισσότερο την αλήθεια. Ο John αγαπούσε τις γυναίκες και συχνά έγραφε για τον θαυμασμό του σε εκείνες.

   ♦ Η Cynthia Lennon
  • Το 1981 στο single 'Woman', O Lennon είχε γράψει “Woman I can hardly express, my mixed emotions and thoughtlessness. After all I’m forever in your debt and woman I will try to express my inner feelings and thankfulness for showing me the meaning of success. Woman please let me explain I never meant to cause you sorrow or pain, I love you.”.
Με την επέκταση του Διαδικτύου μερικοί άνθρωποι δημοσιέυσαν υλικό από διάφορα παράξενα βιβλία, όπως αυτό που γράφτηκε από τον Albert Goldman. Ο Goldman έκανε κάποιες συκοφαντικές δηλώσεις για τον Lennon. Είχε αναφέρει ότι  ήταν ένας σχιζοφρενής εν ψυχρώ δολοφόνος.  Όλα αυτά έχουν οδηγήσει ανθρώπους να κοιτάζουν πίσω στην μουσική κληρονομιά του Lennon και να βλέπουν μόνο ένα ψέμα. Ο  Lennon είχε πει κάποτε: “Count your age by friends, not years. Count your life by smiles, not tears.”

3. Το μυαλό του ήταν γεμάτο φαντασία

Όταν μιλούσε ήθελε οι άνθρωποι να τον παρακολουθούν με προσοχή, ώστε να αντιλαμβάνονται τι ένιωθε και ποια ήταν η στάση του σε ορισμένα θέματα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η δολοφονία του ήταν κάτι τόσο λυπηρό για πάρα πολλούς ανθρώπους, διότι δεν θα είχαν ξανά την ευκαιρία να τον ακούσουν να μιλά. Παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά αποσπάσματα Lennon:

“Everything is clearer when you’re in love.”

“For our last number, I’d like to ask your help. 
Would the people in the cheaper seats clap your hands 
and the rest of you, if you’ll, just rattle your jewelry.”

“Nothing really affected me until I heard Elvis. 
If there hadn’t been an Elvis, 
there wouldn’t have been the Beatles.”

“Jesus was all right, but his disciples were thick and ordinary.”

“We’re trying to sell peace, like a product, you know, 
and sell it like people sell soap or soft drinks. 
And it’s the only way to get people 
aware that peace is possible.”

“When I was about twelve, 
I used to think I must be a genius, 
but nobody’s noticed. Either I’m a genius or I’m mad, 
which is it? I can’t be mad because nobody’s 
put me away, therefore I’m a genius.”

“Reality leaves a lot to the imagination.”

“I don’t mind people putting us down, 
because if everybody really liked us,
 it would be a bore.”

“I’d like to say “thank you” 
on behalf of the group and ourselves 
and I hope we passed the audition.”

“I hope I’m living off the coast of Ireland 
or something like that, 
looking at a scrapbook of madness.”
-------------

2. Ήταν μεγάλο ταλέντο

Είχε μια από τις πιο μοναδικές φωνές στην ιστορία της μουσικής .Ο ήχος του είναι άμεσα αναγνωρίσιμος, παρόμοιος με του Jagger, Dylan, και mercury. Ο John  ερμήνευσε μια σειρά από τραγούδια των Beatles, χωρίς  τον McCartney, όπως τα , All You Need is Love, Help, Come Together, Baby, You’re a Rich Man, I Feel Fine, Rain, Revolution, Ticket to Ride, Twist and Shout, You Can’t Do That, Real Love, και I Should Have Known Better.

Δεν χρησιμοποιούσε προπονητή για να βελτιώσει την φωνή του, είχε έναν πιο χαλαρωτικό τόνο από τον McCartney και αυτό βοήθησε στο να κάνει τον ήχο των Beatles κάτι μοναδικό. Κάποτε κάποιος τον ρώτησε εαν θεωρούσε τον εαυτό του  έναν μεγάλο κιθαρίστα και εκείνος απάντησε:

“It depends on what kind of guitarist. I’m okay, I’m not technically good, but I can make it howl and move. I was rhythm guitarist. It’s an important job. I can make a band drive.” Ακόμα είχε πεί: “I’m really very embarrassed about my guitar playing, in one way, because it’s very poor. I wish I could do it like B.B. King. If you would put me with B.B. King, I would feel real silly. I’m an artist, and if you give me a tuba, I’ll bring you something out of it.”

1. Ήταν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ακτιβιστές 

Το καλοκαίρι του 1969, στο ύψος του κινήματος διαμαρτυρίας του πολέμου του Βιετνάμ, οLennon έγραψε και κατέγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Give Peace a Chance". Το τραγούδι έγινε διεθνής επιτυχία και πυροδότησε αρκετές αντιπολεμικές διαδηλώσεις στα τέλη του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970.Εκείνη την στιγμή στην ιστορία,  Lennon και YokoOno ήταν οι πιο σημαντικοί ακτιβιστές της ειρήνης.Οργάνωσαν διάσημους αγώνες για την διατήρηση του θεσμού ώστε να αναπτυχθούν ιδέες διαμαρτυρίας, όπως το bagism (φορώντας μια τσάντα) και το κρεβάτι της ειρήνης.

Οι διαδηλώσεις τους έλαβαν ακόμα και την προσοχή της κυβέρνησης των ΗΠΑ και ο Lennon άρχισε να παρενοχλείται από τη CIA. Το 1973 του είχε σταλεί μια ειδοποίηση απέλασης, ενημερώνοντας τον ότι «η προσωρινή παραμονή του στις ΗΠΑ είχε τελειώσει." Αυτή η απόφαση ανατράπηκε βέβαια όταν ο Ρίτσαρντ Νίξον αποχώρησε από τότε πρόεδρος των ΗΠΑ.Το 1976, ο Lennon έλαβε «πράσινη κάρτα» η οποία πιστοποιούσε τη μόνιμη κατοικία του στις ΗΠΑ.

Στις 15 Οκτωβρίου 1969, το τραγούδι Give Peace a Chance τραγουδήθηκε από 500.000 διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον DC την ημέρα  Moratorium του Βιετνάμ . Η διαμαρτυρία έγινε με επικεφαλής τον τραγουδιστή Pete Seeger, οι οποίοι φώναζαν φράσεις μεταξύ των στίχων, όπως, «Ακούς, Νίξον;" και "Ακούς, Agnew;". Το 1971, ο John Lennon κυκλοφόρησε το δημοφιλές τραγούδι διαμαρτυρίας merry Xmas (War Is Over). Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές διαμαρτυρίας αν όχι ο πιο σημαντικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: