WHBC-GR: Ο Τσε εμπνέει 48 χρόνια μετά

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ο Τσε εμπνέει 48 χρόνια μετά

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από τη άνανδρη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία. Ουσιαστικά εκτελέστηκε στις 9 Οκτώβρη του 1967 σε ηλικία 39 χρόνων, αφού είχε προηγουμένως αιχμαλωτιστεί τραυματισμένος, μετά από μάχη στην περιοχή Λα Ιγιέρα....

Ο Τσε ήταν γιατρός από την Αργεντινή, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στον επαναστατικό αγώνα του κουβανέζικου λαού. Μαζί με τον φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο το 1952, ως γιατροί, έκαναν μια περιοδεία στη Λατινική Αμερική για να γνωρίσουν τη σκληρή πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, ενώ ταυτόχρονα ο Τσε μελετάει μαρξισμό - λενινισμό. 

Γνωρίζει τον Ιούλη του 1955 στο Μεξικό τον Φιντέλ Κάστρο και εντάσσεται στους επαναστάτες, που με το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» φτάνουν στην Κούβα και φουντώνει ο ένοπλος επαναστατικός αγώνας κατά της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα, με το έδαφος προετοιμασμένο από τη μαζική δουλειά των κομμουνιστών.

Αναδείχτηκε σε διοικητή του αντάρτικου στρατού και η φάλαγγά του απελευθέρωσε τη Σάντα Κλάρα, όπου βρίσκεται και το μνημείο του. Διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και υπουργός Βιομηχανίας μετά από τη νίκη της επανάστασης. Στη συνέχεια, επέλεξε να βρεθεί ξανά στον αντάρτικο αγώνα στο Κονγκό και τη Βολιβία, όπου δολοφονήθηκε με τη συμβολή της CIA. Ο Τσε αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για τη νίκη του σοσιαλισμού.

slide show maker:takis Vorini/imgur.com



Δεν υπάρχουν σχόλια: