WHBC-GR: Τα καλύτερα κινηματογραφικά φινάλε όλων των εποχών

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Τα καλύτερα κινηματογραφικά φινάλε όλων των εποχών

Fight Club, Casablanca, Όσα παίρνει ο Άνεμος. Δείτε τα δέκα πιο επικά φινάλε ταινιών στη σύγχρονη ιστορία του κινηματογράφου...


Μια ταινία, λένε, δεν κρίνεται από το πώς ξεκινά αλλά από το πώς τελειώνει. Συμφωνούμε – πλην κάποιων εξαιρέσεων – και θυμόμαστε τα πιο συγκλονιστικά, «ψαγμένα» και γοητευτικά φινάλε που πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας στη μεγάλη οθόνη...

Προσοχή – προφανώς – ακολουθούν δέκα ωραιότατα spoilers. Και φυσικά περιμένουμε τα δικά σας αγαπημένανα φινάλε στα σχόλια. 


“I do wish we could chat longer, but… I’m having an old friend for dinner.” – The Silence of the Lambs

Η ατάκα που ολοκληρώνει την πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Χάνιμπαλ Λέκτερ, είναι ίσως και η καλύτερη του Δόκτωρα. Ο διευθυντής του ασύλου Frederick Chilton μάλλον δεν θα περάσει όμορφα στο δείπνο…


“The greatest trick the devil ever pulled was convincing the world he didn’t exist. And like that, he’s gone.” - The Usual Suspects

Μετά την αληθοφανή του κατάθεση ο «Verbal» Klint φεύγει από το αστυνομικό τμήμα, την ίδια στιγμή που ο πράκτορας Kujan συνειδητοποιεί ότι τον έχει ξεγελάσει like a boss. Η ταινία του Bryan Singer είναι μια άψογη ωδή στο κακό και στο καλό και η τελευταία ατάκα είναι το αποκορύφωμα της.


“Mein Fuhrer, I can walk!” - Dr. Strangelove

Η ταινιάρα του Kubrick δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις για το μαύρο της χιούμορ και τα άφθονα πολιτικά της μηνύματα. Στην τελευταία σκηνή, ο εκπληκτικός Peter Sellers στον ρόλο του παράφρονα Ναζί επιστήμονα μιλά για το φασιστικό του όραμα και συνειδητοποιεί ότι τελικά… μπορεί να περπατήσει. Την ίδια στιγμή ο κόσμος καταστρέφεται από πυρηνική έκρηξη υπό τους ήχους του We'll Meet Again.


“Tomorrow is another day.” - Gone with the Wind

Αφού την παρατά ο Rhett, η Scarlet δακρύζει και πέφτει στα σκαλιά. Ξαφνικά, από το πουθενά ανακτά την ελπίδα της και αποφασίζει να το παλέψει. Μετά από τόσο πόνο, τόση ταλαιπωρία, η τελευταία αυτή ατάκα ελπίδας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σινεφίλ μαθήματα… θετικής σκέψης.


“I was cured all right.” - A Clockwork Orange

Αφού τρώει το γεύμα του στο νοσοκομείο και ενημερώνεται για την… θεραπεία του, ο Alex δέχεται προσφορά από τον Δήμαρχο Frederick για να τον βοηθήσει στην προεκλογική του καμπάνια. Συμφωνεί και παράλληλα φαντάζεται μια βίαιη και παράξενη σκηνή σεξ, ενώ αφηγείται στον θεατή ότι τελικά… «γιατρεύτηκε μια χαρά» και – μάλλον – είναι έτοιμος για να ενδώσει ξανά στον εθισμό του για “ultra violence”.


“You met me in a very strange time in my life.” - Fight Club

Στο έπος του Fincher ο «αφηγητής» καταλαβαίνει τι συμβαίνει με εκείνον και λέει τα πάντα στη Marla. Κτίρια ανατινάσσονται μπροστά τους και εκείνοι παρατηρούν ατάραχοι το σκηνικό υπό τους ήχους των Pixies. Αρρώστια.


“Nobody’s perfect.”- Some Like it Hot

Η θρυλική κωμωδία του Wilder κλείνει με μια επίσης θρυλική ατάκα από τα χείλη του Jerry, ο οποίος απευθύνεται στον ντυμένο γυναίκα Osgood.


“Long live the new flesh!”- Videodrome

Ενδεχομένως να μην γνωρίζετε το «άγνωστο» αριστούργημα του Cronenberg, όμως η ταινία του 1983 (!) ήταν από τις πρώτες που μίλησε με τόσο σοκαριστικό τρόπο για την αλλοτρίωση του ανθρώπου από την τηλεόραση. Και η βίαιη τελευταία σκηνή της είναι το επιστέγασμα όσων σουρεαλιστικών πέρασαν μπροστά από τα μάτια μας κατά τη διάρκεια της ταινίας. 


“It’s a strange world, isn’t it?” - Blue Velvet 

Αφού έχουν λύσει όλα τους τα «προβλήματα», ο Jeffrey και η Sandy κοιτούν το παράθυρο μαζί με την θεία Barbara όταν ξαφνικά εμφανίζεται ένας κοκκινολαίμης. Το πουλί αυτό συμβολίζει την αγάπη για την Sandy, όμως εκείνη δεν ξεχνά τους εφιάλτες που έζησε. Ο πάντα αλλόκοτος Lynch μιλά για την χαμένη αθωότητα και για το πόσο παράξενος φαίνεται ο κόσμος σε εκείνους που δεν έχουν ζήσει την σκληρή του πλευρά, και αυτή η ατάκα εκφράζει πλήρως την έκπληξη για το τι θα φέρει το αύριο.


"I Think This Is The Beginning Of A Beautiful Friendship” – Casablanca

Μία από τις πιο διάσημες ταινίες όλων των εποχών έχει και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες «τελικές» ατάκες στην ιστορία του σινεμά. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: