WHBC-GR: Matala Beach Festival 2015: «Today is life. Tomorrow never comes» (pics+video)

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Matala Beach Festival 2015: «Today is life. Tomorrow never comes» (pics+video)

«Εχει τον περισσότερο κόσμο από κάθε φορά», είναι η φράση που ακουγόταν συνέχεια από τους θαμώνες του Φεστιβάλ: η Παρασκευή που είναι σαν Σάββατο, το Σάββατο που «βύθισε» τα Μάταλα από τον κόσμο και η Κυριακή που για Κυριακή γίνεται τρελός πανικός.. Χαμογελαστά πρόσωπα, χαρούμενες παρέες, καλλιτέχνες συγκινημένοι, δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες πέρα από κάθε προσδοκία κι ένα τριήμερο με πολλή μουσική και χορό, ήταν ο απολογισμός αυτού του τριημέρου...

Πιο αναλυτικά:

Matala Beach Festival – Ημέρα πρώτη: Παρασκευή, 19 Ιουνίου

Τα Μάταλα έχουν μπει σε ροή Φεστιβάλ από νωρίς το πρωί. Δίνονται και οι τελευταίες λεπτομέρεις για τα περίπτερα, τις σκηνές, την υποδοχή του κόσμου. Οι «καβάντζες» μπορεί να έχουν ήδη πιαστεί από τις προηγούμενες ημέρες, αυτό όμως δεν αποτρέπει τους όλο και περισσότερους κατασκηνωτές να συρρέουν και να στήνουν τις σκηνές τους. Ο ήλιος λάμπει και παρά τον αέρα και τα κύματα, δεν είναι λίγοι αυτοί που τολμούν τη βουτιά στη θάλασσα! Κλήσεις και μηνύματα για τον καιρό δίνουν και παίρνουν, καθώς ο καιρός στην υπόλοιπη Κρήτη είναι άστατος, με βροχές. Τα sound check ξεκινούν από το πρωί δυναμικά, δίνοντας μία πολύ ωραία γεύση από αυτό που θα ακολουθήσει. Ο Kiss Fm εκπέμπει ζωντανά, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει στον κόσμο (και τους ακροατές) τους καλεσμένους του Matala Beach Festival

Στις 17.00, ανεβαίνουν στη σκηνή, οι Alan Dalon και με ένα πράσινο λαμπατέρ, σημαίνουν την έναρξη των Ματάλων! Με μελωδίες  swing, jazz, blues και ένα τραγούδι πλούσιο σε τραγούδια όπως Φέρτε μου ένα μαντολίνο, Nah Neh Nah, Sweet Child of mine, έκαναν την πιο δυνατή και… ευοίωνη έναρξη του Φεστιβάλ! Στις 18.15, οι Moonlight Overdrive παρουσίασαν ένα εξαιρετικό Doors Tribute, παρασύροντας όλους τους λουόμενους –κάθε ηλικίας και εθνικότητας- σε τραγούδι και χορό, που απογειώθηκε φυσικά με το Break on through.

Γύρω στις 20.00, κι ενώ ακόμη κόσμος συγκεντρωνόταν και οι σκηνές άρχιζαν πια να φτάνουν μέχρι την παραλία, οι τρεις θρύλοι του ελληνικού έντεχνου και ροκ ανέβηκαν στη σκηνή: οι Λάκης Παπαδόπουλος, Νίκος Ζιώγαλας και Γιάννης Γιοκαρίνης άνοιξαν μαζί το πρόγραμμα με ένα medley αγαπημένων τραγουδιών «Σαν σταρ του σινεμά», «Γυριστρούλα», «Τσικαμπούμ». Η βραδιά μοιράστηκε με τον καθένα μόνο τους επί σκηνής, παρασύροντας όλους –μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και Ξένους- σε ένα πολύ όμορφο πάρτι, με άρωμα νοσταλγίας.

Στο τραγούδι «Ποιος Θανάσης (μωρή)» και «Τσίχλα δίχως ζάχαρη», ο Λάκης Παπαδόπουλος τραγούδησε (και έπαιξε) με το κοινό. Ο Γιάννης Γιοκαρίνης τραγούδησε παίζοντας πλήκτρα, ενώ ήταν πολύ συγκινητική η στιγμή που αφιέρωσε το «Άλλαξαν τα γούστα σου» στο φίλο που θα είναι πάντα μαζί μας. Ο Νίκος Ζιώγαλας τραγούδησε –εκτός προγράμματος- και το «Let’s cometogether» αφιέρωνοντάς το σε όσους ήταν στα Μάταλα τη δεκαετία του ’60.Το πρόγραμμα έκλεισε όπως ξεκίνησε, με τους τρεις επί σκηνής να αποχαιρετούν τον κόσμο τραγουδώνας «Βασιλική», «Αχ Ευλαμπία» και ευχόμενοι Καλό Καλοκαίρι.

Κι ενώ το stage προετοιμαζόταν, το κοινό ζητούσε φωνάζοντας «dub – dub – dub” το συγκρότημα που έρχεται από την Γαλλία και αγαπά ιδιαίτερα από την Ελλάδα: οι Dub Inc  έδωσαν ένα live άνευ προηγουμένο, ξεσηκώνοντας τον κόσμο με παλιά και καινούρια τραγούδια! Στο ερώτημα «Are you ready to jumb Matala?» το κοινό χοροπήδησε υπάκουα και… ξέφρενα.

H βραδιά στην κεντρική σκηνή έκλεισε με πολύ πολύ χορό από τους Imam Baildi σε ένα live που ο Ζαμπέτας συναντά το hip-hop, το μπουζούκι φλερτάρει με το electro swing, τα βαλκανικά πνευστά μιξάρονται με latin ενορχηστρώσεις και η νοσταλγική φωνή της Ρένας Μόρφη εναλλάσσεται με την
εκρηκτική σκηνική παρουσία του MC Yinka: «Αργιλές», «Χωριουδάκι», «Ακρογιαλιές», «Larumba», «Cumbia» και άλλα πολλά έκαναν όλη την παραλία των Ματάλων να χοροπηδά και να τραγουδά. Το πάρτυ όμως δεν τελείωσε: το κεντρικό beach bar συνεχίζει το ολοήμερο πάρτι, με special ποτά… σε special τιμές!

Στη μικρή πλατεία, οι θαμώνες απολάμβαναν μουσική από διάφορα Dj sets και τους Νeil Young Cover by Fabio Zappone, ενώ η βραδιά έκλεισε με το Μουσικό Σχήμα «ΕΡΑΝ» να μαγεύει τους πάντες με τις παραδοσιακές κρητικές –και όχι μόνο- μελωδίες τους. Οι παράλληλες δραστηριότητες έδιναν μία άλλη πινελιά στο φεστιβάλ, με το body painting να έχει αποτυπωθεί στην πλειοψηφία του κοινού!

Το Matala Beach Festival ξεκίνησε δυναμικά: με μία πρώτη εκτίμηση, ο κόσμος φτάνει τους 25.000, ενώ όλοι κάνουν λόγο για την καλύτερη Παρασκευή του Φεστιβάλ, μία Παρασκευή που… μοιάζει με Σάββατο!

Matala Beach Festival – Ημέρα δεύτερη: Σάββατο, 20 Ιουνίου

Χιλιάδες επισκέπτες έφτασαν τη δεύτερη ημέρα στα Μάταλα: τα αυτοκίνητα είχαν ήδη από την προηγούμενη ημέρα σχηματίσει ουρές υπό χιλιομέτρων. Χωράφια διαμορφώθηκαν ως χώροι στάθμευσης και ο Δήμος παραχώρησε τρία van για τη μετακίνηση του κόσμου προς το φεστιβάλ.
Παιχνίδια στην παραλία, zumba κάτω από τον καυτό ήλιο, body painting, θεατρικό παιχνίδι, βόλτες στα πανέμορφα σοκάκια και περίπτερα και soundcheck που προιδέαζαν το κοινό γι’αυτό που θα ακολουθούσε: ξέφρενος χορός και κέφι!

Το πρόγραμμα άνοιξαν δυναμικά οι Alone Together, οι οποίοι έκαναν τους λουόμενους να χορεύουν, είτε κάτω από το main stage είτε στις πετσέτες τους δίπλα στο κύμα, με μελωδίες των Jimi Hendrix,Ten Years After , Cream , ZZ Top και άλλων συγκροτημάτων από τις δεκαετίες των ‘60 και ‘70!

Οι Everdie, ανέβηκαν αμέσως μετά για να παίξουν πιο ροκ τραγούδια, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερο κοινό. Στο άκουσμα «Do what they told ya» όλοι χοροπηδούσαν ξέφρενα. Το κοινό είχε ζεσταθεί και το κέφι αποθέωσαν οι Backtrackin’ με ένα εξαιρετικό Pink Floyd Tribute: πολύ συγκινητική η στιγμή που ακούστηκε το Another Brick in the wall, όπου όλοι –μικροί, μεγάλοι, έφηβοι, Έλληνες, Γάλλοι, Γερμανοί, Σουηδοί κ.α.- σήκωσαν τα χέρια τους και τραγούδησαν όλο το κομμάτι με ένα τρόπο άκρως συγκινητικό.

Στις 21.00, χιλιάδες ήταν ο κόσμος που είχε κατακλύσει σχεδόν όλη την παραλία: ο Νίκος Πορτοκάλογλου ανέβηκε στη σκηνή με τις Φτερωτές Κιθάρες και άρχισε να μας ταξιδεύει σε παλιές και καινούριες επιτυχίες του. Αφιέρωσε το τραγούδι «Βγαίνουμε από το τούνελ», εκμυστηρεύτηκε ότι πρωτάκουσε το «Τι σε μέλλει εσένανε» από τη γιαγιά του και επειδή εκείνη την εποχή άκουγε rolling stones και Jim Hendrix, η σημερινή διασκευή αποτυπώνει εκείνη την εποχή.

Ξεσήκωσε το κοινό τραγουδώτας «Τι λείπει, τι φταίει» ενώ κάποιες παρέες πιάστηκαν και χορέψαν μία αγκαλιά. Βεγγαλικά φωτίσανε τον ουρανό στην όμορφη διασκευή των «Θαλασσινών» του Γιώργου Ζαμπέτα, ενώ πολλά πολλά φωτιζόμενα φαναράκια γέμισαν τον έναστρο ουρανό με τις μελωδίες του «Δε σε συγχωρώ». Τα encore πολλά, το χειροκρότημα κάτι παραπάνω από ζεστό και το αποχαιρετιστήριο τραγούδι «Το καλοκαιράκι» έδινε την άτυπη υπόσχεση της Αντάμωσης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο χώρο του Matala Beach Festival αλλά και στους γύρω δρόμους και μαγαζιά, γινόταν κυριολεκτικά το αδιαχώρητο, σημειώνοντας το ρεκόρ επισκεπτών στην ιστορία του Φεστιβάλ: o Tonis Sfinos & The Playmates είναι και πάλι εδώ! Εντυπωσιακά κοστούμια, υπέροχες φιγούρες, ξεκαρδιστικές ατάκες και τραγούδια από αγαπημένες δεκαετίες ενορχηστρωμένα μοναδικά από τον εξπέρ του είδους.

Τα καθιερωμένα παιχνίδια έδωσαν έναν τόνο πιο προσωπικό στο live, κάνοντάς τους όλους μια παρέα: το Tonis’ flying dolphin’ εντυπωσίασε τους πάντες ενώ το παιχνίδι με τα φώτα (του ποιος θα ανοιγοκλείσει τα φώτα από τον απέναντι λόφο) έκανε χιλιάδες κεφάλια να απομακρύνουν το βλέμμα τους από τη σκηνή και να χειροκροτήσουν ζεστά όταν ο κυρ Σπύρος ανοιγόκλεισε παιχνιδιάρικα τα φώτα.
Τσικάκια, μάγκες, όλοι ήταν εκεί: ξυπόλητοι, με λουλούδια στα μαλλιά, τραγουδούσαν, χοροπηδούσαν και χορεύανε σαν μην υπήρχε αύριο.

Η Μικρή Σκηνή, στην πλατεία, φιλοξένησε από νωρίς το απόγευμα Dj sets και Soundstorage (από Νορβηγία), ELVIS SHOW by  Emmanuel HENRY JOHNES και ACOUSTIC ROCK BY ANDREAS SOUTIS για αυτούς που δε χωρούσαν ή που δεν ήθελαν την κοσμοσυρροή της παραλίας.

Το Σάββατο βράδυ, όλοι ένιωσαν το μήνυμα του Φεστιβάλ «Today is life. Tomorrow never comes». Το πάρτυ συνεχίστηκε σε όλα στα Μάταλα: στην παραλία, στην πλατεία, στα γύρω μαγαζιά! Συγκίνηση, χαμόγελα, αγκαλιές, χαρά, κέφι: το Matala Beach Festival 2015 είναι εδώ και καλύτερο από ποτέ!

Matala Beach Festival – Ημέρα Τρίτη: Κυριακή, 21 Ιουνίου

Αρκετές σκηνές ξεστήθηκαν, ιδίως μετά το μεσημέρι, θυμίζοντας την εικόνα της παραλίας των Ματάλων την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ. Παρόλα αυτά ο κόσμος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, καθώς ήταν πάρα πολλοί οι ημερήσιοι επισκέπτες που αγαπούν την pop μουσική.

Τα sound-checks από το πρωί έδωσαν την εικόνα του βραδινού line-up, η zumba –παρά τη ζέστη- είχε πάρα πολλές συμμετοχές και στα γύρω σημεία του Φεστιβάλ υπήρχε έντονη κινητικότητα: τα Μάταλα αυτές τις ημέρες είναι η περιοχή που δεν κοιμάται και δεν κουράζεται ποτέ.

Όπως και στις προηγούμενες ημέρες, στις 17.00 το ρεπερτόριο ξεκίνησε με τα μικρότερα αλλά πολύ δυνατά σχήματα: οι Mojo Tooth διασκέδασαν το κοινό με τραγούδια και μελωδίες από το χώρο του ροκ της δεκαετίας του ’70 και του ηλεκτρικού μπλουζ! Ακολούθησαν παλιοί γνώριμοι του Φεστιβάλ, οι Crossroads που με την τρίτη τους συνεχόμενη συμμετοχή στο Φεστιβάλ ξέρανε πολύ καλά να ξεσηκώσουν τον κόσμο με μελωδίες αγαπημένων τραγουδιών από κλασικό και hard rock.

Η έκπληξη ήρθε από το επόμενο νεανικό συγκρότημα, τους Sbaraquaks, που ήδη από το sound-check και την ιδιαίτερη διασκευή του «Σ’έχω κάνει Θεό» τράβηξε την προσοχή! Ιδιαίτερες διασκευές σε τραγούδια κάθε δεκαετίας και γλώσσας, από τη «Lambada» μέχρι το «kalashnikov» και «Στη ντισκοτέκ» γέμισαν την παραλία με κόσμο που χόρευε.

Λίγο μετά τις 21.00, το νεανικό δίδυμο Ησαΐας Ματιάμπα και Μύρωνας Στρατής έκαναν ένα μουσικό ταξίδι με στάσεις σε όλα τα highlights του ελληνικού και ξένου τραγουδιού: από τα δικά τους έως τα παραδοσιακά νησιώτικα και από κάθε δεκαετία από το ’60 και μετά. Το κοινό ήθελε να χορέψει κι έτσι τους αποθέωσε ιδιαίτερα στα ακούσματα των «Είμαι καλά», «Πάνω απ’όλα», «Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα».

Λίγο πριν τη μεγάλη στιγμή της βραδιάς, ανέβηκαν στη σκηνή ο Δήμαρχος Φαιστού και Πρόεδρος της Μονομετοχικής Δημοτικής Α.Ε. Δήμου Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Μονομετοχικής κ.Μιχάλης Σπινθάκης, η Δημοτική Σύμβουλος Αλεξάνδρα Τσικνάκη και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιτσιδίων κ. Νεκτάριος Τσιτερής, προκειμένου να κάνουν την κλήρωση για την λαχειοφόρο αγορά που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων, με δώρο ένα μηχανάκι. Το νούμερο του λαχνού και ο νικητής θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Και μετά την ευχάριστη αυτή παρένθεση, ήρθε η στιγμή που όλοι περιμένανε και για την οποία είχαν ήδη προθερμανθεί : ο Κώστας Μπίγαλης ανέβηκε στην κεντρική σκηνή, υποκλίθηκε στις ιστορικές σπηλιές των Ματάλων και ξεκίνησε ένα μοναδικό πρόγραμμα με όλες τις επιτυχίες του, από την «Μελισσούλα» και την «Κόρη του Περιπτερά», μέχρι την «Κατερίνα». Το ίδιο ζωντανή και άμεση με το κοινό ήταν και η Πωλίνα, η οποία κατάφερε να ξεσηκώσει κοινό και διοργανωτές, ανεβάζοντάς τους μέχρι και πάνω στη σκηνή για χορό. Το πρόγραμμα έκλεισε και με τους δύο σε ένα μοναδικό ρεπερτόριο τραγουδιών από τη δεκαετία του ’60.

Παράλληλα, η Μικρή Σκηνή κινήθηκε σε ρυθμούς πάτι με μουσική από djs  από νωρίς και τους Αλέξανδρο Αγγελάκη και Διαβάτες να κλείνουν τη βραδιά.

Το Matala Beach Festival όμως δεν τελειώνει ποτέ. Από αύριο ξεκινά το επόμενο. Για να μας θυμίζει ότι «Today is life. Tomorrow never comes».














Δεν υπάρχουν σχόλια: