WHBC-GR: Θάλασσα: η «έκτη» αίσθηση

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Θάλασσα: η «έκτη» αίσθηση

Φθινόπωρο. Τέλος καλοκαιριού και διακοπών. Ήρθε πάλι αυτή η εποχή όσο και αν δεν θέλεις να το παραδεχθείς. Και να το αγνοείς βέβαια δεν βοηθάει....
Το προσπάθησα. Νιώθεις ότι ακόμα είναι καλοκαίρι γιατί ο καιρός δεν θυμίζει καθόλου φθινόπωρο, ειδικά φέτος. Ξέρεις όμως καλά την αλήθεια. Η ανάλαφρη αυτή εποχή με την έννοια της άπλετης ανεμελιάς, της υποχρεωτικής τεμπελιάς και της παραγωγικής κατά μαγικό τρόπο απραξίας των διακοπών τελειώνει.

Καλοκαίρι. Ξεχνιέσαι, ονειρεύεσαι και όλα φαίνονται καλύτερα. Συμπράττεις σιωπηλή συμφωνία με τον εαυτό σου ότι δεν είναι η κατάλληλη εποχή για ανησυχίες και του επιβάλλεις υποχρεωτική ηρεμία, με την υπόσχεση ότι θα βάλεις τα πράγματα σε μια τάξη από φθινόπωρο. Ηρεμία η οποία συνοδεύεται και συμπληρώνεται από αισθήματα περιπέτειας και εξερεύνησης. Το ζούμε όλοι κάθε χρόνο.

Όλοι συνδέουμε το καλοκαίρι με κάτι. Εικόνες, γεύσεις, αντικείμενα, αισθήσεις, μυρωδιές, αναμνήσεις. Η λέξη όμως που θυμίζει στους περισσότερους το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, καθώς και όλα τα προηγούμενα και φυσικά και τα επόμενα, είναι η θάλασσα. Θάλασσα σημαίνει καλοκαίρι. Δεν σε κάνει μόνο να σκέφτεσαι και να αναπολείς αλλά να νιώθεις και να ονειρεύεσαι. Σε ζωντανεύει αλλά ταυτόχρονα σε ηρεμεί. Σε αναζογωνεί αλλά την ίδια στιγμή σε χαλαρώνει. Σε ξυπνάει και την ίδια ώρα σε κοιμίζει.

«Η θάλασσα ξυπνάει 
όλες τις αισθήσεις»
Ακοή: 
Ο ήχος των κυμάτων είναι από τους πιο χαλαρωτικούς ήχους που υπάρχουν στη γη. Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιείται για θεραπείες άγχους και για αϋπνίες. Ο επαναλαμβανόμενος ήχος του κύματος συγκαταλέγεται στους λεγόμενους αμφιωτικούς τόνους. Είναι ήχοι οι οποίοι διεγείρουν το μυαλό και προωθούν μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά επιτυγχάνοντας συγκέντρωση και χαλάρωση. Θεωρείται επίσης και «λευκός θόρυβος», δηλαδή ήχος που χρησιμοποιεί όλες τις συχνότητες που μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί. Ο λευκός θόρυβος έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μια όαση ηρεμίας που βοηθάει στην αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας.

Όραση: 
Απέραντο γαλάζιο, βαθύ μπλέ και τιρκουάζ. Κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί ηλιοβασίλεμα και ο ουρανός παίρνει φωτιά. Εναλλαγές ήρεμης θάλασσας με κύματα που σου επιβάλλουν να σταματήσεις ότι κάνεις και να συγκεντρωθείς μόνο στη στιγμή. Το ψαροκάικο που έχει βγει για την απογευματινή του βόλτα. Ακτίνες του ήλιου που λαμπυρίζουν πάνω στο νερό, και προσφέρουν ένα χαλαρωτικό και διασκεδαστικό παχνίδι, που φαίνονται σαν εκατοντάδες αστέρια. 

Χρυσαφένια άμμος και βότσαλα που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το πώς τα χτυπάει το κύμα, ο ήλιος και το φως. Πεντακάθαρα νερά σαν καθρέφτης που σου επιτρέπουν να βλέπεις την κάθε λεπτομέρια του βυθού. Από άποψη ψυχολογίας, έχει βρεθεί ότι το μπλε χρώμα κατεβάζει τις σφύξεις και προκαλεί αισθήματα ηρεμίας, γαλήνης και ασφάλειας.

Αφή: 
Κάνεις βουτιά στα καταγάλανα νερά και νιώθεις κάθε κύτταρο σου να ξυπνάει. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποιήσε την λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τα οφέλη της θάλασσας στην υγεία. Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία απορροφούνται από το δέρμα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Νιώθεις την καυτή άμμο στα πόδια και τον ήλιο να σε καίει μόνο για να σε ξανατραβήξει η θάλασσα πάλι μέσα.

Όσφρηση: 
Απαλό αεράκι που κουβαλάει μαζί του τη γλυκιά μυρωδιά του θαλασσινού νερού. Άπλετο οξυγόνο που «βρίσκεις» μόνο κοντά στη θάλασσα. Υπάρχουν κλινικές στην Αμερική που συστήνουν σε ασθενείς με προβλήματα στους πνεύμονες, θεραπείες με αναπνοές κοντά στη θάλασσα. Και αν είσαι τυχερός, όπως είσαι στην παραλία, σου φτάνει και μυρωδιά θαλασσινών από το κοντινό ταβερνάκι.

Γεύση: 
Η γεύση από το αλατόνερο αλλά και οι κρύες μπύρες που σου προσφέρουν μια ανάσα δροσιάς τις καυτές καλοκαιρινές μέρες. Τα τηγανιτά καλαμαράκια και τα ψητά χταπόδια στη σχάρα που απολαμβάνεις με μια χωριάτικη μετά το μπάνιο. «Η γεύση της θάλασσας» σε κάνει και νιώθεις ότι ζεις, ότι υπάρχεις. Θα μπορούσε να είναι η έκτη αίσθηση, αυτή που τις περικλείει όλες. Η θάλασσα ξυπνάει το ασυνείδητο και η γεύση της παραμένει μαζί σου όλο το χρόνο. Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Article & photos:Kyra Alexakou





Δεν υπάρχουν σχόλια: