WHBC-GR: Τα 20 ελληνικά σουβενίρ διακοπών που δεν αξίζουν σε κανέναν

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Τα 20 ελληνικά σουβενίρ διακοπών που δεν αξίζουν σε κανέναν

Ανήκετε σε αυτή την κατηγορία των τυχερών ανθρώπων που θα πάνε κανονικές διακοπές φέτος το καλοκαίρι; Αν ναι, έχετε τον σεβασμό μας, τον απερίγραπτο θαυμασμό μας και, ας είμαστε ειλικρινείς, μια μικρή δόση φθόνου από εμάς για εσάς, με αγάπη....


Όμως, όπως είχε πει και ο Θείος Μπεν «με μεγάλη δύναμη, έρχεται και μεγάλη ευθύνη». Έτσι, από τη στιγμή που θα πάτε κανονικές διακοπές σε ένα μαγευτικό νησί ή σε μια άλλη ονειρεμένη τοποθεσία εντός Ελλάδας, ειδικά μάλιστα αν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε αυτό το μέρος, κουβαλάτε τη βαριά ευθύνη του να φέρετε ένα αξιοπρεπές σουβενίρ σε αυτούς που έμειναν πίσω στο κλεινόν άστυ να φυλάνε τα ντουβάρια. Ένα σουβενίρ που θα εκτιμήσουν, θα αγαπήσουν και θα τους κάνει να ξεχάσουν για λίγο το γεγονός πως οι δικές τους διακοπές περιορίστηκαν σε μερικά μπάνια στο Σούνιο και στο Σχοινιά.

Με λίγα λόγια, το σουβενίρ αυτό ΔΕΝ πρέπει να είναι ένα από τα 20 της παρακάτω λίστας.

1.Γύψινοι κούροι και κόρες

ASSOCIATED PRESS
Όσο εκπληκτικός κι αν ήταν ο αρχαιολογικός χώρος που επισκεφθήκατε στο νησί των διακοπών σας -και είμαστε σίγουροι πως ήταν- τίποτα δεν δικαιολογεί την αγορά ενός τέτοιου σουβενίρ. Εκτός κι αν σας το ζήτησε ο 70χρονος θείος σας που στα οικογενειακά τραπέζια δεν σταματά να μιλά για την Αρχαία Ελλάδα.

2.Μαγνητάκια με γύψινους κούρους, κόρες και κουκουβάγιες

Bloomberg via Getty Images
Ας πούμε ότι είστε από την επαρχία, έρχεστε για ένα τριήμερο στην Αθήνα -πριν συνεχίσετε τις διακοπές σας σε κάποιο νησί- και θέλετε να πάρετε ένα αναμνηστικό δώρο στους γονείς σας που δεν έρχονται τόσο συχνά στην πρωτεύουσα. Πιστεύετε πραγματικά πως, από όλα όσα έχει να προσφέρει η Αθήνα, ΑΥΤΟ είναι το καλύτερο που μπορείτε να τους πάρετε; Στους ανθρώπους που έδωσαν τα πάντα για να σας μεγαλώσουν; Μια γύψινη κουκουβάγια; Αλήθεια;

3.Γύψινα εκκλησάκια/σπιτάκια/νησάκια

Tetra Images via Getty Images
Γενικά ας συμφωνήσουμε πως δε θα γυρίσετε πίσω με οτιδήποτε γύψινο στις αποσκευές σας, εντάξει; Εντάξει.

4.Μαγνητάκια με οτιδήποτε πατροπαράδοτα ελληνικό

Bloomberg via Getty Images

5.Πετσέτες παραλίας με ελληνικά μοτίβα ή/και χαρτονομίσματα του ευρώ

Christopher Furlong via Getty Images

6.Μία από Αυτές Τις Κλασικές Μπλούζες

Christopher Furlong via Getty Images
Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από τις μπλούζες «Ο κολλητός μου πήγε στην Κέρκυρα και το μόνο που μου έφερε ήταν αυτό το μπλουζάκι», αυτό είναι οι μπλούζες «Keep Calm and...». Εκτός κι αν πιστεύετε πως ένα αγγλικό μότο που στόχος του ήταν να εμψυχώσει τους Βρετανούς που είχαν ξεμείνει στο Λονδίνο και βομβαρδίζονταν κατά τον Β' Παγκόσμιο, είναι ό,τι πρέπει για σουβενίρ διακοπών.

7.Εικονίσματα

im Graham via Getty Images
Πηγαίνετε σε όσα απόκρημνα ξωκλήσια θέλετε. Σκαρφαλώστε σε όσα κατσάβραχα μπορείτε για να φτάσετε σε «εκείνο το υπέροχο, γραφικό εκκλησάκι με τον παπά που σερβίρει γλυκό τριαντάφυλλο και ψημμένη ρακή στους ταξιδιώτες». Προσκυνείστε, κάντε και τον σταυρό σας αν το νιώθετε, αλλά αφήστε τα εικονίσματα στον φυσικό τους χώρο.

8.Φολκλόρ διακοσμητικοί σταυροί

Tetra Images via Getty Images
Όχι, δεν είναι χαριτωμένοι. Όχι, δεν είναι όμορφοι. Όχι, δεν είναι ένας συνδυασμός παραδοσιακής τέχνης και θρησκείας. Όχι, δεν είναι «μια εναλλακτική πρόταση interior design». Είναι απλά κιτς.

9.Ματόχαντρα (σε οποιαδήποτε μορφή)

Adrienne Bresnahan via Getty Images
Δεν είστε οι γιαγιάδες σας. Για την ακρίβεια, ούτε οι γιαγιάδες σας δεν αγοράζουν «ματάκια» πλέον.

10.Κομπολόγια (όσο «χαριτωμένα» κι αν είναι)

Jupiterimages via Getty Images
Μπορεί να έχουν πολύχρωμες φούντες. Μπορεί να έχουν όμορφα χρώματα. Μπορεί οι χάντρες τους να έχουν εντυπωσιακά σχέδια. Μπορεί να είναι φτιαγμένα από μαργαριτάρια, από όστρακα που έβγαλαν από το βυθό τυφλοί ψαράδες. Κανείς δεν θέλει ένα κομπολόι εν έτει 2015.

11.Αυτά τα μπουκαλάκια με τα μυρωδικά και τα λάδια και τα βότανα

ahaux Photography via Getty Images
Κοιτάξτε, δεν είναι πως είναι τόσο άσχημα. Είναι, όμως, ο ορισμός του δώρου που το δέχεσαι με ένα ευγενικό χαμόγελο, σχολιάζεις την προκοπή των ντόπιων, τα δώρα που μας προσφέρει η φύση, τη μαγεία που κρύβει η Μεσόγειος μπλα μπλα μπλα και στο τέλος το βάζεις σε ένα ντουλάπι και το ξεχνάς εκεί μέχρι να μετακομίσεις.

12.Conceptual μπαγλαμαδάκια

Martin Child via Images
Πριν πάρετε ένα τέτοιο δώρο, αναλογιστείτε τα εξής: 1. Παίζει μπαγλαμά αυτός για τον οποίο το παίρνω; 2. Θέλει να μάθει να παίζει μπαγλαμά; 3. Είναι όντως μουσικό όργανο ή απλά διακοσμητικό; 4. Αν είναι απλά διακοσμητικό, που θα μπορούσε να το βάλει μέσα στο σπίτι του; 5. Ποιος θέλει ένα ζωγραφισμένο διακοσμητικό μπαγλαμά να κρέμεται στο σπίτι του; 6. Πόσο μισώ αυτόν τον άνθρωπο;

13.Γραφικά σερβίτσια

Neil Overy via Getty Images
Υπάρχουν τα πραγματικά όμορφα σερβίτσια που έχουν φιλοτεχνηθεί με μεράκι και εντυπωσιακά παραδοσιακά σχέδια και υπάρχουν και τα πραγματικά «γραφικά» σερβίτσια που θα περάσουν όλη τους τη ζωή στο σκοτεινό ντουλάπι κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας. Αν είναι να πάρετε πιάτα και φλυτζάνια ως σουβενίρ διακοπών σε κάποιον, φροντίστε να ανήκουν στην πρώτη κατηγορία.

14.Γυάλινες μπάλες

DEA / A. DAGLI ORTI via Getty Images
Έχετε δει στις ταινίες που ο/η πρωταγωνιστής/πρωταγωνίστρια κάνει συλλογή από πανέμορφες γυάλινες μπάλες, από κάθε περιοχή που έχει ταξιδέψει, και θέλετε να κάνετε το ίδιο. Κι εμείς μαζί σας, απλά να θυμάστε το εξής: η συλλογή που είδατε και θαυμάσατε ήταν με μπάλες από το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Ρωσία, την Κίνα. Όχι από την Άνω Περδικούλα Κορινθίας.

15.Κολιέ με χάντρες

Radist via Getty Images
Δεν έχετε πάει 5ήμερη στο 1998.

16.Κολιέ με πετρούλες και κοχύλια

DavidCallan via Getty Images
Επαναλάβετε φωναχτά: «Δεν έχω πάει 5ήμερη στο 1998».

17.Πολύχρωμα ταγάρια με μπαλώματα

Grigorios Moraitis via Getty Images
Γενικά, αν ως λαός δεν είχαμε σπαταλήσει πολύτιμο χρόνο με εκείνη τη φάση «το ταγάρι είναι cool», ίσως τώρα ο πολιτισμός μας να ήταν περισσότερο εξελιγμένος.

18.Φαλλικά αξεσουάρ

DavidCallan via Getty Images
Δεν ήταν ποτέ αστείο, δε θα γίνει τώρα.

19.Φυσικά σφουγγάρια

cunfek via Getty Images
Μπορεί να το πήρατε κατευθείαν από τα δίχτυα ενός ψαρά στην Κάλυμνο. Σας εγγυόμαστε πως δε θα το χρησιμοποιήσει ποτέ κανείς παρά μόνο ως διακοσμητικό στη βιβλιοθήκη του. Και δεν είναι και το πλέον όμορφο διακοσμητικό, ας είμαστε ειλικρινείς.

20.Ναργιλέδες

Grigorios Moraitis via Getty Images
Έλα παιδιά, σοβαρευτείτε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: