WHBC-GR: Βρέθηκε το «Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων» με θησαυρό 17 δισ. δολ. !

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Βρέθηκε το «Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων» με θησαυρό 17 δισ. δολ. !

Η κολομβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις βυθισμένου θησαυρού στην ιστορία:Το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας San Jose που χάθηκε το 1708..

«Εξαιρετικά νέα: Βρήκαμε τη γαλέρα San Jose», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Κολομβίας Juan Manuel Santos. Η κολομβιανή κυβέρνηση με αυτόν το τρόπο ανακοίνωσε μία από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις βυθισμένου θησαυρού στην ιστορία: Το ναυάγιο της ισπανικής γαλέρας San Jose, η οποία βυθίστηκε πριν από 307 χρόνια, βρέθηκε κοντά στις ακτές της κολομβιανής πόλης Καρθαγένη.


Και δεν είναι μόνο αυτό! Το πλοίο μετέφερε χρυσό, ασήμι, πολύτιμα πετράδια και κοσμήματα που κάποιοι εκτιμούν αξίζουν συνολικά μέχρι και 17 δισ. δολάρια, όπως σημειώνει το Marketwatch. Σε συνέντευξη τύπου ο Santos τόνισε πως η κυβέρνηση θα χτίσει ένα μουσείο για τα ευρήματα, με εικόνες σόναρ που προς το παρόν δείχνουν κανόνια, όπλα, κεραμικά και άλλα αντικείμενα.

Η γαλέρα San Jose βυθίστηκε τον Ιούνιο του 1708 κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής, όπου 600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ηταν μέρος ενός στόλου που ταξίδευε από το Πορτομπέλο στην Καρθαγένη και λέγεται ότι μετέφερε 7 μέχρι και 11 εκατ. πέσος –που αξίζουν περίπου 4 με 17 δισ. δολάρια- όπως είχε γράψει ο συγγραφέας και ιστορικός Rick Spilman το 2012.

Ο Spilman είχε αναφέρει πως το San Jose αποκαλείται συχνά το «Ιερό Δισκοπότηρο των ναυαγίων».

Το πλοίο υπήρξε αιτία νομικής διαμάχης μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρίας που ασχολείται με ναυάγια, Sea Search Armada, όμως το αμερικανικό δικαστήριο απεφάνθη το 2011 πως οι θησαυροί του ανήκουν στο κράτος της Κολομβίας.









Δεν υπάρχουν σχόλια: