WHBC-GR: Guardian: Γιατί πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Guardian: Γιατί πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά

Αρθρογράφος της εφημερίδας δίνει δύο βασικούς λόγους και θέτει θέμα ηθικής ακεραιότητας ..

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, και όχι μόνο αυτών καθώς στο άρθρο του αναφέρεται και σε άλλες περιπτώσεις «δανεισμένων» εκθεμάτων από διάφορες χώρες του κόσμου, αναφέρεται σε άρθρο του στον Guardian, ο αρθρογράφος  Jonathan Glennie.   

Ο Glennie επισημαίνει ότι οι φτωχές χώρες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί έργα τέχνης είναι πολύ απασχολημένες με άλλα πιο επείγοντα θέματα, αλλά έχουν, σημειώνει, πολλά να κερδίσουν από μια επιστροφή των έργων τους.   

Ως «κορωνίδα» αυτών των έργων που έχουν αφαιρεθεί από χώρες προκειμένου να εκτεθούν σε βρετανικά, αλλά και γαλλικά μουσεία ο αρθρογράφος τοποθετεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τονίζει ότι η Ελλάδα θέλει δικαιολογημένα την επιστροφή τους, αφού οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα έδωσε στους βρετανούς η Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν έχουν καμία θέση στις  σύγχρονες διεθνείς σχέσεις και αντιθέτως τις υπονομεύουν.   


Ο Glennie επισημαίνει ότι οι αρχαιότητες πρέπει να επιστραφούν για δύο λόγους: Κατ 'αρχάς, για αποκατάσταση της δικαιοσύνης. Όπως σημειώνει, τα μουσεία της Βρετανίας με δόσεις συλλογικής μυωπίας δεν θεωρούνται αποθήκες κλοπιμαίων αλλά παρουσιάζονται ότι αναζητούν αυτά τα έργα για το καλό της ανθρωπότητας. «Καθώς προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς μεταξύ των χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και όχι τη λεηλασία, τι πιο συμβολικό από τη σταδιακή επιστροφή πολλών εκ των μυριάδων αντικειμένων που αφαίρεσαν ταξιδιώτες, κατακτητές και υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;», εξηγεί ο Γκλένι.   

Ο δεύτερος λόγος είναι κατά τον ίδιο, πιο καθοριστικός. «Περπατώντας σε ένα μουσείο του Λονδίνου με συναδέλφους από αναπτυσσόμενες χώρες, σκεφτόμουν ότι είναι μία υπενθύμιση του τεράστιου προνομίου του να έχεις πρόσβαση σε τόσο μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας, για να μάθεις από αυτό. Αυτό που μπορούν να δουν οι Λονδρέζοι και όσοι επισκέπτονται την πόλη, είναι για τους περισσότερους διαθέσιμο μόνο σε βιβλία... «Γιατί θα πρέπει οι Βρετανοί να έχουν το προνόμιο να βλέπουν τους θησαυρούς του κόσμου; Δεν είναι καιρός να αναπτυχθούν δημιουργικοί τρόποι για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά μπορούν να μάθουν ό,τι και τα παιδιά στη Βρετανία, που περιπλανούνται  στα μουσεία βαριεστημένα και κολλάνε τσίχλες  πάνω σε αρχαία γλυπτά;»   

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «μερικοί θα επισημάνουν τις οικονομικές απώλειες για τα μουσεία και τα έξοδα για τη μεταστέγαση τους. Αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια, τα έργα αυτά είναι  πολύτιμα, και θα πρέπει να επιστραφούν. «Ας είμαστε γενναιόδωροι για μια φορά, και ας συμμετάσχουμε στην ανακατανομή του πολιτιστικού πλούτου από μια θέση ηθικής ακεραιότητας», καταλήγει ο Τζόναθαν Γκλένι. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: