WHBC-GR: 22 αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν στους Φούρνους της Ικαρίας

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

22 αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν στους Φούρνους της Ικαρίας

Στον εντοπισμό και την τεκμηρίωση 22 ναυαγίων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως τους προεπαναστατικούς χρόνους κατέληξε η αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με την υποστήριξη του Ιδρύματος RPM Nautical Foundation στους Φούρνους της Ικαρίας...


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου με την χρήση αναπνευστικών συσκευών και ενός υποβρυχίου τηλεκατευθυνόμενου οχήματος. Ανάμεσα στα σπουδαιότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο με σαμιακούς αμφορείς του 6ου αιώνα μΧ, ένα ναυάγιο ύστερης κλασικής περιόδου με φορτίο χιακών αμφορέων και πίθων, τρία ναυάγια με φορτία αμφορέων από περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και ένα ναυάγιο με αμφορείς από την Συρία – Παλαιστίνη.

Αυτά τα ευρήματα είναι μεγάλης σημασίας, καθώς αποδεικνύεται ότι οι Φούρνοι αποτέλεσαν κόμβο θαλάσσιας εμπορικής διακίνησης σε ένα ευρύτερο δίκτυο εμπορικών επαφών κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ορισμένοι από τους αμφορείς συναντώνται για πρώτη φορά στην Μεσόγειο. Η έρευνα στην ακτογραμμή θα συνεχιστεί και είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστούν και άλλα ναυάγια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιτυχία της έρευνας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο η βοήθεια που παρείχαν στους αρχαιολόγους οι ντόπιοι, ιδιαίτερα οι ψαράδες, οι οποίοι συχνά έβρισκαν κομμάτια από αρχαία αντικείμενα στα δίχτυα τους.

Επικεφαλής των ερευνών ήταν ο ο αρχαιολόγος της Εφορείας ΕναλίωνΑρχαιοτήτων δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης ενώ επικεφαλής αρχαιολόγοι του Ιδρύματος R.P.M. Nautical Foundation ήταν οι αρχαιολόγοι δρ. Jeffrey Royal και Peter Campbell. Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης ο δύτης της ΕΕΑ Λ. Μερσενιέ, ο συντηρητής αρχαιοτήτων Α. Τσομπανίδης, ο αρχαιολόγος του RPM Nautical Foundation C. Hutchins και ως εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΕΑ οι δύτες Β. Μεντόγιαννης, Μ. Γάρρας και Α. Αγάθος.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το δίκτυο Discovery, τις έρευνες επιχορήγησε το Βρετανικό Ίδρυμα Honor Frost.











Δεν υπάρχουν σχόλια: