WHBC-GR: Εκτοξεύτηκε ο ανιχνευτής των βαρυτικών κυμάτων Lisa Pathfinder της ESA

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Εκτοξεύτηκε ο ανιχνευτής των βαρυτικών κυμάτων Lisa Pathfinder της ESA

Με καθυστέρηση μιας ημέρας, λόγω μιας τεχνικής ανωμαλίας, εκτοξεύθηκε τελικά τα χαράματα της Πέμπτης ο δορυφόρος Lisa Pathfinder του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η εκτόξευση, σύμφωνα με το BBC, έγινε με έναν πύραυλο Vega από το διαστημοδρόμιο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα της Νότιας Αμερικής...

Το Lisa Pathfinder θα τοποθετηθεί στο σημείο Λαγκράνζ L1, σε απόσταση περίπου 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, μεταξύ Γης και Ήλιου.Το πείραμα θα δοκιμάσει σε μικρογραφία τη σωστή λειτουργία και ακρίβεια πρωτοποριακών τεχνολογιών ανίχνευσης των -προς το παρόν θεωρητικών- βαρυτικών κυμάτων. Αν όλα πάνε καλά, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να εκτοξευθεί το κανονικό παρατηρητήριο eLISA, αλλά μετά από αρκετά χρόνια (όχι πριν το 2034) .

[Photo:ESA]

Η αποστολή

Δύο ταυτόσημοι κύβοι βάρους περίπου δύο κιλών ο καθένας, σε απόσταση 38 εκατοστών μεταξύ τους, θα αφεθούν να «πλέουν» στο κενό εντός του δορυφόρου και ο κύριος στόχος είναι να απομονωθούν από κάθε άλλη πιθανή δύναμη μπορεί να ασκείται πάνω τους, ώστε να γίνει αισθητή (με τη βοήθεια ενός συμβολόμετρου λέιζερ) και η παραμικρή επίδραση από τα βαρυτικά κύματα που υποτίθεται ότι διατρέχουν το διάστημα.

[Photo:ESA]

Η κυρίως επιστημονική αποστολή του Lisa Pathfinder θα ξεκινήσει την 1 Μαρτίου 2016 και θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα γίνουν διάφορα πειράματα, που θα ελέγχονται από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. 

[Photo:ESA]

Τα βαρυτικά κύματα προβλέπονται από τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν και θεωρούνται αόρατες «ρυτιδώσεις» του χωροχρόνου υπό την επίδραση γεγονότων όπως η έκρηξη ενός μεγάλου άστρου ή η σύγκρουση μαύρων οπών. Πειράματα για την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων πάνω στην επιφάνεια της Γης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.






Δεν υπάρχουν σχόλια: