WHBC-GR: James Dean: Ο αιώνιος επαναστάτης (photos)

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

James Dean: Ο αιώνιος επαναστάτης (photos)

Άνετος, ωραίος και γοητευτικός. Ο Ντιν ήταν το «άγριο παιδί» του Χόλιγουντ. Του άρεσε να ζει στα όρια και να προκαλεί την τύχη του....

Αγαπημένη του ασχολία ήταν οι αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητα και με τον ίδιο τρόπο οδηγούσε και στην προσωπική του ζωή. Με τον ίδιο τρόπο οδηγήθηκε και στον θάνατο.

Όλα αυτά ήταν ο James Dean και έτσι παραμένει στη μνήμη των θαυμαστών του. Αυτή την εικόνα ενισχύουν και οι εκατοντάδες φωτογραφίες του , όπως αυτή από την ταινία «Ο γίγας» (The Giant).

Δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο James Dean μεγάλωσε στην πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ, όπου γεννήθηκε στις 08 Φεβρουαρίου του 1931. Η μητέρα του πέθανε σε ηλικία 29 ετών από καρκίνο και ο μικρός Τζέιμς μεγάλωσε με τη γιαγιά και τη θεία του.

Ζώντας στην αμερικανική επαρχία

Κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας ο Dean ανακάλυψε την αγάπη του για την ηθοποιία, την τέχνη και τον χορό. Στην αμερικανική επαρχία – εδώ το σπίτι στο οποίο έζησε κάποια χρόνια με την οικογένειά του ― συμμετείχε σε σχολικές ομάδες όπου έμαθε χορό, μουσική και αγγειοπλαστική.

Οι πρώτοι ρόλοι

Σε νεαρή ηλικία ο Dean ξεκίνησε να παίζει μικρούς ρόλους στο θέατρο και την τηλεόραση. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1951 στην ταινία του Σαμ Φούλερ «Fixed Bayonets!».

Ένα είδωλο γεννιέται

Ο ηθοποιός γνώρισε την επιτυχία ήδη με την πρώτη ταινία στην οποία πρωταγωνίστησε. Ο τότε πολύ δημοφιλής σκηνοθέτης ταινιών και θεάτρου Ελία Καζάν ανέθεσε τον πρώτο ρόλο στην ταινία του «Ανατολικά της Εδέμ» στον νεαρό Τζέιμς Dean. Εξ αρχής οι παραγωγοί και οι διευθυντές των στούντιο λάνσαραν τον ηθοποιό ως είδωλο.

[Ανατολικά της Εδέμ (1955),Elias Kazan-James Dean]

Ο ρόλος-σταθμός

Η δεύτερη ταινία ήρθε να επιβεβαιώσει την επιτυχία του. Στο κλασικό έργο του Νίκολας Ρέι «Επαναστάτης χωρίς αιτία» (Rebel Without a Cause) ο Ντιν παίζει τον ρόλο της ζωής του, αυτόν του απείθαρχου, ωραίου νεαρού.

Ένας γίγαντας του κινηματογράφου

Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην ταινία του Τζωρτζ Στίβενς «Ο γίγας» (The Giant) στο πλευρό της Ελίζαμπεθ Τέιλορ έμελλε να ήταν και ο τελευταίος του. Λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας ο ηθοποιός έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, το οποίο συνέβαλε στη δημιουργία ενός μύθου γύρω από το όνομά του.

Ένας λάτρης της ταχύτητας

Ο James Dean λάτρευε τα γρήγορα αυτοκίνητα. Με τα πρώτα χρήματα που έβγαλε από την εργασία του στη βιομηχανία του θεάματος αγόρασε ένα σπορ αμάξι και συμμετείχε με επιτυχία σε αγώνες αυτοκινήτων.

[Η Porsche 550 Spyder του James Dean που την αποκαλούσε χαϊδευτικά «Little Bastard»]
30 Σεπτεμβρίου 1955 - Ο Dean και ο Rolf Wütherich - ένας πρώην πιλότος της Luftwaffe στη πίστα δοκιμών της Porsche] 

Απεβίωσε σε ηλικία 24 ετών

Στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955 ο James Dean έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα στην Καλιφόρνια. Πολλοί θεώρησαν ότι ο ηθοποιός έτρεχε με υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα, η έρευνα όμως έδειξε ότι ο Ντιν δεν ευθυνόταν για το ατύχημα. Οι εικόνες του κατεστραμμένου αυτοκινήτου προκάλεσαν βαθιά θλίψη στους θαυμαστές του.


Ο θρύλος του σινεμά

Σχεδόν αμέσως μετά τον θάνατό του δημιουργήθηκε ένας θρύλος γύρω από το όνομα του ηθοποιού. Ελάχιστοι αστέρες του Χόλιγουντ παραμένουν τόσο δημοφιλείς και προκαλούν εκδηλώσεις λατρείας όπως ο James Dean.

[Ο ηθοποιός Nick Adams  μπροστά στον τάφο του φίλου του James Dean]




Δεν υπάρχουν σχόλια: