WHBC-GR: Γιατί το Interstellar μας άνοιξε το μυαλό

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Γιατί το Interstellar μας άνοιξε το μυαλό

Το αριστουργηματικό έπος επιστημονικής φαντασίας του Christopher Nolan που συζητήθηκε όσο καμία άλλη από τις ταινίες του, έκανε διακεκριμένους επιστήμονες να πουν ότι η ταινία θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία...

Με αφορμή την πανελλήνια τηλεοπτική πρεμιέρα του, που έρχεται την Κυριακή 18 Οκτωβρίου αποκλειστικά στα κανάλια Novacinema, ρίχνουμε μια ματιά στις επιστημονικές θεωρίες που μας σύστησε το Interstellar, με όσο πιο απλά λόγια γίνεται. 


Ο χρόνος στο διάστημα είναι σχετικός

Ένα από τα βασικά ζητήματα που πραγματεύεται η ταινία είναι το πώς οι χαρακτήρες γερνούν διαφορετικά –πιο αργά ή πιο γρήγορα– ανάλογα με το πού βρίσκονται. Όταν ο McConaughey και η Hathaway πηγαίνουν στον πλανήτη της Miller γερνούν μόνο μερικές ώρες, αλλά όταν επιστρέφουν βρίσκουν τον συνάδελφό τους Romilly 26 χρόνια μεγαλύτερο. Και αν όλο αυτό σας θυμίζει κάτι, είναι το περίφημο πείραμα των διδύμων, του master Αϊνστάιν. 


Αν μπορούσαμε να δούμε μια μαύρη τρύπα…

…Αυτή θα έμοιαζε πολύ με τον Γαργαντούα του Interstellar. Ναι, κι όμως: Οι προσομοιώσεις που έγιναν με την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ήταν τόσο ακριβείς, που έγιναν αργότερα διατριβή από την ομάδα του αστροφυσικού Kip Thorne –ο οποίος συμμετείχε στον σχεδιασμό της ταινίας. Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, με την βοήθεια των ψηφιακών μοντέλων που χρησιμοποιήθηκαν για την ταινία, οι μαύρες τρύπες είναι κοίλες στη μία πλευρά και έχουν μια προεξοχή στην άλλη. Οπότε, ο Γαργαντούας είναι ό,τι κοντινότερο διαθέτει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα στην ακριβή απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας. 


Η θεωρία της σκουληκότρυπας

Στην ταινία, οι ήρωές μας ταξιδεύουν τις ασύλληπτες αποστάσεις που χωρίζουν τον έναν γαλαξία από τον άλλο μέσα από μια σκουληκότρυπα. Κι αν ετοιμάζεστε να γελάσετε με την απιθανότητα του σεναρίου, να σας ενημερώσουμε ότι η θεωρία της σκουληκότρυπας είναι 100% υπαρκτή –και για τους αστροφυσικούς καθόλου απίθανη. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον αστροφυσικό John Wheeler, που είπε πως ένα σκουλήκι που περπατάει πάνω σε ένα μήλο θα μπορούσε να φτάσει πολύ γρηγορότερα στην άλλη πλευρά του μέσω μιας τρύπας στο κέντρο του μήλου. 
Αν φανταστούμε το σύμπαν σαν φύλλο χαρτιού, θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε από το ένα σημείο σε ένα άλλο κινούμενοι επάνω σε μία ευθεία γραμμή. Αν, όμως, διπλώναμε το χαρτί έτσι ώστε τα δύο σημεία να ακουμπάνε, και κάναμε μια τρύπα, θα μειώναμε τον χρόνο του ταξιδιού στο ελάχιστο. Ουσιαστικά, η σκουληκότρυπα είναι το σημείο όπου ο χώρος και ο χρόνος κάμπτονται έτσι ώστε δύο σημεία στο σύμπαν να έρθουν κοντά μεταξύ τους. 

Το πρόβλημα για τους επιστήμονες είναι πως, ενώ η ύπαρξη της σκουληκότρυπας φαίνεται στην θεωρία εξαιρετικά πιθανή, κανείς δεν ξέρει πώς θα μπορούσε να κρατηθεί ανοιχτή ώστε κάποιος να μπορέσει να ταξιδέψει μέσα της. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.


Οι μαύρες τρύπες δεν είναι αδηφάγα τέρατα

Στο σημείο που ο Cooper βουτά μέσα στον Γαργαντούα για να δώσει την ευκαιρία στην Brand να σωθεί, όλοι μας σκεφτήκαμε ότι δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει –γιατί στο σχολείο λέγαμε πως οι μαύρες τρύπες καταπίνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Κι όμως, εκείνος επιβιώνει, κι εμείς σκεφτόμαστε «εντάξει, ταινία είναι, έχει και τις ανακρίβειές της». Δεν πρόκειται, όμως, περί ανακρίβειας: Παρ’ όλο που οι επιστήμονες πίστευαν για πολύ καιρό πως μια μαύρη τρύπα θα κατέστρεφε οτιδήποτε έπεφτε μέσα της, αυτή η θεωρία έχει καταρριφθεί. Ξέρουμε, πια, ότι κάποιες μαύρες τρύπες ίσως είναι πιο ευγενικές από τις άλλες του είδους τους. Κι έτσι ο Cooper επιβιώνει.


Περισσότερες ενδιαφέρουσες επιστημονικές θεωρίες, σε συσκευασία κινηματογραφικής απόλαυσης, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στις 22.00, που το Interstellar θα προβληθεί σε πρώτη πανελλήνια τηλεοπτική προβολή, αποκλειστικά από τα κανάλια Novacinema. Και θα τις μάθουμε… απέξω κι ανακατωτά, χάρη στην δυνατότητα εγγραφής που μας παρέχει ο αποκωδικοποιητής NovaBox+, για να το κρατήσουμε στην προσωπική μας ταινιοθήκη και να το βλέπουμε ξανά και ξανά.







Δεν υπάρχουν σχόλια: